Netgate Discussion Forum
    • Categories
    • Recent
    • Tags
    • Popular
    • Users
    • Search
    • Register
    • Login

Konfiguracja PFsense Lan--> Wan

Polish
    4
    9
    2.4k
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • M
      m8kbv
      last edited by m8kbv

Witam forumowiczów. Cieszę się że odnalazłem Polskie forum Netgate, mam nadzieję, że będziecie mi w stanie pomoc.
      W celach edukacyjnych postanowiłem zakupić mini PC (Dell Wyse 5070) na którym zainstalowałem pfsense.
      Konfiguracja graficznie ma wyglądać tak:
      text alternatywny
      LAN w pfsense ustawiony jest na 192.168.0.2, druga karta sieciowa USB-ethernet ustawiona jest jako 192.168.1.1
      Co mam zrobić krok po kroku by internet puścić przez PFsense przez LAN a wypuścić przez usb-ethernet jako WAN?
      Pozdrawiam.

P 1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • P
        Przemyslaw85 @m8kbv
        last edited by Przemyslaw85

Dla WAN ustawić bramę jeśli nie ma. W dziale System -> general setup dodać dns publiczny. Następnie w dziale Firewall -> rules sprawdzić czy dla LAN jest dodana reguła przepuszczająca rucha do WAN lub * przed blokująca która winna być na samym końcu.
        Komputery w sieci lokalnej winny mieć zdefiniowaną adresację tak by brama jak i DNS wskazywały na router adres 192.168.0.2

My pfSense box w HA:
        Master: HP DL360G8 1x E5-2670, 64GB ECC RAM, 8x NIC (17x VLan)
        Slave: HP DL360G5, 2x E5410, 64GB ECC RAM, 6x NIC (17x VLan)

andrzejlsA 1 Reply Last reply Reply Quote 0
        • M
          milew
          last edited by

Nie bardzo wiadomo co chcesz uzyskać patrząc na ten rysunek. Switch w WAN jest? a co to Router na 192.168.0.1? Musisz podać więcej szczegółów.

• P
            Przemyslaw85 @milew
            last edited by

@milew widać że nie masz za wiele wspólnego z sieciami komputerowymi. Autor tematu opisał co chce uzyskać dość skrótowo ale idzie zrozumieć co i jak.

1. Router pierwszy port WAN musi mieć zdefiniowaną bramę na adres od dostawcy.
            2. OpnSense musi mieć dla WAN zdefiniowana bramę na adres 192.168.0.1 czyli routera pierwszego.
            3. Komputery w sieci muszą mieć bramę na adres LAN Routera OpnSense czyli 192.168.1.1
              Jak reguły będą zdefiniowane poprawnie internet będzie.

ps. W poprzedniej swojej wypowiedzi dałem w ostatnim zdaniu wpisałem błędny adres. Zamiast 192.168.0.2 winno być 192.168.1.1.

My pfSense box w HA:

1 Reply Last reply Reply Quote 0
            • andrzejlsA
              andrzejls @Przemyslaw85
              last edited by andrzejls

@przemyslaw85
              A co to jest za Router ?. Pfsense jest router. Innego nie potrzebujesz.

• P
                Przemyslaw85 @andrzejls
                last edited by Przemyslaw85

@andrzejls PfSense jak OpnSense to tożsame rozwiązania. OpnSense to odłam PfSense.
                Ze schematu który zamieścił autor wątku jasno wynika ze ma sieci 2 routery z czego PfSense jest pierwszy a OpnSense jako drugi.
                Chyba że pytasz o cos innego to wyjaśnij.

My pfSense box w HA:

• andrzejlsA
                  andrzejls @Przemyslaw85
                  last edited by

@przemyslaw85
                  Jeden router a za nim drugi router w jrdnej linji? Moj polski nie jest taki dobry, ale nie rozumiem logiki takiego zestawu.

• P
                    Przemyslaw85 @andrzejls
                    last edited by

@andrzejls Prosta linia jest jedynie by zobrazować co autor chce osiągnąć.
                    Czasem zachodzi taka potrzeba by swoją sieć oddzielić od całej reszty. Np pod jednym adres jest wiele firm a jedno łącze internetowe. Najlepszym i najbezpieczniejszą opcją jest by każda z firm miała swój router. W efekcie w sieci głównej są jedynie routery które czuwają nad bezpieczeństwem każdej z firm.
                    Gdyby wszystkie komputery były w jednym worku wystarczy jeden zainfekowany by zablokować wszystkie firmy zamiast tylko jednej.

My pfSense box w HA:

• andrzejlsA
                      andrzejls @Przemyslaw85
                      last edited by

@przemyslaw85
                      Diagram jest troche misleading. Twoje wytlumaczenie ma sense. Ja uzywam pfsense na custom made router zrobionego z starego PC w prywatnym, wolno stojacym domu. Firmy, tutaj, znajdujace sie w jednym budynku maja swoje oddzielne Internet connection. Moze to stad moje niezrozumienie sytuacji. Dziekuje za wyjasnienie.

1 Reply Last reply Reply Quote 1
                      • First post
                        Last post
                      Copyright 2025 Rubicon Communications LLC (Netgate). All rights reserved.