PfSense Oyunlarda Anlık Ping Çıkma Sorunu
-
İnternet Cafemizde kullandığımız 4-5 senelik PfSense serverimiz var. Bir kaç haftaya kadar hiç bir sorunumuz yoktu. PfSense üzerinde yaptığım konfigürasyonlar sorunsuz çalışıyordu.
PfSense Versiyon : 2.4.4-RELEASE-p3 (amd64) built on Wed May 15 18:53:44 EDT 2019 FreeBSD 11.2-RELEASE-p10
2 adet Uydunet hattı her birinin hızları 100Mbps
1 adet VDSL hattı hızı 32Mbps
1 adet Fiber hattı hızı 50Mbps2 Uydunet ve VDSL hatları LoadBalance olarak çalışıyor.
Fiber'den de sadece oyun portları çıkıyordu.
Bu bizim sorunsuz çalışsan sistemimizdi ve ortalama internet hızımız 200-210Mbps civarındaydı ve oyunlarda ping sabitti.
2 Hafta önce mevcut VDSL hattımızı 100Mbps'e çıkarttık ve 2 tane daha VDSL hattı aldık. Yeni aldığımız hatlarda 100Mbps hızlarına sahipti.
Yeni alınan hatları LoadBalance ekledikten sonra toplam internet hızımız 470-490Mbps civarına çıktı ve oyunlarda ping yine sabitti.
Ama arada bir pfsense "re0: watchdog timeout" hatası verip tüm kafenin interneti kesiliyordu. Pfsense çalışıyor uzaktan erişimim var ama Lan interface disable oluyordu. Server'i resetleyip açtığımızda sorun düzelmiş oluyordu.
Daha sonra internette bu sorunu araştırmaya başladım. Sorunu Realtek driverindan kaynaklandığını ve aşırı internet kullanımı olduğunda "re0: watchdog timeout" hatasını verdiğini yazıyordu.
Mevcut Konu : https://forum.netgate.com/topic/135850/official-realtek-driver-binary-1-95-for-2-4-4-release/21
Konu başlığında işlem adımlarını uygulayarak "re0: watchdog timeout" hatasından kurtuldum. 4-5 saat boyunca ortalama 480Mbps ile dosya indirdim ve herhangi bir sorunla karşılaşmadım.
Asıl sorun buradan sonra başlamaya başladı. Oyunlarda ping ler sabit iken bir den 200-300lere çıkıp tekrar 7-8'e düşüp sabitlenmeye başladı.
Ve sorun cafemizde büyük bir sorun hale geldi.
Bu konu hakkında yardımcı olabilecek yada daha önce bu sorunla karşılaşmış olan Abilerimden yardımlarınızı bekliyorum.
Biraz uzun oldu kusuruma bakmayın. Okuduğunuz için teşekkürler.
Not: PfSense'nin en son versiyonu indirip farklı bir sunucu kurup aynı konfigürasyonları yapıp denediğimde de ping anlık çıkıp düşüyor.
-
@AvniSari-0 Realtek son kullanıcı markası olmasına rağmen bayağı iyi dayanmış aslında. Hp, Fujitsu, Cisco, Intel vs. profesyonel ethernet kartlarına geçin.
-
işlemci değerlerini izlediniz mi hiç işlemcinin maksimum çekirdek frekansı yetersiz kalıyor olabilir çünkü bant genişliğiniz ve hat sayınız artmış. ayrıca ping sorunu sadece fiber hatta oluyorsa farklı bir tier'a çekip öyle deneyin belki çözüm olabilir.
-
Merhaba AvniSari0 Rica etsem benimle çift modem ayarlarını paylaşır mısın yani senin gibi yapmak istiyorum modemin birinden internete çıkış yapılsın diğerinden oyunlar için çıkış yapılsın bu konuda yardımcı olur musun