Netgate Discussion Forum
    • Categories
    • Recent
    • Tags
    • Popular
    • Users
    • Search
    • Register
    • Login

"Load Balancing" uygulaması yapan var mı?

Scheduled Pinned Locked Moved Turkish
    26 Posts 7 Posters 21.0k Views
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • F
      futureng
      last edited by

Diyelim elimizde 4 mbitlik 5 adet ADSL hattımız var bunları nasıl load balancig yapabiliriz?

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • B
        bluestars_19
        last edited by

evet. pfsense ile load balance yaptım ve performansı çok güzel. 2 adet 4096 hat kullandım. hız testlerinde 7000 e kadar çıkıyor ve sayfalar anında açılıyor download yaparkende 700 kb yi gördüğüm zamanlar oluyor. anlatması burdan zor. ama pfsense nin sitesinden documan sekmesinden load balance diye arattır ve çıkan sonuçlardan ilkine gir orda eksiksiz olarak anlatıyor. kolay gelsin ben ordan yaptım. ama ingilizcenin iyi olması lazım.

• H
          hellboy
          last edited by

kablonet 8mb, superonlıne 2mb ve  adsl 2mb internet bağlantım var.Download 1mb görüyor.
          SERVICES menüsü altında LOAD BALANCİNG giriyorsun.Pool oluşturmaya + işaretine basarak pool'u şu şekilde yapılandırıyrsun.

Type: gateway
          Behaviour: Load Balancing
          Interface Name : buradan interface'lerini teker teker add to pool diyerek ekliyorsun.
          LİST : wan
                  opt1
                  opt2 interface'lerinin hepsini burada gördükten sonra save diyosun.

Pool ların üzerinde çıkan pencere üzerinde apply changes ve sonra monitör yazısına tıklayarak ayarları aktif hale getiriyorsun.

• F
            futureng
            last edited by

Evet pfsensin orjinal multiwan dokümanına bakarak denedim. 2 adet 4mbit hattı yaptım. speedtest ile 7000kbps ye çıktığını gördüm. Ayrıca "squid" ve squid guard kullanıyorsanız "proxy"  kısmında tranparans ve üstteki seçeneği iptal etmek gerekiyor. Yoksa internet çalışmyor. Bu durum belkide Pfsensin "BUG" ' ı olabilir.

• S
              Suha
              last edited by

Aynen ben de kullanıyorum şu an. 2 adet 8 mbit dsl bağlantısını balansladım, Tadından yanına varılmıyor :)) İleride 3. cüsünü bağlamayı bile düşünüyorum

• V
                vgumus
                last edited by

suha mrb,

pfsensenin arkadasında squid ve içerik filtreleme demişsin bende böyle bir yapı kurmak istiyorum biraz yapıyı anlatabilirmisin acaba
                örnek

modem –--Pfsense----squid---local switch şeklindemi acaba yapınız pfsense ile squid arasında bir switch mi var yoksa doğrudanmı birbirine

• tuzsuzdeliT
                  tuzsuzdeli
                  last edited by

benim tavsiyem

pfsense ve squid makineleri aynı switch ile aynı networkte olsunlar,
                  böylece http trafiğini sadece squid üzerinden geçerek pfsense aktarırsınız, diğer trafiği de direkt pfsense yönlendirirsiniz.
                  daha kolay olur.

Çözümün bir parçası değilsen, sorunun bir parçasısındır.

• E
                    eskicioglu
                    last edited by

Merhaba arkadaslara asagidaki resim Load balance ekranı inceleyip kendinize göre uyarlayabilirsiniz.

Load balance yapmak yetmiyor birde Rule kısmandan LAN tarafında bir kac ayar daha yapmanız gerekiyor.

Yukaridaki resimde Destination bolumunde gordugunuz isimler Aliases dir. kendinize göre ayarlayabilirsiniz.

• E
                      eskicioglu
                      last edited by

Load Balance Status ten hatlarınızın durumunuda görebilirsiniz.

• tuzsuzdeliT
                        tuzsuzdeli
                        last edited by

sayın eskicioğlu
                        ufak bir düzeltme yapayım
                        birinci sıradaki LB tamam, ancak
                        w1fow2 ve w2fow1 diye 2 ayrı pool tanımlamanıza gerek yok, sadece 1 tane tanımlasanız yeterli
                        son satırda yazdığını w2fow1'e hiç bir şartta sıra gelmeyecek çünkü.

• V
                          vgumus
                          last edited by

sayın tuzsudeli demişsinizki

alıntıdır.
                          sayın eskicioğlu
                          ufak bir düzeltme yapayım
                          birinci sıradaki LB tamam, ancak
                          w1fow2 ve w2fow1 diye 2 ayrı pool tanımlamanıza gerek yok, sadece 1 tane tanımlasanız yeterli
                          son satırda yazdığını w2fow1'e hiç bir şartta sıra gelmeyecek çünkü.

w1fow2 ve w2fow1 diye 2 ayrı pool tanımlamanıza gerek yok  peki hatlardan biri off olduğunda sistem hala loadbalancer yapmıyacakmı. off olan hatta gelen istekler bağlantı sağlayamıyacaktır. bu konuyu biraz örnekliyerek anlatmanız mümkünmü.

Örneğin 80. port için ben loadbalancer için bir kural ekledim. hatlardan biri gidince trafik öbür hatta yönlenirmi ve hat geldiğinde tekrar loadbalancer devam edermi. tecrübelerinizi paylaşabilirseniz. hem load balancer hemde failover olarak kural tanımlaması nasıl olmalı rule kısmında. sadece 80. port için anlatabilirseniz.

• tuzsuzdeliT
                            tuzsuzdeli
                            last edited by

Sayın Gümüş
                            Eğer hatlardan birisine birşey olursa, loadbalance kuralı değil, failover kuralı işlemeye başlayacak
                            yani sizin de yazmış olduğunuz gibi
                            Wan1'e git sorun yoksa trafiği ordan devam ettir, sorun varsa Wan2'den devam ettir.
                            Siz zaten bunu loadbalance'ın hemen altındaki failover pool'u olarak yazmışsınız. Bu durumda zaten olabilecek herşeyi tanımlamış oldunuz.
                            Dolayısı ile son yazdığınız W2FOW1'e gerek yok. Bunu muhtelif dökümanlarda da bulabilirsiniz şu an referans veremeyeceğim.
                            Ama şu da var, orda yazılan fazlalığın da bi zararı yok, yani çalışıyorsa dokunmayın derim ben :)

Ben, kendi tarif ettiğim gibi kullanıyorum. 3 hattım var.

• E
                              eskicioglu
                              last edited by

Düzeltme için teşekkür ederim dediginiz şekilde bir deneyecegim bir zararı olmasada yararıda yoktur :) o zaman neden zaman kaybı yaşayalm değilmi ?

• V
                                vgumus
                                last edited by

tuzsuzdeli

o zaman loadbalancerda loadbalancer ve failover tanımı yaptıktan sonra rules kısmında sadece örnek vermek açısından sadece 80. port için loadbalancer kuralını kullanmak yeterli peki 443  gibi ssl portlarında hangi gateway i kullanacağız onlar için loadbalancer kullanılmayacak
                                hatlardan birinin gitmesi halinde ssl port haberleşmesinden devam etmesi için gateway tanımında failover belirtmek mi lazım. bunun için bir belge hazırlamanız mümkünmü paylaşım için çok iyi olacaktır.

Saygılar….

• tuzsuzdeliT
                                  tuzsuzdeli
                                  last edited by

@vgumus:

tuzsuzdeli

o zaman loadbalancerda loadbalancer ve failover tanımı yaptıktan sonra rules kısmında sadece örnek vermek açısından sadece 80. port için loadbalancer kuralını kullanmak yeterli peki 443  gibi ssl portlarında hangi gateway i kullanacağız onlar için loadbalancer kullanılmayacak
                                  hatlardan birinin gitmesi halinde ssl port haberleşmesinden devam etmesi için gateway tanımında failover belirtmek mi lazım. bunun için bir belge hazırlamanız mümkünmü paylaşım için çok iyi olacaktır.

Saygılar….

Ben tüm portlar için loadbalance kullanıyorum sadece 80 için değil. Ancak belirttiğiniz gibi problem yaratan portlar için loadbalance değil, failover gateway'i yazıyorum
                                  screenshot üzerinden bunu görebilirisiniz
                                  HTTPsAll diye tanımladığım alias, 443-444-21-22-3389 portlarını kapsıyor bende. ister alias kullanın ister tek tek yazın. dikkat ederseniz, bu satırın gateway'i "WanFailoverOpt1". Yani canlı ise Wan'ı kullanır, değil ise Opt1'i kullanır.
                                  Diğer satrılardaki kurallar kafanızı karıştırmasın.
                                  Bu arada tabii, bu kuralın, en alttaki tüm portlar için "loadbalance kullan" kuralından üstte yazılması gerek.
                                  Umarım yardımcı olabildim.

fw.jpg
                                  fw.jpg_thumb

• V
                                    vgumus
                                    last edited by

tuzsuzdeli cevaplar için teşekkür ederim.

Konuyu daha iyi anlamak açısınıdan bişey daha sormak istiyorum.umarım sorumlarımla sıkmıyorumdur sizi.

loadbalancer kısmında 2 adet failover kuralı oluşturdum  howtolardaki gibi.

wanfailoveropt1 ve opt1failoverwan gibi sizde ssl portlar için wanfailoveropt1 gateway de tanımlı şimdi bu noktada. diyelim wanda arza çıktı sistem opt1 yöneldi. sorun yok peki wan geri geldi veya opt1 arzaya geçti o zaman tanımlamış olduğunuz wanfailover bu işi yine kontrol ediyormu onun yerine ikinici bir kural tanımı girmek lazım değilmiydi 2.kuralda opt1failoverwan şeklinde tanımlasaydık daha mı doğru olurdu. eğer sizin tek kural tanımı ile bu işi halledebiliyorsa o zaman loadbalancer kısmında 2. failover tanım olan opt1failverwan ı tanımlamaya gerek yok diye düşünüyorum.

Saygılar…

• tuzsuzdeliT
                                      tuzsuzdeli
                                      last edited by

@vgumus:

tuzsuzdeli cevaplar için teşekkür ederim.

Konuyu daha iyi anlamak açısınıdan bişey daha sormak istiyorum.umarım sorumlarımla sıkmıyorumdur sizi.

loadbalancer kısmında 2 adet failover kuralı oluşturdum  howtolardaki gibi.

wanfailoveropt1 ve opt1failoverwan gibi sizde ssl portlar için wanfailoveropt1 gateway de tanımlı şimdi bu noktada. diyelim wanda arza çıktı sistem opt1 yöneldi. sorun yok peki wan geri geldi veya opt1 arzaya geçti o zaman tanımlamış olduğunuz wanfailover bu işi yine kontrol ediyormu onun yerine ikinici bir kural tanımı girmek lazım değilmiydi 2.kuralda opt1failoverwan şeklinde tanımlasaydık daha mı doğru olurdu. eğer sizin tek kural tanımı ile bu işi halledebiliyorsa o zaman loadbalancer kısmında 2. failover tanım olan opt1failverwan ı tanımlamaya gerek yok diye düşünüyorum.

Saygılar…

Kurallara çok boğmayın kendinizi, neler olduğuna bakmaya çalışın.
                                      Diyelim wan'da arıza çıktı, siztem opt1'e geçti.
                                      Şimdi burda sorun yok.
                                      Dediniz ki, wan geri geldi, o zaman tekrar trafik wan'a kayar.
                                      Dediniz ki, opt1'de gitti. O zaman zaten her 2 hattınız da gitti. Biri geri geldiğinde onun üzerinden akmaya devam edecek.
                                      Ben ikinci kuralı yazmıyorum, 3 tane bağlantım var.
                                      Şöyle düşünün 5 bağlantımız olsa, 5 bağlantının bütün kombinasyonlarını kural olarak mı yazacağız ? 54321=120 tane kural yapacak.

• V
                                        vgumus
                                        last edited by

Tuzsuzdeli,

sistemi load balancer olarak çalıştırıyorum. sorun yok. rules kısmında sadece bir adet rule tanımlı onunda gatewayi loadbalancer
                                        loadbalancer olarak bir adet vdsl bir adet kablonet mevcut. ben gidip vdsl in telefon kablosunu modemin arkasında çekince pfsense de statusta hala iki hat için online yazıyor ve internet gidiyor. böylemi olması lazım yoksa yoksa trafiği kabloya yönlendirmesimi lazımdı.
                                        hatların ikisi aktif ise loadbalancer olarak çok güzel çalışıyor ama modemin arkasından telefon bağlantısını çekince internet gidiyor. failover olarak bir türlü çalıştıramadım. bir yerlerde acaba bir hatamı yapıyorum

Saygılar…

• tuzsuzdeliT
                                          tuzsuzdeli
                                          last edited by

Sayın Gümüş,
                                          sizdeki durum şu an normal değil.
                                          İlgili ekranların görüntülerini buraya yollayabilirseniz ya da uzaktan erişim için bana izin verirseniz, elimden gelen yardımı yapmaya çalışırım.

• V
                                            vgumus
                                            last edited by

Sayın Tuzsuzdeli,

rules veya loadbalancer kurallarım aşağıdaki gibidir.bir yanlışlık veya eksiklik mevcutmu acaba

Saygılar…

rules.JPG_thumb
                                            rules.JPG
                                            loadbalancer.JPG_thumb
                                            loadbalancer.JPG

• First post
                                              Last post
                                            Copyright 2025 Rubicon Communications LLC (Netgate). All rights reserved.