Yeni Başlayan birine yardım.. ADSL modem ardından PfSense ?
-
Selamlar Herkese , Ben pfSense i denemek üzere indirdim , bi adet pIII server bağladım inbound ve outbound doğal olarak 2 interface var.. Şimdi benim aklımı kurcalayan Şu… Ben 8Mbit İnternet kullanıcısıyken oynadığım Online oyunlarda QoS başarılı yapamıyorum.. Bu nedenle PfSense kurup verimli bir performance router ı haline getirmek istiyorum... Fakat Aklımıı kurcalayan sorum şu ; Ben Bu işlemi yapabilmek için Doğal olarak Serverımın İnbound interface ine ADSL modemden gelen Etherneti girmem gerek ... Şuan Airties bir ISR Router kullanıyorum üzerinde Voip vs desteği olan düz ADSL2+ router ı arkasındada 4 port switch var.. Eğer ben bu router dan çıkıp Server a girip bi daha Routing yapıcaksam mantığı nerde olucak ? Yada Tek port üzerinden aldığım için aradığım performansa ulaşabilecekmiyim ?.. Yada kısaca nasıl yapıcam ben bu işi =) ... Yardımlarınızı bekliyorum..
-
-Sanırım hiç gerek yok düşündüğünüz şey için adsl üzerindeki switch i direkt kullanın daha iyi,
bi performans alabilecekseniz bile bu haliyle değmeyecektir üstelik de qos ayarlamak pek kolay bir iş değildir.
Mevcut kullandığınız modemin de qos bilgileri işinizi yeterince görecektir.. hatta bir tek siz kullanıyorsanız qos'a
ihtiyacınız olmaması lazım.. Hattı tertemiz kullanmak varken uğraşmayın derim..
-Yok illa kullanacağım yada bilgi olsun diye soruyorsanız o başka..
-Öncelikle modeminizi bridge moda alıp modemdeki pPoE bilgilerini yani bilmemkim@ttnet ile başlayan
Adsl kullanıcı adı ve bağlantı bilgilerinizi PfSense üzerinde wan bacağına gerekli yerlere girmelisiniz..
Ancak ondan sonra PfSense üzerinden Qos ayarlarına başlamanız doğru olur diye düşünüyorum.. -
Çok teşekkür ederim evet deneysel amaçlı birşey deniyceğim ilk olarak, O yüzden böyle bişeye ihtiyaç duydum ayrıca Adsl ISR routerımın arkasında birden fazla Serverda denemek istiycem benim derdim Routerin işlemcisinin şişmesi… Çok teşekkür ederim cevabınız için Bridge mode hakkında biraz daha detaylı bilgi verme imkanınız olurmu olmaz ise nereden erişebilirim...
-
Adsl modemi, pfsense'e bridge modda bağladıktan sonra, pfsense üzerinden traffic shaper wiazrd'ı kullanarak qos kullanabilirsiniz. Traffic shaper'ın gayet başarılı olduğunu belirtmeliyim.
aradaki router'a gerek yok
birden fazla makine bağlamak isterseniz pfsense'in Lan tarafına bir switch bağlarsınız.