Pfsense 1.2.3 RELEASE Traffic Shaper'da Queue Sorunu
-
Arkadaşlar merhaba. Birkaç gündür pfsense'in traffic shaper sekmesinden kural oluşturarak sadece kendi ip me verilen down/up hızını artırmak için uğraşıyorum. Ancak traffic shaper wizard dan ayarladıktan sonra kurallar sıraya koyuluyor fakat birtürlü bitmek bilmiyor. Status>Queues sekmesinde izlerken ( çubuk diye tarif edeceğim :) ) çubuklar artıp azalıyor. Siteden edindiğim bilgilerden ve tutorial videolarından izlediğim kadar yaptığım işlemlerin doğru olduğunu düşünüyorum. Aşağıda traffic shaper sekmesinden ve status>queues sekmesinden birkaç ekran görüntüsü koyuyorum. Gerek görürseniz farklı yerlerinde ekran görüntülerini koyabilirim.
Yukarıda çubuk diye bahsettiğim bu fotoda görünen kırmızı yerler. x/pps ve hız değerleride sürekli değişiyor.
Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler.
-
tam olarak soru ne?
-
tam olarak soru ne?
olayı şöyle izah edeyim.
sanırım bu traffic shaper wizardı tamamladıktan sonra queue leri hızlı bir şekilde işleyip yürürlülüğe koyması gerekiyor. yaptığım ayarlar queuede beklediği içinde ayarlarımda hiçbir değişiklik olmuyor.
eğer zaten böyle olması gerekiyor diyorsanız neden hızımda yada herhangi farklı ayarlarımda en ufak bir değişiklik olmadı.
bu arada bağlantı hızımız vdsl2 ile 32Mbit down 1Mbit up.
yani soru kısacası ; bu queue leri hızlı biçimde işleyip ayarların çalışır hale getirilmesi için hangi değişiklikleri yapmalıyım ? nerde yanlış yapıyorum ?
Kusura bakmayın pfsensede yeniyim :) benimle uğraştığınız için teşekkürler.
-
herhangi birşey yapmanıza gerek yok
traffic shaper'ı yapılandırıp, apply chages dediğiniz an, kurallar devreye girer.
ancak o an aktif olan bağlantılara, sonlanana kadar bunlar uygulanamaz.
dolayısı ile, "reset state table" yapmanız gerekebilir.bunu yaptığınızda da istediğinizi alamıyorsanız, yaptığınız konfigürasyonda bir yanlışlık var demektir.
-
herhangi birşey yapmanıza gerek yok
traffic shaper'ı yapılandırıp, apply chages dediğiniz an, kurallar devreye girer.
ancak o an aktif olan bağlantılara, sonlanana kadar bunlar uygulanamaz.
dolayısı ile, "reset state table" yapmanız gerekebilir.bunu yaptığınızda da istediğinizi alamıyorsanız, yaptığınız konfigürasyonda bir yanlışlık var demektir.
teşekkür ederim.
yalnız son bir sorum olacaktı. bu işlemi ben pfsense ağındaki herhangi bir bilgisayardan yapıyorum şu anda. acaba yapabilir miyim ? çünkü her ne kadar reset states desemde normal zamanda yaklaşık 4000 olan state sayısını en fazla 400 e indirebiliyorum. acaba pfsense in kurulu olduğu bilgisayarda mı yapmalıyım işlemleri ?
-
reset state deyince zaten 0'a düşmesini beklemek pek mantıklı değil.
ağ üzerinde çalışan bir sürü bilgisayar var, her birinin yarattığı bir sürü state her zaman olacak.
hangi bilgisayardan yaptığınızın bir önemi yok.
traffic shaper'ı düzgün konfigüre etmek çok kolay değil.
yaztığınız kuralların tam olarak ne yapacağını bilerel yazıyorsanız sorun yok, ancak deneyeyim göreyim diye yapıyorsanız, baya bi zamanınızı alacak.
nette traffic shaper ile ilgili baya döküman var. önce onları okuyup işin mantığını tam olarak anlamanızı öneririm.
özellikle 2.0beta ile gelen traffic shaper çok becerikli. -
reset state deyince zaten 0'a düşmesini beklemek pek mantıklı değil.
ağ üzerinde çalışan bir sürü bilgisayar var, her birinin yarattığı bir sürü state her zaman olacak.
hangi bilgisayardan yaptığınızın bir önemi yok.
traffic shaper'ı düzgün konfigüre etmek çok kolay değil.
yaztığınız kuralların tam olarak ne yapacağını bilerel yazıyorsanız sorun yok, ancak deneyeyim göreyim diye yapıyorsanız, baya bi zamanınızı alacak.
nette traffic shaper ile ilgili baya döküman var. önce onları okuyup işin mantığını tam olarak anlamanızı öneririm.
özellikle 2.0beta ile gelen traffic shaper çok becerikli.evet yaptığım ayarların gerçekten ne işe yarayacağını bilerek yapıyorum orada sorun yok sanırım. peki 2.0beta ya update etsem sistemi daha önceki 1.2.3 Release 'deki ayarları aynen işlermi ?
-
upgrade edebilirsiniz ancak bir daha downgrade edemezsiniz.
2.0'ın beta olduğunu gözönüne alarak işlemlerinizi yapın.
her zaman problem riski var :) -
tam olarak yapmak istediğiniz qpenaltyDown queue 'sine ust limit tanımlamaksa qpenaltyDown queue sine girip upperlimit m2 değerine isteiğiniz download hızını Kb cinsinden girmeniz gerekmekte(512Kb).
Şuan yaptığınız sadece önceliklendirme sanırım,yane qpenaltyDown kuyruğuna giren trafiğin sadece önceliği düşürülmüş oluyor,herhangi bir download üst limit olmuyor.