Netgate Discussion Forum
    • Categories
    • Recent
    • Tags
    • Popular
    • Users
    • Search
    • Register
    • Login

PfSense ile email Server

Scheduled Pinned Locked Moved Turkish
    18 Posts 4 Posters 7.1k Views
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • N
      nahid
      last edited by

rules ve port forward ile ilgili goruntular ekte. denemek icin local ip kullandim.

rules.PNG
      rules.PNG_thumb
      portForward.PNG
      portForward.PNG_thumb

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • M
        MC_MaCESte
        last edited by

mail server ve pfsense için farklı wanlar mı kullanıyorsunuz?

• N
          nahid
          last edited by

MC_MaCESte,

ISP bize bir segment'ten 16 IP verdi (94.55.x.x1-94.55.x.16) ve firewall icin ayri bir segment'ten 94.54.x.x li bir ip verdi.

Burada internal (10.10.1.5) mail server ile external mail server ip (94.55.x.x) nasil eslesebilriz? IMAP, POP3 ve SMTP port forward yapip denedim ama email WAN IP'den (94.54.x.x) gidiyor ve diger email sunucularda spam diye kabul etmiyor.

Bu konularda cok yeniyim diye sorumu tam anlatamiyorum. Resim de biraz daha acmaya calistim. Istedigim sey internal email server'den nasil firewall uzerinde email gonderebilirim ve alabilirim.

Network.png
          Network.png_thumb

• tuzsuzdeliT
            tuzsuzdeli
            last edited by

Dışarıdan mail almak için yapılanlar şunlar :

1- Firewall menüsünden mail serverınızın dış ip'sini Virtual IP olarak ekleyin. (sanırım ProxyArp seçmeniz gerekiyordu tam emin değilim)
            2- Daha sonra NAT kuralı oluşturun, oluştururken bu yeni eklediğiniz interface'i seçerseniz olur. (buna bağlı kural otomatik olarak firewalla yazılır zaten, kural için ayrıca uğraşmanıza gerek kalmaz)

2 Numaralı maddenin bir diğer alternatifi de Firewall - Nat - 1:1 kısmından NAT yapmaktır. Burada mail server dış ip'sine gelen tüm trafiği protokolden bağımsız olarak içerdeki mail server'a yönlendirmiş olursunuz.

Yalnız şöyle birşey var, sizin sıkıntınız içeriden çıkarken.
            Yukarıdaki durumu bir deneyin, eğer olmaz ise, içeriden dışarı çıkan trafiğin de o ip'yi alması için ne yapmak gerek ona ayrıca bakarız.

Çözümün bir parçası değilsen, sorunun bir parçasısındır.

• N
              nahid
              last edited by

tuzsuzdeli,

Dediginiz gibi Virtual IP olusturup Port forward kisminda her bir protokol icin IMAP, POP3 ve SMTP portlari belirtilen virtual ip ile ayarlari ettim. Bu sekilde disaridan mail almasinda bir problem olmuyor. Ama internal mail server'dan mail gonderirken WAN IP'si aliyor ve bunu diger mail sunuculardan SPAM olarak geri gondeiriyor. Mail Server'in MX record olarak external ip'si kullanmak gerekiyor. Daha dogrusu 10.10.1.5'ten gonderilen emailler cikis ip olarak 94.55.x.x almali.

• tuzsuzdeliT
                tuzsuzdeli
                last edited by

Şimdi ben de biraz araştırdım kurcaladım ama pek bir şey bulamadım.
                Vakit buldukça bakacağım. İlginç bir konu.

• tuzsuzdeliT
                  tuzsuzdeli
                  last edited by

@nahid:

tuzsuzdeli,

Dediginiz gibi Virtual IP olusturup Port forward kisminda her bir protokol icin IMAP, POP3 ve SMTP portlari belirtilen virtual ip ile ayarlari ettim. Bu sekilde disaridan mail almasinda bir problem olmuyor. Ama internal mail server'dan mail gonderirken WAN IP'si aliyor ve bunu diger mail sunuculardan SPAM olarak geri gondeiriyor. Mail Server'in MX record olarak external ip'si kullanmak gerekiyor. Daha dogrusu 10.10.1.5'ten gonderilen emailler cikis ip olarak 94.55.x.x almali.

Bendeki yapı uygun olmadığı için deneme şansım olmamakla beraber muhtemelen çözüm şu olabilir
                  1- Virtual ip oluşturun
                  2- Firewall: NAT: Outbound altına yeni bir kural ekleyin (Automatic modda olmuyorsa Manual outbound Nat modunda da bi denersiniz)
                  3- interface: LAN , protocol any, source: mailserver internal ip,  port any, destination port 25(smtp), Translation : Mail server external ip'si (listede görünüyor olmalı)

bu veya benzeri bir şekilde çözüm olabilir.
                  Sonucu lütfen bizimle de paylaşın.

• N
                    nahid
                    last edited by

Merhaba tuzsuzdeli,

ISP ile konustum. Cumartesi tekrar WAN IP'si degisitirip deneyecem ve inshallah size calisip calismadigini forum uzerinde yazacam.

• N
                      nahid
                      last edited by

Merhaba tuzsuzdeli,

Sizin dediginiz gibi yaptim ama mail gonderirken WAN IP'si aldi. Yahoo Mail'in header baktiginda orda WAN IP'si 94.54.x.x den mail gonderdigi gosteriyor. Outbound NAT'ta aynen sizin bahsettiginiz gibi yaptim ama Internal Mail Server bir turlu External mail server ip'den gondermedi.

• tuzsuzdeliT
                        tuzsuzdeli
                        last edited by

Outbound Nat yaptığınız ekran görüntüsünü yollar mısınız?

• N
                          nahid
                          last edited by

Merhaba tuzsuzdeli,

Ekte bulabilirsiniz.

outboudnat.png
                          outboudnat.png_thumb
                          outboundedit.png
                          outboundedit.png_thumb

• tuzsuzdeliT
                            tuzsuzdeli
                            last edited by

En alttaki kuralı en üste alıp dener misin

• N
                              nahid
                              last edited by

denedim ve basarisiz. Baska bir yontem var mi acaba. Ya da bastan yine kurallar olusturup denemeli miyim?
                              Webserver icin 80 port forward ettim ve gayet guzel calisiyor.
                              Mail server icin IMTP, POP3 ve SMTP port forward ettim ama basarmadim. Ayrica internal mail server icin outbound NAT ta yaptim. Problem nerde acaba?

• N
                                nahid
                                last edited by

Saol arkadaslar,

Sorun hal oldu. Virtual IP eklerken IP Aliases olarak ekledim ve mail server icin port forward ettim. Boylece problem cozuldu.

Herkese cok tesekkur ederim

Nahid

• First post
                                  Last post
                                Copyright 2025 Rubicon Communications LLC (Netgate). All rights reserved.