PfSense - kilka pytań
-
Witam Panowie…zastanawiam się nad dobrym systemem na router - trafiłem na pfsense i mam kilka pytań. Ten systemik ma cos takiego jak QoS , limit połączeń, kształtowanie pasma dla danego USERA??? I jak ktoś może niech podeśle jakiś link do strony pt. "pfSense dla pierwszaków" albo coś w tym stylu
Wielkie dzienx
-
Obraz zamuje niewiele, więc pobierz, odpal i sam się przekonasz co potrafii. Z tego co piszesz to raczej wszystko powinieneś osiągnąć.
-
QoS pfsense jest skromny i skomplikowany. Ordradzam. Jezeli sukasz systemu bazowanego na FreeBSD to m0n0wall bedzie lepszy. Systemy bazowane na Linux, jak IPCOP, Smoothwall, oferuja ksztaltowanie layer 7.
-
Shaping bazuje na ALTQ, które jak wiadomo nie jest do końca udokumentowane. Nie oferuje czegoś takiego jak per user shape. Ale dobrze skonfigurowany sprawdza się bardzo dobrze. Warto żebys też porównał możliwości m0n0wall. Tam za shaping odpowiedzialny jest dummynet, który charakteryzuje się wiekszą elastycznościa konfiguracji, ale nie powiem Ci czy jest lepszy gdyz m0n0 jeszcze nie uzywałem - jakoś PF przypadł mi do gustu.
PF dla początkujących jest tutaj (wystarczy znac ang. w stopniu przyzwoitym). Z tego co wiem można też na VPC odpalić m0n0 jak i PF.