Iki ethernet kartından ip dağıtmak
-
pfsense 1.2.3 kurulu sistem gayet güzel çalışıyor. herşeyi yaptım. fakat şu konuda sıkıntı yaşamaktayım. sistemde baştan iki ethernet vardı. bunların birini wan birini lan yaptım. daha sonra bir ethernet daha ekleyip iki tane ayrı lan elde etmek istedim. ama ne yaptıysam ikinci ethernet ip dağıtmıyor. yani şunu yapmak istiyorum. lan 192.168.2.1 ile ip dağıtacak ikinci ethernet ise 192.168.3.1 ile ip dağıtacak.
şimdiden teşekkürler…
-
pfsense içinde 2 ayrı DHCP sunucusu çalıştırılabileceğinden şüpheliyim. 2.LAN için statik IP olabilir
-
dhcp ayarlarında opt1 çıkıyor fakat ip almadığı için ayarları kaydetmiyor. dhcp de çıktığına göre başka bir yöntemi olabilir mi diye düşündüm..
-
ip almamaktan kastınız nedir ?
normalde wan hariç, diğer interfacelerden ayrı ayrı dhcp ile ip dağıtabilirsiniz.
bu networklerde başka dhcp sunucular çalışmadığından emin misiniz ? -
Uploaded with ImageShack.us
yukarıdaki gibi dhcp
sistemde wan modemden dhcp ile ip alıyor. modemin dhcpsi açık fakat lan yani iç ağa modemden bağlantı yok. sadece modeme server bağlı.
acaba farklı interfaceler ile nasıl ip dağıtabilirim.
-
opt1 ethernet için verdiginiz ip ve subneti yazarmısınız resimde fark ettiyseniz kullanılabilir kapsam aralıgı 255.255.255.255 gibi bir subnet yazıyor
örnegin opt1 192.168.2.0/24 subnetinde ise dhcp server da 192.168.2.1-192.168.2.254 gibi bişiler yazılması gerekiyor sanrım siz ip tanımlamada sorun yapmışsınız -
şöyle diyeyim wan ip 192.168.1.1
lan ip : 192.168.2.1
o zaman opt1 statik olup ip için 192.168.3.1 mi yazacağım. ayrıca opt1 gatewayına ne yazmam gerekiyor… -
olayı çözdüm. teşekkürler herkese
-
Aferin size diyeceğim ama yakışık almaz.. zira milletin kafasını karıştırdıktan sonra çözdüğünüzü neden detaylıca yazmıyorsunuz. Bu şekilde sonlandırmanız pek şık olmamış.
Saygılarımla.. -
zamanım olmadığını düşünebilirsiniz sanırım. çünkü yoğun bir çalışma içindeydim. fırsat bulunca tabi detaylı ve resimli bir şekilde anlatacağım. yoksa bu kadar yardım aldığım halde bulduğum çözümü paylaşmam gerektiğini bilmekteyim.
sabırsızca ve düşünmeden yazdığınız için sadece üzüldüm…
-
o çözüm ve tecrübelerinizden biz de faydalanmak isteriz :)
durmak yok paylaşmaya devam arkadaşlar. -
çözüm şu arkadaşlar opt1 verilen ip statik seçilmemiş anladıgım kadarıyla bunda sorun olucak bişi yok aslında basit bir işlem statik seç ip ver okadar .:)
-
ya zaten şunu anlamıyorum tek network te farklı ip gruplarından ip dağıtmak için ikinci bir eternet kartına ne luzum var süper scope diye bir olay var istersen tek networkte 1000 farklı ip dağıt