• After todays snap, Lightsquid is not starting at boot time anymore.
    Also in services status if I press start it does something but it does not start it.

    If I go to Status -> Squid proxy reports and save settings, then it gets started.


  • @maverick_slo:

    After todays snap, Lightsquid is not starting at boot time anymore.
    Also in services status if I press start it does something but it does not start it.

    If I go to Status -> Squid proxy reports and save settings, then it gets started.

    Same issue for me.

  • Rebel Alliance Developer Netgate

    Any errors in the system log or anywhere else? I still can't reproduce this. I update, reboot, etc and it always starts up for me.


  • I checked lighttpd_lightsquid.log there is nothing there…

  • Rebel Alliance Developer Netgate

    Are the ones seeing failures perhaps using NanoBSD or /var in a RAM disk?


  • No full install.
    If I save settings it starts and then it works as it should…

  • Rebel Alliance Developer Netgate

    @maverick_slo:

    No full install.
    If I save settings it starts and then it works as it should…

    Yeah I get that part, a few people have said it, but since I can't replicate the problem I need more detail about why it's failing. There should be something logged somewhere, on the system log, console, etc. Maybe try, without saving the settings, to run the rc.d script by hand to start it up and see if it produces an error.


  • Can you please point me to rc script?
    I'm just getting my baby to sleep and Im in bed on my phone :)

  • Rebel Alliance Developer Netgate

    /usr/local/etc/rc.d/lighttpd_ls.sh


  • A ha!

    2016-03-11 20:15:31: (configfile.c.1016) opening configfile  /var/etc/lightsquid/lighttpd_ls.conf failed: No such file or directory

    After each reboot conf file dissapears ??

  • Rebel Alliance Developer Netgate

    Does /var/etc/lightsquid/ exist?

    If not, add "mkdir -p /var/etc/lightsquid/" to the rc script in the start section, reboot, and see if it comes up

    I don't recall it being cleared out each time, which is why I asked about /var in RAM, since that would be wiped on each boot.


  • No there is no folder.
    But it`s weird, this is happening on latest snapshots so something changed?

  • Rebel Alliance Developer Netgate

    Nothing changed at all in any area close to that which I'm aware of.

    Maybe you added or removed some other package which is causing the boot process to change somehow?

    I may split this issue off into its own thread since it seems to be taking over and the cause isn't clear.


  • No, I changed nothing just pushed a snapshot or 2.

    Now my /usr/local/etc/rc.d/lighttpd_ls.sh looks like:

    #!/bin/sh
    # This file was automatically generated
    # by the pfSense service handler.
    
    rc_start() {
    	# Start Lightsquid lighttpd webserver
        mkdir -p /var/etc/lightsquid/
    	if [ -f /var/etc/lightsquid/lighttpd_ls.conf ]; then
    		/usr/local/sbin/lighttpd_ls -f /var/etc/lightsquid/lighttpd_ls.conf
    	fi
    }
    
    rc_stop() {
    	# Terminate lightsquid Lighttpd webserver, if found.
    	pidnum="$(/bin/pgrep lighttpd_ls)"
    	if [ ! -z "${pidnum}" ]; then
    		/usr/bin/killall lighttpd_ls
    	fi
    }
    
    case $1 in
    	start)
    		rc_start
    		;;
    	stop)
    		rc_stop
    		;;
    	restart)
    		rc_stop
    		rc_start
    		;;
    esac
    

    It is still not started after reboot.


  • Possible that something is preventing pkg_edit.php?xml=lightsquid.xml when you click on Save to apply correct permissions or something?

    Forgot to mention… This happens on both of my pfsenses...

  • Rebel Alliance Developer Netgate

    If the pkg_edit page was failing to apply then it would work at bootup but not the other way around.

    It's acting as though it's not performing the boot-time sync for you that it's doing for me. When it boots up I have /var/etc/lightsquid with the config inside and it's running.


  • So the cfg should be removed on every reboot?

  • Rebel Alliance Developer Netgate

    It should be irrelevant - the boot-time sync of packages should trigger a rewrite of the config and restart of the daemon. Which appears to be happening OK on my test VMs.


  • well same here on a full install after installing the 11th march snap


  • I noticed that on reboot there is no more starting packages as it used to be. There is definitly something borked as others report it too.


  • The question is how to fix it?
    I uninstalled and reinstalled and same thing…

    I`m out of ideas...


  • If it is relevant…

    Working system in a VM:

    Mar 12 12:42:10 	php-fpm 	24560 	/rc.start_packages: [squid] Starting a proxy monitor script
    Mar 12 12:42:09 	php-fpm 	24560 	/rc.start_packages: [squid] Starting service...
    Mar 12 12:42:08 	php-fpm 	24560 	/rc.start_packages: [squid] Removing freshclam cronjob.
    Mar 12 12:42:08 	php-fpm 	24560 	/rc.start_packages: [squid] Antivirus features disabled.
    Mar 12 12:42:08 	php-fpm 	24560 	/rc.start_packages: Checked cron job for /usr/local/pkg/swapstate_check.php, no change needed
    Mar 12 12:42:08 	php-fpm 	24560 	/rc.start_packages: Checked cron job for /usr/local/sbin/squid -k rotate -f /usr/local/etc/squid/squid.conf, no change needed
    Mar 12 12:42:08 	php-fpm 	24560 	/rc.start_packages: [squid] Adding cronjobs ...
    Mar 12 12:42:06 	php-fpm 	69629 	/rc.start_packages: Skipping STARTing packages process because previous/another instance is already running
    Mar 12 12:42:11 	php-fpm 	24560 	/rc.start_packages: [squid] - squid_resync function call pr: bp:1 rpc:no
    Mar 12 12:42:11 	php-fpm 	24560 	/rc.start_packages: [lightsquid] Removing old cronjobs...
    Mar 12 12:42:11 	php-fpm 	24560 	/rc.start_packages: [lightsquid] Successfully created '/usr/local/etc/lightsquid/lightsquid.cfg' configuration file.
    Mar 12 12:42:11 	php-fpm 	24560 	/rc.start_packages: [lightsquid] Loaded default '/usr/local/etc/lightsquid/lightsquid.cfg.sample' configuration file.
    Mar 12 12:42:10 	php-fpm 	24560 	/rc.start_packages: Restarting/Starting all packages. 
    

    Not working system:

    
    Mar 12 12:39:00 	php-fpm 	94533 	/rc.start_packages: Skipping STARTing packages process because previous/another instance is already running
    Mar 12 12:38:52 	php-fpm 	71733 	/rc.start_packages: [squid] Skipping antivirus services (re)start on boot.
    Mar 12 12:38:52 	php-fpm 	71733 	/rc.start_packages: The command '/sbin/route change -inet6 default fe80::2c1:64ff:fed8:3fff' returned exit code '1', the output was 'route: writing to routing socket: Network is unreachable route: writing to routing socket: Network is unreachable change net default: gateway fe80::2c1:64ff:fed8:3fff fib 0: Network is unreachable'
    Mar 12 12:38:47 	php-fpm 	260 	/rc.start_packages: Skipping STARTing packages process because previous/another instance is already running
    Mar 12 12:38:42 	php-fpm 	71733 	/rc.start_packages: [squid] - squid_resync function call pr: bp:1 rpc:no
    Mar 12 12:38:40 	php-fpm 	71733 	/rc.start_packages: Restarting/Starting all packages. 
    

  • And I found probable cause…

    If I do: /etc/rc.start_packages  after boot everything is OK.

    So /etc/rc.start_packages is initiating too fast or maybe even twice and lighttpd never gets started.


  • I am on:

    2.3-BETA (amd64)
    built on Sat Mar 12 09:32:08 CST 2016
    FreeBSD 10.3-RC2

    This was an upgrade about 1 week ago from 2.2.6

    Avahi and Lightsquid do not start automatically at boot.

    Here is my system log after bootup.

    This might be interesting - Mar 12 19:28:07  php-fpm  59986  /rc.start_packages: Skipping STARTing packages process because previous/another instance is already running

    Mar 12 20:10:08  php-fpm  1926  /index.php: Successful login for user 'admin' from: 192.168.1.100  
    Mar 12 19:28:19  xinetd  20392  Reconfigured: new=0 old=1 dropped=0 (services)  
    Mar 12 19:28:19  xinetd  20392  readjusting service 6969-udp  
    Mar 12 19:28:19  xinetd  20392  Swapping defaults  
    Mar 12 19:28:19  xinetd  20392  Starting reconfiguration  
    Mar 12 19:28:17  php-fpm  535  /rc.start_packages: Checked cron job for /usr/bin/nice -n20 /usr/local/etc/rc.d/squidGuard_logrotate, no change needed  
    Mar 12 19:28:17  check_reload_status   Reloading filter  
    Mar 12 19:28:16  php-fpm  535  /rc.start_packages: [squid] Starting a proxy monitor script  
    Mar 12 19:28:16  php-fpm  535  /rc.start_packages: [squid] Starting service...  
    Mar 12 19:28:15  php-fpm  535  /rc.start_packages: [squid] Removing freshclam cronjob.  
    Mar 12 19:28:15  php-fpm  535  /rc.start_packages: [squid] Antivirus features disabled.  
    Mar 12 19:28:15  php-fpm  535  /rc.start_packages: Checked cron job for /usr/local/pkg/swapstate_check.php, no change needed  
    Mar 12 19:28:15  php-fpm  535  /rc.start_packages: Checked cron job for /usr/local/sbin/squid -k rotate -f /usr/local/etc/squid/squid.conf, no change needed  
    Mar 12 19:28:15  php-fpm  535  /rc.start_packages: [squid] Adding cronjobs ...  
    Mar 12 19:28:11  php-fpm  535  /rc.start_packages: [squid] - squid_resync function call pr: bp: rpc:no  
    Mar 12 19:28:10  sshlockout  52592  sshlockout/webConfigurator v3.0 starting up  
    Mar 12 19:28:10  login   login on ttyv0 as root  
    Mar 12 19:28:08  php-fpm  59986  /rc.filter_configure_sync: [squid] Installed but not started. Not installing 'filter' rules.  
    Mar 12 19:28:08  php-fpm  59986  /rc.filter_configure_sync: [squid] Installed but not started. Not installing 'pfearly' rules.  
    Mar 12 19:28:08  xinetd  20392  Reconfigured: new=0 old=1 dropped=0 (services)  
    Mar 12 19:28:08  xinetd  20392  readjusting service 6969-udp  
    Mar 12 19:28:08  xinetd  20392  Swapping defaults  
    Mar 12 19:28:08  xinetd  20392  Starting reconfiguration  
    Mar 12 19:28:08  kernel   done.  
    Mar 12 19:28:08  php-fpm  59986  /rc.filter_configure_sync: [squid] Installed but not started. Not installing 'nat' rules.  
    Mar 12 19:28:08  kernel   done.  
    Mar 12 19:28:07  kernel   done.  
    Mar 12 19:28:07  php-fpm  59986  /rc.start_packages: Skipping STARTing packages process because previous/another instance is already running  
    Mar 12 19:28:07  syslogd   kernel boot file is /boot/kernel/kernel  
    Mar 12 19:28:07  syslogd   exiting on signal 15  
    Mar 12 19:28:04  kernel   done.  
    Mar 12 19:28:04  kernel   done.  
    Mar 12 19:28:04  php-cgi   rc.bootup: miniupnpd: Starting service on interface: lan  
    Mar 12 19:28:04  php-cgi   rc.bootup: Creating rrd update script  
    Mar 12 19:28:00  php-fpm  535  /rc.start_packages: Restarting/Starting all packages.  
    Mar 12 19:28:00  kernel   .done.  
    Mar 12 19:28:00  php-fpm  59986  /rc.dyndns.update: phpDynDNS (all.dnsomatic.com): No change in my IP address and/or 25 days has not passed. Not updating dynamic DNS entry.  
    Mar 12 19:27:59  kernel   ..  
    Mar 12 19:27:59  php-cgi   rc.bootup: [squid] Installed but not started. Not installing 'filter' rules.  
    Mar 12 19:27:59  check_reload_status   Starting packages  
    Mar 12 19:27:59  php-fpm  535  /rc.newwanip: pfSense package system has detected an IP change or dynamic WAN reconnection - ->  - Restarting packages.  
    Mar 12 19:27:59  php-cgi   rc.bootup: [squid] Installed but not started. Not installing 'pfearly' rules.  
    Mar 12 19:27:59  xinetd  20392  Reconfigured: new=0 old=1 dropped=0 (services)  
    Mar 12 19:27:59  xinetd  20392  readjusting service 6969-udp  
    Mar 12 19:27:59  kernel   .  
    Mar 12 19:27:59  xinetd  20392  Swapping defaults  
    Mar 12 19:27:59  xinetd  20392  Starting reconfiguration  
    Mar 12 19:27:59  php-cgi   rc.bootup: [squid] Installed but not started. Not installing 'nat' rules.  
    Mar 12 19:27:59  check_reload_status   Updating all dyndns  
    Mar 12 19:27:59  dhcpleases   kqueue error: unkown  
    Mar 12 19:27:58  kernel   done.  
    Mar 12 19:27:58  php-fpm  16261  /rc.filter_configure_sync: [squid] Installed but not started. Not installing 'filter' rules.  
    Mar 12 19:27:58  kernel   done.  
    Mar 12 19:27:58  php-fpm  59986  /rc.newwanip: rc.newwanip: on (IP address: 192.168.10.1) (interface: []) (real interface: ovpns1).  
    Mar 12 19:27:58  php-fpm  59986  /rc.newwanip: rc.newwanip: Info: starting on ovpns1.  
    Mar 12 19:27:58  php-fpm  16261  /rc.filter_configure_sync: [squid] Installed but not started. Not installing 'pfearly' rules.  
    Mar 12 19:27:58  xinetd  20392  Reconfigured: new=0 old=1 dropped=0 (services)  
    Mar 12 19:27:58  xinetd  20392  readjusting service 6969-udp  
    Mar 12 19:27:58  xinetd  20392  Swapping defaults  
    Mar 12 19:27:58  xinetd  20392  Starting reconfiguration  
    Mar 12 19:27:58  php-fpm  16261  /rc.filter_configure_sync: [squid] Installed but not started. Not installing 'nat' rules.  
    Mar 12 19:27:58  php-cgi   rc.bootup: ROUTING: setting default route to  
    Mar 12 19:27:57  php-fpm  535  /rc.newwanip: Creating rrd update script  
    Mar 12 19:27:57  check_reload_status   rc.newwanip starting ovpns1  
    Mar 12 19:27:57  kernel   ovpns1: link state changed to UP  
    Mar 12 19:27:57  check_reload_status   Reloading filter  
    Mar 12 19:27:57  kernel   ovpns1: link state changed to DOWN  
    Mar 12 19:27:57  kernel   igb1: link state changed to UP  
    Mar 12 19:27:57  check_reload_status   Linkup starting igb1  
    Mar 12 19:27:57  php-fpm  535  /rc.newwanip: Resyncing OpenVPN instances for interface WAN.  
    Mar 12 19:27:57  kernel   .done.  
    Mar 12 19:27:56  kernel   ..  
    Mar 12 19:27:56  php-cgi   rc.bootup: [squid] Installed but not started. Not installing 'filter' rules.  
    Mar 12 19:27:56  php-cgi   rc.bootup: [squid] Installed but not started. Not installing 'pfearly' rules.  
    Mar 12 19:27:56  xinetd  20392  Reconfigured: new=0 old=1 dropped=0 (services)  
    Mar 12 19:27:56  xinetd  20392  readjusting service 6969-udp  
    Mar 12 19:27:56  xinetd  20392  Swapping defaults  
    Mar 12 19:27:56  xinetd  20392  Starting reconfiguration  
    Mar 12 19:27:56  php-fpm  535  /rc.newwanip: phpDynDNS (all.dnsomatic.com): No change in my IP address and/or 25 days has not passed. Not updating dynamic DNS entry.  
    Mar 12 19:27:56  kernel   igb3: link state changed to UP  
    Mar 12 19:27:56  check_reload_status   Linkup starting igb3  
    Mar 12 19:27:56  php-cgi   rc.bootup: [squid] Installed but not started. Not installing 'nat' rules.  
    Mar 12 19:27:55  check_reload_status   Linkup starting igb2  
    Mar 12 19:27:55  kernel   igb2: link state changed to UP  
    Mar 12 19:27:55  php-fpm  535  /rc.newwanip: ROUTING: setting default route to 108.47.60.1  
    Mar 12 19:27:55  php-fpm  16261  /rc.newwanip: rc.newwanip: on (IP address: 192.168.10.1) (interface: []) (real interface: ovpns1).  
    Mar 12 19:27:55  php-fpm  16261  /rc.newwanip: rc.newwanip: Info: starting on ovpns1.  
    Mar 12 19:27:55  php-fpm  535  /rc.newwanip: [squid] Installed but not started. Not installing 'filter' rules.  
    Mar 12 19:27:55  php-fpm  535  /rc.newwanip: [squid] Installed but not started. Not installing 'pfearly' rules.  
    Mar 12 19:27:55  xinetd  20392  Started working: 1 available service  
    Mar 12 19:27:55  xinetd  20392  xinetd Version 2.3.15 started with libwrap loadavg options compiled in.  
    Mar 12 19:27:54  php-fpm  535  /rc.newwanip: [squid] Installed but not started. Not installing 'nat' rules.  
    Mar 12 19:27:54  check_reload_status   rc.newwanip starting ovpns1  
    Mar 12 19:27:54  kernel   ovpns1: link state changed to UP  
    Mar 12 19:27:54  kernel   pflog0: promiscuous mode enabled  
    Mar 12 19:27:54  kernel   tun1: changing name to 'ovpns1'  
    Mar 12 19:27:54  php-fpm  535  /rc.newwanip: rc.newwanip: on (IP address: ) (interface: WAN[wan]) (real interface: igb0).  
    Mar 12 19:27:54  php-fpm  535  /rc.newwanip: rc.newwanip: Info: starting on igb0.  
    Mar 12 19:27:54  kernel   done.  
    Mar 12 19:27:54  php-cgi   rc.bootup: Resyncing OpenVPN instances.  
    Mar 12 19:27:54  kernel   done.  
    Mar 12 19:27:53  kernel   done.  
    Mar 12 19:27:53  check_reload_status   rc.newwanip starting igb0  
    Mar 12 19:27:52  kernel   igb0: link state changed to UP  
    Mar 12 19:27:52  check_reload_status   Linkup starting igb0  
    Mar 12 19:27:49  sshlockout  7492  sshlockout/webConfigurator v3.0 starting up  
    Mar 12 19:27:49  sshd  7379  Server listening on 0.0.0.0 port 22.  
    Mar 12 19:27:49  sshd  7379  Server listening on :: port 22.  
    Mar 12 19:27:48  kernel   coretemp3: <cpu on-die="" thermal="" sensors="">on cpu3  
    Mar 12 19:27:48  kernel   coretemp2: <cpu on-die="" thermal="" sensors="">on cpu2  
    Mar 12 19:27:48  kernel   coretemp1: <cpu on-die="" thermal="" sensors="">on cpu1  
    Mar 12 19:27:48  kernel   coretemp0: <cpu on-die="" thermal="" sensors="">on cpu0  
    Mar 12 19:27:48  kernel   aesni0: <aes-cbc,aes-xts,aes-gcm,aes-icm>on motherboard  
    Mar 12 19:27:48  kernel   padlock0: No ACE support.  
    Mar 12 19:27:48  kernel   Trying to mount root from ufs:/dev/ufsid/56a3029f71f9e4d1 [rw]...  
    Mar 12 19:27:48  kernel   kbd2 at ukbd0  
    Mar 12 19:27:48  kernel   ukbd0: <vendor 0="" 4="" 0x0557="" product="" 0x2419,="" class="" 0,="" rev="" 1.10="" 1.00,="" addr="">on usbus1  
    Mar 12 19:27:48  kernel   ugen1.4: <vendor 0x0557="">at usbus1  
    Mar 12 19:27:48  kernel   Root mount waiting for: usbus1  
    Mar 12 19:27:48  kernel   uhub3: 4 ports with 3 removable, self powered  
    Mar 12 19:27:48  kernel   uhub3: <vendor 3="" 9="" 0x0557="" product="" 0x7000,="" class="" 0,="" rev="" 2.00="" 0.00,="" addr="">on usbus1  
    Mar 12 19:27:48  kernel   ugen1.3: <vendor 0x0557="">at usbus1  
    Mar 12 19:27:48  kernel   Root mount waiting for: usbus1  
    Mar 12 19:27:48  kernel   uhub2: 4 ports with 4 removable, self powered  
    Mar 12 19:27:48  kernel   uhub2: <vendor 2="" 9="" 0x8087="" product="" 0x07db,="" class="" 0,="" rev="" 2.00="" 0.02,="" addr="">on usbus1  
    Mar 12 19:27:48  kernel   ugen1.2: <vendor 0x8087="">at usbus1  
    Mar 12 19:27:48  kernel   Root mount waiting for: usbus1  
    Mar 12 19:27:48  kernel   uhub1: 8 ports with 8 removable, self powered  
    Mar 12 19:27:48  kernel   Root mount waiting for: usbus1  
    Mar 12 19:27:48  kernel   Root mount waiting for: usbus1  
    Mar 12 19:27:48  kernel   uhub0: 8 ports with 8 removable, self powered  
    Mar 12 19:27:48  kernel   Root mount waiting for: usbus1 usbus0  
    Mar 12 19:27:48  kernel   Timecounter "TSC-low" frequency 1200054168 Hz quality 1000  
    Mar 12 19:27:48  kernel   SMP: AP CPU #2 Launched!  
    Mar 12 19:27:48  kernel   SMP: AP CPU #3 Launched!  
    Mar 12 19:27:48  kernel   SMP: AP CPU #1 Launched!  
    Mar 12 19:27:48  kernel   ada0: Previously was known as ad12  
    Mar 12 19:27:48  kernel   ada0: quirks=0x1<4K>  
    Mar 12 19:27:48  kernel   ada0: 114473MB (234441648 512 byte sectors)  
    Mar 12 19:27:48  kernel   ada0: Command Queueing enabled  
    Mar 12 19:27:48  kernel   ada0: 300.000MB/s transfers (SATA 2.x, UDMA6, PIO 8192bytes)  
    Mar 12 19:27:48  kernel   ada0: Serial Number CVPR139202VB120LGN  
    Mar 12 19:27:48  kernel   ada0: <intel ssdsa2cw120g3="" 4pc10362="">ATA8-ACS SATA 2.x device  
    Mar 12 19:27:48  kernel   ada0 at ahcich4 bus 0 scbus4 target 0 lun 0  
    Mar 12 19:27:48  kernel   uhub1: <intel 1="" 9="" ehci="" root="" hub,="" class="" 0,="" rev="" 2.00="" 1.00,="" addr="">on usbus1  
    Mar 12 19:27:48  kernel   ugen1.1: <intel>at usbus1  
    Mar 12 19:27:48  kernel   uhub0: <0x1912 XHCI root HUB, class 9/0, rev 3.00/1.00, addr 1> on usbus0  
    Mar 12 19:27:48  kernel   ugen0.1: <0x1912> at usbus0  
    Mar 12 19:27:48  kernel   usbus1: 480Mbps High Speed USB v2.0  
    Mar 12 19:27:48  kernel   usbus0: 5.0Gbps Super Speed USB v3.0  
    Mar 12 19:27:48  kernel   random: unblocking device.  
    Mar 12 19:27:48  kernel   IPsec: Initialized Security Association Processing.  
    Mar 12 19:27:48  kernel   Timecounters tick every 1.000 msec  
    Mar 12 19:27:48  kernel   est3: <enhanced speedstep="" frequency="" control="">on cpu3  
    Mar 12 19:27:48  kernel   est2: <enhanced speedstep="" frequency="" control="">on cpu2  
    Mar 12 19:27:48  kernel   est1: <enhanced speedstep="" frequency="" control="">on cpu1  
    Mar 12 19:27:48  kernel   est0: <enhanced speedstep="" frequency="" control="">on cpu0  
    Mar 12 19:27:48  kernel   ppc0: cannot reserve I/O port range  
    Mar 12 19:27:48  kernel   atkbd0: [GIANT-LOCKED]  
    Mar 12 19:27:48  kernel   kbd0 at atkbd0  
    Mar 12 19:27:48  kernel   atkbd0: <at keyboard="">irq 1 on atkbdc0  
    Mar 12 19:27:48  kernel   atkbdc0: <keyboard controller="" (i8042)="">at port 0x60,0x64 on isa0  
    Mar 12 19:27:48  kernel   vga0: <generic isa="" vga="">at port 0x3d0-0x3db iomem 0xb8000-0xbffff on isa0  
    Mar 12 19:27:48  kernel   sc0: CGA <16 virtual consoles, flags=0x300>  
    Mar 12 19:27:48  kernel   sc0: <system console="">at flags 0x100 on isa0  
    Mar 12 19:27:48  kernel   orm0: <isa option="" rom="">at iomem 0xc0000-0xc7fff on isa0  
    Mar 12 19:27:48  kernel   uart1: <16550 or compatible> port 0x2f8-0x2ff irq 3 on acpi0  
    Mar 12 19:27:48  kernel   uart0: <16550 or compatible> port 0x3f8-0x3ff irq 4 flags 0x10 on acpi0  
    Mar 12 19:27:48  kernel   isa0: <isa bus="">on isab0  
    Mar 12 19:27:48  kernel   isab0: <pci-isa bridge="">at device 31.0 on pci0  
    Mar 12 19:27:48  kernel   ahcich5: <ahci channel="">at channel 1 on ahci1  
    Mar 12 19:27:48  kernel   ahcich4: <ahci channel="">at channel 0 on ahci1  
    Mar 12 19:27:48  kernel   ahci1: AHCI v1.30 with 2 6Gbps ports, Port Multiplier not supported  
    Mar 12 19:27:48  kernel   ahci1: <intel avoton="" ahci="" sata="" controller="">port 0xe110-0xe117,0xe100-0xe103,0xe0f0-0xe0f7,0xe0e0-0xe0e3,0xe020-0xe03f mem 0xdf315000-0xdf3157ff irq 19 at device 24.0 on pci0  
    Mar 12 19:27:48  kernel   ahcich3: <ahci channel="">at channel 3 on ahci0  
    Mar 12 19:27:48  kernel   ahcich2: <ahci channel="">at channel 2 on ahci0  
    Mar 12 19:27:48  kernel   ahcich1: <ahci channel="">at channel 1 on ahci0  
    Mar 12 19:27:48  kernel   ahcich0: <ahci channel="">at channel 0 on ahci0  
    Mar 12 19:27:48  kernel   ahci0: AHCI v1.30 with 4 3Gbps ports, Port Multiplier not supported  
    Mar 12 19:27:48  kernel   ahci0: <intel avoton="" ahci="" sata="" controller="">port 0xe150-0xe157,0xe140-0xe143,0xe130-0xe137,0xe120-0xe123,0xe040-0xe05f mem 0xdf316000-0xdf3167ff irq 19 at device 23.0 on pci0  
    Mar 12 19:27:48  kernel   usbus1 on ehci0  
    Mar 12 19:27:48  kernel   usbus1: EHCI version 1.0  
    Mar 12 19:27:48  kernel   ehci0: <intel avoton="" usb="" 2.0="" controller="">mem 0xdf317000-0xdf3173ff irq 23 at device 22.0 on pci0  
    Mar 12 19:27:48  kernel   igb3: netmap queues/slots: TX 4/1024, RX 4/1024  
    Mar 12 19:27:48  kernel   igb3: Bound queue 3 to cpu 3  
    Mar 12 19:27:48  kernel   igb3: Bound queue 2 to cpu 2  
    Mar 12 19:27:48  kernel   igb3: Bound queue 1 to cpu 1  
    Mar 12 19:27:48  kernel   igb3: Bound queue 0 to cpu 0  
    Mar 12 19:27:48  kernel   igb3: Ethernet address: 00:25:90:f2:d5:59  
    Mar 12 19:27:48  kernel   igb3: Using MSIX interrupts with 5 vectors  
    Mar 12 19:27:48  kernel   igb3: <intel(r) 1000="" pro="" network="" connection,="" version="" -="" 2.5.3-k="">port 0xe060-0xe07f mem 0xdf200000-0xdf21ffff,0xdf300000-0xdf303fff irq 23 at device 20.3 on pci0  
    Mar 12 19:27:48  kernel   igb2: netmap queues/slots: TX 4/1024, RX 4/1024  
    Mar 12 19:27:48  kernel   igb2: Bound queue 3 to cpu 3  
    Mar 12 19:27:48  kernel   igb2: Bound queue 2 to cpu 2  
    Mar 12 19:27:48  kernel   igb2: Bound queue 1 to cpu 1  
    Mar 12 19:27:48  kernel   igb2: Bound queue 0 to cpu 0  
    Mar 12 19:27:48  kernel   igb2: Ethernet address: 00:25:90:f2:d5:58  
    Mar 12 19:27:48  kernel   igb2: Using MSIX interrupts with 5 vectors  
    Mar 12 19:27:48  kernel   igb2: <intel(r) 1000="" pro="" network="" connection,="" version="" -="" 2.5.3-k="">port 0xe080-0xe09f mem 0xdf220000-0xdf23ffff,0xdf304000-0xdf307fff irq 22 at device 20.2 on pci0  
    Mar 12 19:27:48  kernel   igb1: netmap queues/slots: TX 4/1024, RX 4/1024  
    Mar 12 19:27:48  kernel   igb1: Bound queue 3 to cpu 3  
    Mar 12 19:27:48  kernel   igb1: Bound queue 2 to cpu 2  
    Mar 12 19:27:48  kernel   igb1: Bound queue 1 to cpu 1  
    Mar 12 19:27:48  kernel   igb1: Bound queue 0 to cpu 0  
    Mar 12 19:27:48  kernel   igb1: Ethernet address: 00:25:90:f2:d5:57  
    Mar 12 19:27:48  kernel   igb1: Using MSIX interrupts with 5 vectors  
    Mar 12 19:27:48  kernel   igb1: <intel(r) 1000="" pro="" network="" connection,="" version="" -="" 2.5.3-k="">port 0xe0a0-0xe0bf mem 0xdf240000-0xdf25ffff,0xdf308000-0xdf30bfff irq 21 at device 20.1 on pci0  
    Mar 12 19:27:48  kernel   igb0: netmap queues/slots: TX 4/1024, RX 4/1024  
    Mar 12 19:27:48  kernel   igb0: Bound queue 3 to cpu 3  
    Mar 12 19:27:48  kernel   igb0: Bound queue 2 to cpu 2  
    Mar 12 19:27:48  kernel   igb0: Bound queue 1 to cpu 1  
    Mar 12 19:27:48  kernel   igb0: Bound queue 0 to cpu 0  
    Mar 12 19:27:48  kernel   igb0: Ethernet address: 00:25:90:f2:d5:56  
    Mar 12 19:27:48  kernel   igb0: Using MSIX interrupts with 5 vectors  
    Mar 12 19:27:48  kernel   igb0: <intel(r) 1000="" pro="" network="" connection,="" version="" -="" 2.5.3-k="">port 0xe0c0-0xe0df mem 0xdf260000-0xdf27ffff,0xdf30c000-0xdf30ffff irq 20 at device 20.0 on pci0  
    Mar 12 19:27:48  kernel   pci0: <base peripheral,="" iommu=""> at device 15.0 (no driver attached)  
    Mar 12 19:27:48  kernel   pci0: <processor>at device 11.0 (no driver attached)  
    Mar 12 19:27:48  kernel   pci4: <acpi pci="" bus="">on pcib4  
    Mar 12 19:27:48  kernel   pcib4: <acpi pci-pci="" bridge="">mem 0xdf2a0000-0xdf2bffff irq 20 at device 3.0 on pci0  
    Mar 12 19:27:48  kernel   usbus0 on xhci0  
    Mar 12 19:27:48  kernel   xhci0: 64 bytes context size, 32-bit DMA  
    Mar 12 19:27:48  kernel   xhci0: <xhci (generic)="" usb="" 3.0="" controller="">mem 0xdf100000-0xdf101fff irq 17 at device 0.0 on pci3  
    Mar 12 19:27:48  kernel   pci3: <acpi pci="" bus="">on pcib3  
    Mar 12 19:27:48  kernel   pcib3: <acpi pci-pci="" bridge="">mem 0xdf2c0000-0xdf2dffff irq 16 at device 2.0 on pci0  
    Mar 12 19:27:48  kernel   vgapci0: Boot video device  
    Mar 12 19:27:48  kernel   vgapci0: <vga-compatible display="">port 0xd000-0xd07f mem 0xde000000-0xdeffffff,0xdf000000-0xdf01ffff irq 16 at device 0.0 on pci2  
    Mar 12 19:27:48  kernel   pci2: <acpi pci="" bus="">on pcib2  
    Mar 12 19:27:48  kernel   pcib2: <acpi pci-pci="" bridge="">at device 0.0 on pci1  
    Mar 12 19:27:48  kernel   pci1: <acpi pci="" bus="">on pcib1  
    Mar 12 19:27:48  kernel   pcib1: <acpi pci-pci="" bridge="">mem 0xdf2e0000-0xdf2fffff irq 16 at device 1.0 on pci0  
    Mar 12 19:27:48  kernel   pci0: <acpi pci="" bus="">on pcib0  
    Mar 12 19:27:48  kernel   pcib0: <acpi host-pci="" bridge="">port 0xcf8-0xcff on acpi0  
    Mar 12 19:27:48  kernel   acpi_timer0: <24-bit timer at 3.579545MHz> port 0x408-0x40b on acpi0  
    Mar 12 19:27:48  kernel   Timecounter "ACPI-safe" frequency 3579545 Hz quality 850  
    Mar 12 19:27:48  kernel   Event timer "i8254" frequency 1193182 Hz quality 100  
    Mar 12 19:27:48  kernel   Timecounter "i8254" frequency 1193182 Hz quality 0  
    Mar 12 19:27:48  kernel   attimer0: <at timer="">port 0x40-0x43,0x50-0x53 irq 0 on acpi0  
    Mar 12 19:27:48  kernel   Event timer "RTC" frequency 32768 Hz quality 0  
    Mar 12 19:27:48  kernel   atrtc0: Warning: Couldn't map I/O.  
    Mar 12 19:27:48  kernel   atrtc0: <at realtime="" clock="">port 0x70-0x77 irq 8 on acpi0  
    Mar 12 19:27:48  kernel   Event timer "HPET2" frequency 14318180 Hz quality 440  
    Mar 12 19:27:48  kernel   Event timer "HPET1" frequency 14318180 Hz quality 440  
    Mar 12 19:27:48  kernel   Event timer "HPET" frequency 14318180 Hz quality 450  
    Mar 12 19:27:48  kernel   Timecounter "HPET" frequency 14318180 Hz quality 950  
    Mar 12 19:27:48  kernel   hpet0: <high precision="" event="" timer="">iomem 0xfed00000-0xfed003ff on acpi0  
    Mar 12 19:27:48  kernel   cpu3: <acpi cpu="">on acpi0  
    Mar 12 19:27:48  kernel   cpu2: <acpi cpu="">on acpi0  
    Mar 12 19:27:48  kernel   cpu1: <acpi cpu="">on acpi0  
    Mar 12 19:27:48  kernel   cpu0: <acpi cpu="">on acpi0  
    Mar 12 19:27:48  kernel   acpi0: Power Button (fixed)</acpi></acpi></acpi></acpi></high></at></at></acpi></acpi></acpi></acpi></acpi></acpi></vga-compatible></acpi></acpi></xhci></acpi></acpi></processor></intel(r)></intel(r)></intel(r)></intel(r)></intel></intel></ahci></ahci></ahci></ahci></intel></ahci></ahci></pci-isa></isa></isa></system></generic></keyboard></at></enhanced></enhanced></enhanced></enhanced></intel></intel></intel></vendor></vendor></vendor></vendor></vendor></vendor></aes-cbc,aes-xts,aes-gcm,aes-icm></cpu></cpu></cpu></cpu> 
    

  • I am not using a ramdisk or nano system.

    I am running on a Supermicro C2558 board with 8GB ram and a 120GB Intel SSD

    Here is what happens when I hit save in both Avahi and then Lightsquid:

    Mar 12 20:19:47  check_reload_status   Syncing firewall  
    Mar 12 20:19:46  php-fpm  80705  /pkg_edit.php: [lightsquid] Updating cronjobs...  
    Mar 12 20:19:46  check_reload_status   Syncing firewall  
    Mar 12 20:19:45  php-fpm  80705  /pkg_edit.php: [lightsquid] Removing old cronjobs...  
    Mar 12 20:19:45  php-fpm  80705  /pkg_edit.php: [lightsquid] Successfully created '/usr/local/etc/lightsquid/lightsquid.cfg' configuration file.  
    Mar 12 20:19:45  php-fpm  80705  /pkg_edit.php: [lightsquid] Loaded default '/usr/local/etc/lightsquid/lightsquid.cfg.sample' configuration file.  
    Mar 12 20:19:45  check_reload_status   Syncing firewall  
    Mar 12 20:19:15  avahi-daemon  34886  Service "pfsense" (/usr/local/etc/avahi/services/sftp-ssh.service) successfully established.  
    Mar 12 20:19:15  avahi-daemon  34886  Service "pfsense" (/usr/local/etc/avahi/services/ssh.service) successfully established.  
    Mar 12 20:19:15  avahi-daemon  34886  Server startup complete. Host name is pfsense.local. Local service cookie is 3393655586.  
    Mar 12 20:19:14  avahi-daemon  34886  Registering HINFO record with values 'AMD64'/'FREEBSD'.  
    Mar 12 20:19:14  avahi-daemon  34886  Registering new address record for 192.168.1.1 on igb1.IPv4.  
    Mar 12 20:19:14  avahi-daemon  34886  Registering new address record for fe80::225:90ff:fef2:d557 on igb1.*.  
    Mar 12 20:19:14  avahi-daemon  34886  Registering new address record for 192.168.3.1 on igb3.IPv4.  
    Mar 12 20:19:14  avahi-daemon  34886  Registering new address record for fe80::225:90ff:fef2:d559 on igb3.*.  
    Mar 12 20:19:14  avahi-daemon  34886  Registering new address record for 192.168.10.1 on ovpns1.IPv4.  
    Mar 12 20:19:14  avahi-daemon  34886  Registering new address record for fe80::225:90ff:fef2:d556 on ovpns1.*.  
    Mar 12 20:19:14  avahi-daemon  34886  Network interface enumeration completed.  
    Mar 12 20:19:14  avahi-daemon  34886  New relevant interface igb1.IPv4 for mDNS.  
    Mar 12 20:19:14  avahi-daemon  34886  Joining mDNS multicast group on interface igb1.IPv4 with address 192.168.1.1.  
    Mar 12 20:19:14  avahi-daemon  34886  New relevant interface igb1.IPv6 for mDNS.  
    Mar 12 20:19:14  avahi-daemon  34886  Joining mDNS multicast group on interface igb1.IPv6 with address fe80::225:90ff:fef2:d557.  
    Mar 12 20:19:14  avahi-daemon  34886  New relevant interface igb3.IPv4 for mDNS.  
    Mar 12 20:19:14  avahi-daemon  34886  Joining mDNS multicast group on interface igb3.IPv4 with address 192.168.3.1.  
    Mar 12 20:19:14  avahi-daemon  34886  New relevant interface igb3.IPv6 for mDNS.  
    Mar 12 20:19:14  avahi-daemon  34886  Joining mDNS multicast group on interface igb3.IPv6 with address fe80::225:90ff:fef2:d559.  
    Mar 12 20:19:14  avahi-daemon  34886  New relevant interface ovpns1.IPv4 for mDNS.  
    Mar 12 20:19:14  avahi-daemon  34886  Joining mDNS multicast group on interface ovpns1.IPv4 with address 192.168.10.1.  
    Mar 12 20:19:14  avahi-daemon  34886  New relevant interface ovpns1.IPv6 for mDNS.  
    Mar 12 20:19:14  avahi-daemon  34886  Joining mDNS multicast group on interface ovpns1.IPv6 with address fe80::225:90ff:fef2:d556.  
    Mar 12 20:19:14  avahi-daemon  34886  Loading service file /usr/local/etc/avahi/services/ssh.service.  
    Mar 12 20:19:14  avahi-daemon  34886  Loading service file /usr/local/etc/avahi/services/sftp-ssh.service.  
    Mar 12 20:19:14  avahi-daemon  34886  WARNING: No NSS support for mDNS detected, consider installing nss-mdns!  
    Mar 12 20:19:14  avahi-daemon  34886  avahi-daemon 0.6.31 starting up.  
    Mar 12 20:19:14  avahi-daemon  34886  Successfully dropped root privileges.  
    Mar 12 20:19:14  avahi-daemon  34886  Found user 'avahi' (UID 558) and group 'avahi' (GID 558).  
    
    

  • I use pppoe with ipv6.
    Guys with problems, do you also use pppoe?


  • @maverick_slo:

    I use pppoe with ipv6.
    Guys with problems, do you also use pppoe?

    I am on DHCP.



  • Hi!

    I also have:

    /rc.start_packages: Skipping STARTing packages process because previous/another instance is already running
    

    And a lot of those (I don`t know if it is connected):

    Mar 14 21:07:45 	php-cgi 		rc.bootup: The command '/sbin/route change -inet6 default fe80::2c1:64ff:fed8:3f00' returned exit code '1', the output was 'route: writing to routing socket: Network is unreachable route: writing to routing socket: Network is unreachable change net default: gateway fe80::2c1:64ff:fed8:3f00 fib 0: Network is unreachable' 
    
    /rc.filter_configure_sync: The command '/sbin/route change -inet6 default fe80::2c1:64ff:fed8:3f00' returned exit code '1', the output was 'route: writing to routing socket: Network is unreachable route: writing to routing socket: Network is unreachable change net default: gateway fe80::2c1:64ff:fed8:3f00 fib 0: Network is unreachable' 
    
    /rc.start_packages: The command '/sbin/route change -inet6 default fe80::2c1:64ff:fed8:3f00' returned exit code '1', the output was 'route: writing to routing socket: Network is unreachable route: writing to routing socket: Network is unreachable change net default: gateway fe80::2c1:64ff:fed8:3f00 fib 0: Network is unreachable'
    
    /rc.dyndns.update: The command '/sbin/route change -inet6 default fe80::2c1:64ff:fed8:3f00' returned exit code '1', the output was 'route: writing to routing socket: Network is unreachable route: writing to routing socket: Network is unreachable change net default: gateway fe80::2c1:64ff:fed8:3f00 fib 0: Network is unreachable' 
    

  • What fixed it was editing /etc/rc.start_packages and changing:

    
    FROM:
    if (time() - $stat['mtime'] >= 90) {
    
    TO:
    if (time() - $stat['mtime'] >= 5) {
    
    

    So it does only wait 5 seconds and then starts packages.
    It`s a dirty hack and will work only until next update or gitsync.

    I`m still very much interested in resolving this without hacks like this.

  • Rebel Alliance Developer Netgate

    Sounds like this actually has nothing to do with lightsquid but is instead a general package startup problem. Feel free to open a bug entry on redmine.pfsense.org with what you've found so far. I would not emphasize lightsquid on the redmine report since it happens to other packages as well for some people (e.g. Avahi)



  • I`ve updated https://redmine.pfsense.org/issues/6001#change-25756 with new findings.

    Snort takes really long time to start and this interrupts other packages.

    Is there a way to alter the package startup order?


  • OK final post here as this won`t change in near future :)

    I found a workaround.

    Edit config.xml and move lightsquid to top of packages.
    The XML tag is: <package>So lightsquid will start first and snort last in my case.</package>


  • This mostly worked for me as well. I moved light squid first and Avahi second. Light squid is starting now at reboot but Avahi still requires a manual restart.


  • Seems like a similar error I was seeing in previous versions while running in hyper-v. Some type of timing issue.  Should this be a new topic? I was thinking it is all related.

    Mar 19 21:58:46 avahi-daemon 54193 dbus_bus_get_private(): Failed to connect to socket /var/run/dbus/system_bus_socket: No such file or directory
    Mar 19 21:58:46

  • Rebel Alliance Developer Netgate

    Anyone that was hitting this problem, update to the latest snapshot and see if the problem persists. A fix was put in yesterday that should address the problem.


  • I just updated my ticket.
    It`s OK and others report that Avahi is starting too.

    Thanks!