Netgate Discussion Forum
    • Categories
    • Recent
    • Tags
    • Popular
    • Users
    • Search
    • Register
    • Login

Pierwszy router, pytanie o procesor (pfSensowy nobek)

Scheduled Pinned Locked Moved Polish
    2 Posts 2 Posters 1.3k Views
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • I Offline
      ian666
      last edited by

Witam

Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie rozpoczęcie przygody z pfSense tak dla funu aby nauczyć się czegoś nowego (naoglądałem się filmów min. z Wendellem z L1 Tech https://www.youtube.com/watch?v=ledv33t6SNE :)).
      Z racji tego iż sprzęt ma pracować non stop, szukam czegoś o niskim poborze prądu co docelowo obsłuży łącze typu 100mbit ale było by też gotowe na przyszłość.
      Myślałem na początku nad platformą typu Braswell z 4 rdzeniowym celerono-atomem lecz okazuje się że taki zestaw w idle bierze ok 20w (a jest na pewno słabszy niż to poniżej), w dodatku płyty z np. dwoma sieciówkami intela są bardzo drogie np konstrukcje firmy Jetway. Nuci nie mają dwóch sieciówek, jest komputerek Zotac Zbox 323 nano z dwoma ale są to Realteki, no i cena komputerka ok 750zł.

Myślę nad zestawem typu:

• Pentium G4560 2x 3.5Ghz HT 51w - 265zł

• Pentium G4560T 2x 2.9Ghz HT 35w - 315zł
        oba obsługują AES-NI, 7 generacja Kaby Lake, pierwszy od dawna Pentium z HT, 'podobno' wydajny jak i5 2500k, różnica tylko w TDP przy czym tą różnicę podobno widać dopiero pod obciążeniem.
        https://ark.intel.com/products/97143/Intel-Pentium-Processor-G4560-3M-Cache-3_50-GHz
        https://ark.intel.com/products/97465/Intel-Pentium-Processor-G4560T-3M-Cache-2_90-GHz

• Asrock H110-DGS - 215zł
        lub inna, najtańsza mała płyta pod s1151, sieciówka Realtek RTL8111GR, dwa sloty PCIe
        http://www.asrock.com/mb/Intel/H110M-DGS/

• GoodRam DDR4 PLAY, 4GB, 2400MHz CL15 - 133zł
        praktycznie najtańsza kostka, procek ma kontroler 2400Mhz

• Sieciówka HP NC360T 2x1Gb (Intel 82571EB, PCI-E x4) - 50zł używka

• Dysk SSD 32GB - 100zł używka

- Chieftec PSF-180MP 180W SFX - 160zł już posiadam

- Obudowa byle jaka już posiadam

Sumarycznie nie licząc zasilacza ok 760-810zł

Zestaw kolegi itx core i5 skylake z ssd, bez karty graf pobiera ok 20w w idle, więć to powyżej pewnie weźmie z 18w w idle (22w z kartą sieciową). Takie są moje przypuszczenia tym bardziej z zasilaczem na małą moc.
      Zastanawiam się jedynie nad tym który procek wziąć. Pewnie eksperymentowałbym ze squidem, może spróbował podpiąć mały dysk usb i uruchomić DLNA na telewizor, nic wielkiego bo też wiedza ograniczona jedynie doświadczenia z DD-WRT.

Tutaj ciekawe video, pan na jednym monitorze ma użycie procesora w pfSense, na drugim uruchamia ściąganie czegoś na steam i jego 2x3,3Ghz Celeron (bez HT) starszej generacji dostaje zadyszki przy 300Mbit https://www.youtube.com/watch?v=v2rK5F461aM

Moje pytanie o TDP procesora odnosi się do tego że czasem ten procesor tak czy inaczej nie będzie pracował w IDLE, więc czy dołożenie 50zł do ciut wolniejszego modelu, ale z ograniczonym TDP ma sens jeżeli chciałbym ograniczyć zużycie prądu?.

Pozdrawiam!

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • P Offline
        Przemyslaw85
        last edited by

Wydajność zależy od ilości paczek jakie doinstalujesz. Na filmie ma m.in. Squid, AV, SNORT. Każda ta paczka skutecznie obciąża dodatkowo procka co zresztą widać. Zresztą ciągnie z netu, a wątpię by miał gigowego neta, dlatego też po zmianie procka obciążenie spadło do 60% a przepustość nieznacznie wzrosła.
        Ogólnej wydajności routera zależy też od użytych kart sieciowych. Niektóre karty "gigabit" maja tylko w nazwie, a faktyczna ich przepustowość to ok 400-600Mb/s.
        W firmowym sprzęcie (używka zresztą) przepustowość między sieciami (Lan1-Lan2) idzie pełną prędkością na kartach serwerowych a obciążenie procka w okolicach 15-20%. Na WAN-LAN jest nie zauważalna ale to też kwestia łącza gdyż marne 40/4.
        Poprzednio pf stał u mnie na starym SUN-ie AMD Opteron 1210 i 2Gb ram. Procek rzadko kiedy przekraczał 60% (najczęściej w granicach 20-30%), przy kopiowaniu LAN1-LAN2 już procek miał ok 100%.

Na początek wybierz procka energooszczędnego. Jak z biegiem czasu okaże się iż za slaby to wymienisz na mocniejszy.
        Jak potrzebujesz czegoś bardzo energooszczędnego poszukaj czegoś na atomie.
        Zauważ że pf sprzedaje swoje BOX-y na takich prockach.

My pfSense box w HA:
        Master: HP DL360G8 1x E5-2670, 64GB ECC RAM, 8x NIC (17x VLan)
        Slave: HP DL360G5, 2x E5410, 64GB ECC RAM, 6x NIC (17x VLan)

1 Reply Last reply Reply Quote 0
        • First post
          Last post
        Copyright 2025 Rubicon Communications LLC (Netgate). All rights reserved.