Navigation

Netgate Discussion Forum
    • Register
    • Login
    • Search
    • Categories
    • Recent
    • Tags
    • Popular
    • Users
    • Search

Dostęp openVPN/LAN/VLAN:port

Polish
    3
    3
    1013
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • C
      cheeto last edited by

Witam, jestem użytkownikiem PFSense od niedawna i pomimo, że skonfigurowałem na Nim wiele, borykam się z jednym problemem. Nie wiem, czy jest to w ogóle możliwe, ale chciałbym zrobić tak, aby łącząc się za pomocą openVPN'a poprzez Remote Access - dostaję wtedy wirtualny adres IP z klasy 10.20.30.0/28 (IPv4 Tunnel Network), a docelowa sieć lokalna ma adres w klasie 10.20.40.0/28 (IPv4 Local network), komputer do którego chciałbym mieć dostęp tylko po wybranym porcie znajduje się w klasie adresowej 10.32.0.0/24. Jak widać mam dostęp z Tunnel Network do LAN, potrzebuję, aby mieć jeszcze dostęp z Tunnel Network do adresu IP np. 10.32.0.100 po porcie 26677. Firewall nie reaguje (przynajmniej u mnie) na reguły z Tunnel Network. Gdy wejdę już na jakikolwiek komputer z sieci lokalnej mogę wtedy ustawić na firewallu przekierowanie między LANem a VLANem po jakimkolwiek porcie i to działa, nie działa mi natomiast między TunellNetwork, a VLAN po porcie 26677, nawet jeśli tunnel network ustawię w tej samej klasie adresowej, co LAN. Może jest to pokręcone, ale nie umiem tego inaczej opisać. Dziękuję za zrozumienie i proszę o pomoc. Pozdrawiam

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • P
        pszafer last edited by

jeżeli dobrze Cię rozumiem, to

• musisz wysyłać trasę z VLAN'em do klienta VPN
        • dodać odpowiednie reguły firewall'a puszczające to co chcesz

lub

• ustawić klientowi default route jako serwer vpn
        • przeNAT'ować ten ruch na podsieć LAN.

możesz zrobić sobie oddzielny interfejs z tego ovpns jak twierdzisz że Ci firewall nie działa (na pewno działa :).

• P
          Przemyslaw85 last edited by Przemyslaw85

Tryb pracy serwera masz ustawiony jako TUN czy TAP?
          Osobiście mam ustawione w trybie TUN i faktycznie reguły firewall-a nie mają zastosowania.

My pfSense box: IBM x3550 7879, 2x E5410 2.33GHz, 24GB ECC RAM, 6x NIC (13x VLan)

• First post
            Last post