• Categories
  • Recent
  • Tags
  • Popular
  • Users
  • Search
  • Register
  • Login
Netgate Discussion Forum
  • Categories
  • Recent
  • Tags
  • Popular
  • Users
  • Search
  • Register
  • Login

Nowa konfiguracja PfSense oraz router i AP

Scheduled Pinned Locked Moved Polish
3 Posts 2 Posters 2.9k Views
Loading More Posts
  • Oldest to Newest
  • Newest to Oldest
  • Most Votes
Reply
  • Reply as topic
Log in to reply
This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
  • A
    aki3130pl
    last edited by Jul 8, 2016, 4:10 PM

Witajcie, mam trochę starszy sprzęt który złożyłem na potrzeby pobawienia się PfSense. Ma on semprona 2800+ i 1gb  ramu, oraz dwa interfejsy sieciowe.

Oprócz tego posiadam router Draytek Vigor 2910 oraz D-Link DIR655.

Maszynę PfSense połączyłem między mojego dostawcę a router Draytek, wziąłem kabel od dostawcy i wpiąłem w pierwszy interfejs maszyny z PfSense, natomiast z drugiego interfejsu idzie kabel do portu WAN w routerze Draytek, który pełni rolę Switcha do którego podłączone są telewizory oraz wszystko co na kabel plus dodatkowo ten router D-Linka który pracuje jako Access Point.  Router D-Link za kilka dni zastąpie Access Pointem z TP-Linka (mam taką możliwość wymiany za darmo, a ten AP jest lepszy)

Teraz pytanie. Chciałbym utrzymać takie połączenie jak mam teraz (Czyli PfSense jako firewall i do tego Draytek jako switch, a do tego switcha podłączony Access Point). Tylko gubię się trochę bo z tego co rozumiem to mam włączony serwer DHCP na PfSense, ale w moim Drayteku również jest on włączony i nie wiem jak mam to ze sobą pogodzić tak żeby PfSense służył jako DHCP server dla Drayteka.

Jestem otwarty na wasze propozycje i musze wspomnieć, że jest to moja pierwsza w życiu "konfiguracja sieciowa". Raczkuję w tym temacie. Proszę o pomoc.

1 Reply Last reply Reply Quote 0
    • P
      Przemyslaw85
      last edited by Jul 8, 2016, 8:32 PM

Skoro tego Drayteka chcesz wykorzystać jako switch to wyłącz na nim DHCP. A kabel od PF-a podłącz do porty LAN, w efekcie draytek będzie pracował jako switch. Jeśli jednak chcesz jako dodatkowy router to pf-a wpinasz do portu WAN1 w Drayteku. A do LAN to co w sieci.
      Pamiętaj by były różne adresacje sieciowe przy tym drugim rozwiązaniu np:
      PF:

• wan xxx.xxx.xxx.xxx
      • LAN 92.168.1.1
        Draytek:
      • wan 192.168.1.10 brama i dns 192.168.1.1
      • LAN 192.168.10.1.

My pfSense box w HA:
      Master: HP DL360G8 1x E5-2670, 64GB ECC RAM, 8x NIC (17x VLan)
      Slave: HP DL360G5, 2x E5410, 64GB ECC RAM, 6x NIC (17x VLan)

• A
        aki3130pl
        last edited by Jul 8, 2016, 11:39 PM

Dziękuję Panu bardzo, podepnę wiec PF'a pod LAN i wyłączę DHCP w Drayteku :)

1 out of 3
        • First post
          1/3
          Last post
        Copyright 2025 Rubicon Communications LLC (Netgate). All rights reserved.
          This community forum collects and processes your personal information.
          consent.not_received