MultiWan sayısının arttırılması
-
Merhaba,
Load Balancer konusunda pfsense makalesini ve forum üzerinde paylaşılanları inceledim.
Yapı olarak Pfsense LB + Pfsense Squid,SquidGuard,Lightsquid yapmayı düşünüyorum.Amacım, 8 Adsl hattını tek bir pfsense üzerinde load balance yoluyla birleştirerek, yüksek hızlı tek bir bağlantıya sahip olmak.
( Kurumumuzun bulunduğu bölgede Vdsl2, Superonline - Tellecom fiber hizmetleri bulunmadığından sadece adsl hizmetini değerlendirebiliyoruz. )Sorum: Pfsense üzerinde lb kullanırken her bir wan bacağı için tek bir adsl hattı kullanabiliyoruz. ( yada tamamen yanlış anlıyorum )
2-3 adsl hattı için, anakartlarda ki onboard eth. ve pci kart yuvaları yeterli olabilir. Ancak daha fazla hat ile çalışma yapanlar bunu nasıl sağlıyorlar ?http://forum.pfsense.org/index.php/topic,26919.0.html
verdiğim link üzerinde tontito nickli arkadaşın 15 Adsl hattını birleştirmesine benzer bir çözüm oluşturmak istiyorum.Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Keyifli çalışmalar -
-Sorularınızın forumda karşılıkları var ama başlangıç yapabilmeniz için kısaca minik bilgiler vermeye çalışalım..
-PfSense 1.2.3 release versiyonun da proxy ile birlikte load-balance kullanamıyorsunuz.. Forumdaki eski post ları okursanız bu konuda çok yazı vardır.. Ancak 2.0 beta versiyonunda kullanılabileceği söyleniyor ama oda henüz beta..
-Ancak şöyle bir yapı mümkün 2 adet pf sense 1.2.3 makinesi kurup bunların birisini Proxy geçidi olarak kullanabilirsiniz diğer PfSense makinesini de hatlarınızı birleştirip Load-Balance ve Failover yapmak için kullanabilirsiniz..
-Hatlarınızın birleşimi makineye takmanız gereken her bir ethernet kartına takılması şeklinde olmak zorunda.. Yalnız stick edilmiş konulara da dikkatinizi çekmek isterim. Örneğin PfSense'da kullanacağınız ethernet kartlarının ucuz günü kurtaran kartlardan olmamasına mümkün olduğunca dikkat etmeniz gerekiyor. Ayrıca benim şahsi tavsiyem (8 adsl kullanacaksanız) mümkünse giriş seviyesi dahi olsa (hatta 2. el bile bulunabilir) Xeon işlemcili markalı bir server olmasını sağlarsanız yumurtaları başından sağlam bir sepete koymuş olursunuz..
-Bunların dışında neye ihtiyacınız olursa paniklenmeyin burlardayız nasılsa ;) -
Cemx merhaba,
Pfsense için zaten, "Yapı olarak Pfsense LB + Pfsense Squid,SquidGuard,Lightsquid yapmayı düşünüyorum." şeklinde açıklayarak iki adet pc kullanacağımı belirtmiştim.
Forum üzerinde sorularımın karşılığı olarak en önemli nokta bulunmamakta.
Tek bir eth. kartına bir hat ekleyebiliyorsak, aşağıda verdiğim topicde kullanıcı nasıl 15 adsl hattını birleştirebilmiş. ( 15 adet pci yuvası olan sunucu yada pc anakartı görmedim hiç )http://forum.pfsense.org/index.php/topic,26919.0.html
verdiğim link üzerinde tontito nickli arkadaşın 15 Adsl hattını birleştirmesine benzer bir çözüm oluşturmak istiyorum.Yoksa zaten 2-3 adsl hattı konusunda herhangi bir sıkıntım yok, kullanabiliyorum.
Eth. kartı olarak intel pro 10/100'ler herhangi bir problem çıkartmadılar, onlarla yola devam.
Sanırım bu konuda yeterince deneme şansı bulabilen arkadaşımız yok. Araştırmaya devam edeceğiz
Keyifli çalışmalar -
Tek bir ethernet kartına tek bir fiziksel hat bağlanır bu doğru, ancak
kendim uygulamada kullanmıyorum ama Vlan kullanarak istediğiniz şeyi yapabilirsiniz.-Öncelikle kullandığınız ethernet kartının 802.1Q Vlan tagging desteklemesi iyi olur. Yoksa çalışsa da bazı sıkıntılarınız olabilir
-pfsense'de vlanlar oluşturacaksınız (tek bir interface'a bağlı istediğiniz kadar oluşturabilirsiniz).
yönetilebilir kaliteli bir switch kullanarak onda da vlan ları aynı şekilde konfigüre edeceksiniz- örneğin 8 hat kullanacaksanız, 8 adsl modemi 1-8 portları arasına takıp, pfsense'i de 9'a takacaksınız
böylece tek bir ethernet üzerinden birden fazla interface'niz olacak.
bunun load balancer, nat, firewall rules vesaire konfigürasyonunuda da özel birşey yapmanıza gerek yok. -
Ah evet kusura bakmayın asıl sorunuzun yanıtını vermemişim, yoğunluk bazan alıyor insanın başını kendinden :)
Uygun bir sunucu ve çifter girişli ethernet kartlarıyla da mümkün (hatta sanıyorum Hp nin 4 portlularıda çıktı) ama yine de Tuzsuzdeli arkadaşın dediği yöntem çok daha kolay, kullanışlı ve uygun fiyatlı görünüyor.