Netgate Discussion Forum
    • Categories
    • Recent
    • Tags
    • Popular
    • Users
    • Search
    • Register
    • Login

Wan Trafic ve Lan trafic aynı sorunu

Scheduled Pinned Locked Moved Turkish
    5 Posts 4 Posters 2.0k Views
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • N
      newceri
      last edited by

8 mbit hattım var ve squid kullanıyorum fakat resimdede görüldüğü gibi wan ve lan aynı hızda çalışıyor Sorunun nereden kaynaklandığını bir türlü çözemedim. Yardımlarınızı bekliyorum.

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • S
        StrGt
        last edited by

@newceri:

8 mbit hattım var ve squid kullanıyorum fakat resimdede görüldüğü gibi wan ve lan aynı hızda çalışıyor Sorunun nereden kaynaklandığını bir türlü çözemedim. Yardımlarınızı bekliyorum.

gayet normal bir çalışma şekli..
        wan - Giriş
        Lan - Çıkış
        aynı olmak zorunda..
        Soruyu şu şekilde sorsaydın. Lan kullanımı olmuyor ike Wan kullanılıyor deseydin bununda çözümü forumda vardı.

• N
          netugur
          last edited by

eğer öğrenmek istediğiniz proxy server sayesinde wan trafiğinden tasarruf miktarı ise , " interfaces statistics " tablosundan " wan bytes in " ile "lan bytes out " arasındaki farka bakmanız gerekir. örnek bende gün sonunda wan üzerinden trafik toplamı 6 gb. , lan üzerinden akan ise 9,5 gb. yani 3,5 gb. data proxy server üzerindeki cache den sağlanmış.

• N
            newceri
            last edited by

Cevaplar için teşekkür ederim.

Sorun sanırım benim beklentilerimdi.
            Bir proksinin daha fazla cache yapmasını beklemek yanlış oldu sanırım veya birşeyler ters gidiyor.
            Şöyleki internetim fazlasıyla hızlandı. Fakat bu arada wan trafiğide tam gaz devam ediyor.
            Sanki clintlere squid cacheden 80 porta web sitelerini gönderiyor aynı zamandada güncelliyor gibi.

Şöyleki yaptığım testlerde bir haber sitesi acıyorum clintten site ana sayfası 5mb, 9 tane daha clintten aynı siteyi açtığımda
            toplamda wan 45mb Lan 50 mb oluyor.
            Beklentim en azından böyle bir grafikli bir site için yarı yarıya cacheden cevap vermesiydi.

Aşağıda bir günlük dosya download yapılmamış sadece 80 portu çalışmış İnternet istatistiklerimi ekliyorum.
            Görüldüğü gibi Wan 15.19 iken Lan 16.15 = 0,96  %10-15 arası bir fark var.
            Ben daha fazla cache istimekle hatamı yapıyorum acaba.
            Bu arada cache dosyalarının 2. günü ve cachenin diskteki tahmini miktarı 8 gb gibi.

Bir sorum daha olacak, wan out 1.55 iken Lan in 1.16 olmasında bir sorun olduğunu düşünüyorum. (Dns sorguları farklı bir hattan yapılıyor)

Cevaplara şimdiden teşekkür ederim.

• tuzsuzdeliT
              tuzsuzdeli
              last edited by

Artık internet sitelerinin pek çoğu dinamik olduğundan, eskiye nazaran cahe yapılabilen miktar biraz daha az.
              Örneğin bir youtube videosunu bir client açıyor izliyor. Hemen ardından da başkası izlediğinde caheden gelmesini beklersiniz di mi ? Ama gelmiyor.
              Çünkü video artık parça parça geliyor.
              Ayrıca bu tür veriler, content delivery networkler aracılığı ile geldiğinden, kaynak da değişiyor.
              İlk kullanıcı videoyu bir serverdan izlerken, ondan sonraki aynı videoyu başka serverdan istediği için, doğal olarak cachelenemiyorlar. bkz : Ekte bir örnek ekran görüntüsü yaptım. Kediye dikkat :)
              Buna benzer pek çok etken var.
              Bence 10% cache hit filan gayet iyi

yutup.png
              yutup.png_thumb

Çözümün bir parçası değilsen, sorunun bir parçasısındır.

• First post
                Last post
              Copyright 2025 Rubicon Communications LLC (Netgate). All rights reserved.