HP ProCurve 1810G - 24 GE trunk&vlan yapılandrıması yardım
-
HP ProCurve 1810G - 24 GE switch sahibiyim. Vlan yapmak istiyorum fakat trunk kısmında tıkanıp kaldım. Vlan lar oluşturup networkleri ayırabiliyorum. Örneğin 2 modemi 2 farklı lan şeklinde ayırabiliyorum. Ama pfsense te oluşturacağım vlan lar ile multiwan yapmak istiyorum. Switch üzerinde Default1 olarak bir vlan belirtilmiş ve bütün portlar Untag olarak belirlenmiş. Ben vlan2 oluşturup 20 numaralı portu vlan2 üzerinde untag yaptım. Daha sonra ikinci adsl hattı için vlan3 oluşturup 22 numaralı portuda vlan3 üzerinde untag olarak belirledim ve benim 20 ve 22 numaralı portum default1 üzerinde E yani Exclude All olarak göründü. Buraya kadar sorun olmadığını düşünüyorum çünkü bir sıkıntı oluşturmadı. Esas sorun trunk bölümünde. pfsense girebilmem için bir portu trunk yapmam gerekiyor. 13 numaralı portu trunk rule oluşturup member olarak ekliyorum. Bu kısımdada bir sıkıntı yok. Fakat bundan sonra trunk olan bu port için nasıl bir tanımlama yapmam lazım :S
Yapılandırma aşağıdaki resimlerdedir.
-
Şunuda ekleyeyim oluşturulmuş default vlan üzerinde bir oynama yapamıyorum. Çünkü üzerinden başka bir network geçiyor. Bu nedenle belli başlı portlar üzerinde denemesini yapıyorum.
-
Azim edip uğraşırken mac im üzerinde bir sonuca olaştım ve os x üzerinde oluşturduğum vlan lara trunk port üzerinden her iki modemden de ip aldırdım. Muhtemelen pfsense üzerinde de aynı şekilde vlan ları oluşturduğumda çalışacaktır. Bu sayede aynı swith üzerinden hem pfsense multiwan giriş yapmış olacağım hem de pfsense çıkışından alacağım lan ı aynı switch üzerinden network e dağıtmış olacağım. 8)
-
sistem başarılı bir şekilde pfsense üzerinde uygulanıp load balance işlemi yapılmıştır. yakında nasıl yaptığımı anlatan bir yazı yazacağım fakat acil sorusu olan varsa cevaplayabilirim. ;)
-
sistem başarılı bir şekilde pfsense üzerinde uygulanıp load balance işlemi yapılmıştır. yakında nasıl yaptığımı anlatan bir yazı yazacağım fakat acil sorusu olan varsa cevaplayabilirim. ;)
Bu konu çok sık sorulan bir konu olduğundan, mümkün mertebe detaylı bir şekilde izah ederseniz, yazacağınız mesajı sık sorulan sorular kısmına alalım
-
Tamam en kısa zamanda resimli bir şekilde yazacağım.