DNSBL - Net zanika co godzinę
-
Czołem brygada,
W dwóch lokalizacjach mam identyczne konfiguracje PFS, ale w jednej mam mały problem....
Co godzinę "znika mi net" na około 20-30sek. a dokładniej nie działa DNS - ping jest OK 0% strat.
UptimeKuma pokazuje np. google.pl ofline, ale po IP jest 100% onlineWygląda to tak jakby DNS się przeładowywał czy coś takiego.
Przejrzałem CRONA, logi i nic nie znalazłem :( nie potrafię znaleźć w czym problem :( porównywałem konfiguracje na obu PFS - na obu są te same opcje zaznaczone, te same pakiety itd.Jak wyłączę Firewall / pfBlockerNG / DNSBL, to Uptime Kuma pokazuje 100% OK i nie ma efektu restartu co godzina.
-
@Gangrena Co godzinę aktualizowany jest pfBlocker. Obstawiam że on coś kopsa.
U mnie także czasem pojawia się taki efekt ale tylko dla nazw sprzętu z DHCP. W cudowny sposób nagle nie potrafi rozwiązać nazwy np Bro14.local. Restart PFB pomaga.
Tyle że u mnie w samym DHCP jest ponad 400 urządzeń w sieci rozrzuconych po 17 Vlanach.
U siebie problem jest jak sądzę jeden serwerów (pracują w HA) który demonem prędkości nie jest.
Może u Ciebie także ten właśnie serwer trochę kuleje sprzętowo? -
@Przemyslaw85 dzięki za odpowiedz.
Możesz powiedzieć, co jest odpowiedzialne za aktualizacje co godzinę ?
Ne wiem czego się już czepiać :( -
@Gangrena u siebie mam domyślną konfigurację w cron.
co godzinę:/usr/local/bin/php /usr/local/www/pfblockerng/pfblockerng.php cron >> /var/log/pfblockerng/pfblockerng.log 2>&1
o 22:00:
/usr/local/bin/php /usr/local/www/pfblockerng/pfblockerng.php bl shallalist >> /var/log/pfblockerng/extras.log 2>&1
CRON Settings Every hour Select the Cron hour interval.
00 Select the Cron update minute.
0 Select the Cron start hour.
0 Select the 'Daily/Weekly' start hour. -
@Przemyslaw85 Na drugim PFS mam również domyślnie co godzinę i jest ok, te same bebechy sprzętowe.
Tylko co ciekawe problem stwarza sam DNSBL,, jak go tylko wyłączę, a resztę funkcji pfB zostawię, to wszystko jest OK.
Masz może jeszcze jakieś propozycje, gdzie mam zajrzeć lub co sprawdzić ?
-
@Gangrena Niestety nie przechodzi mi nic do głowy.
Hmm. Konfiguracja jest czysta czy zaciągana z kopii zapasowej z innego sprzętu? -
@Przemyslaw85 Instalacja była czysta, wszystko ręcznie klikałem 1 do 1 jak na innym bliźniaczym sprzęcie.