Netgate Discussion Forum
    • Categories
    • Recent
    • Tags
    • Popular
    • Users
    • Search
    • Register
    • Login

5 Ethernetli Farklı Subnetli Sistem Kurulumu Yardım ( Resimli ) ÇÖZÜLDÜ

Turkish
    7
    34
    12.2k
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • D
      DJM
      last edited by

Merhaba arkadaşlar; Okulda Kısaca yapmak istediklerimi ve neler kullanılacağını anlatayım. 100 Mbit Fiber internet var Bölümler Arası fiber ağ kurulu her binada ve aynı tip gigabit switch kurulu yani donanımsal olarak bir sıkıntım yok. Mevcut yapıda şuanda pfsensi sağlıklı bir şekilde uzun zamandır kullanıyorum ama artık bazı değişikliler yapmak istiyorum.

5 çıkışlı bir makinam var; 1WAN 4 LAN şeklinde kullanmak istiyorum.Resimde Kullanmak istediğim Subnetleri yazdım.Kullanıcıların ağ ayarlarını değiştirmesi, sistemde değişiklik yapması ve program yüklemesi engellendi. Logları sağlıklı bir şekilde hem içinde hemde syslog ile kayıt ediyorum. DHCP loglarını usb ve ftp atıp KamuSM ile imzalıyorum.

Yapmak istediklerim ;

DHCP Kiralama süresi sıkıntısından dolayı MAC adreslerinden tüm IP leri sabitlemek
      Bölümler arası iletişimi tamamen izole ederek sorun olması halinde sadece o birimin etkilenmesini sağlamak
      Bölümlerin sadece anabinada NAS ve Paylaşıma açtığım klasöre erişim sağlamasını sağlamak
      Kullanıcıları Gruplama yaparak farklı yasaklama ve izin ayarlarını yapmak

Anlatımda eksiklerim olmuşsa kusura bakmayın yapmak istediğim sistem bu bunu nasıl yapabilirm nelere dikkat etmem lazım yardımlarınızı bekliyorum.

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • tuzsuzdeliT
        tuzsuzdeli
        last edited by

• DHCP kiralama sıkıntısından kastınızı anlamadım ama DHCP ekranından tek tek manuel olarak ip verebilirsiniz.
        • Bölümlerarası iletişimi firewall kurallarından kısıtlayacaksınız. Hatta pfsense'de opt1 ve sonrası interfacelerde zaten default olarak herşey kapalı gelmesi lazım.
        • Nas'a olan ulaşımı da yine firewall kuralı yazarak yapacaksınız. Windows paylaşım porotokolleri ile ilgili servislere izin vereceksiniz.
        • Kullanıcı gruplama ile ilgili, eğer kastınız web trafiği ise squid+squidguard ikilisi işinizi görecek. Diğer hizmetler için de (smtp, ftp, dns, vsvs) firewall aliases ile ip bazlı olarak gruplama yapar, bunlara göre kural yazabilirsiniz.

Çözümün bir parçası değilsen, sorunun bir parçasısındır.

• S
          sgtr
          last edited by

Selam,

Benim anlayamadığım noktalardan biri de herşeyi baştan tanımlıyorsunuz dhcp ve statik ip adresleri tanımlamışsınız. Bununla birlikte 10 lu 172.16 lı ve 192.168 li gruplar kullanacaksınız. Bu durumda dhcp ve statik ip tanımlı bilgisayarlarınız/cihazlarınız birbirleriyle haberleşemeyecekler. Networkleri aynı olmadığı içi. Ör: Ana bina dediğiniz yerde aynı şekilde diğerlerinde de.

@DJM:

DHCP Kiralama süresi sıkıntısından dolayı MAC adreslerinden tüm IP leri sabitlemek

Ben bu gibi durumda olsaydım her bir lokasyon için farklı ethernetler tanımlar dhcp aralığını oradaki cihaz sayısıyla doğru orantılı olarak belirler. Ör: 50 pc/cihaz var ise DHCP ip range olarak 192.168.1.10-192.168.1.70 olarak belirler. kullanıcılar dhcp den ip aldıktan sonra Status kısmındaki DHCP Leases kısmından cihaz isimlerine/mac adreslerine göre statik ip tanımlamalarını yapar ya da bunu dhcp server kısmından da yapabilirsiniz. Aynı şekilde diğer lokasyon/binalar içinde 192.168.2.0/24, 192.168.3.0/24 olarak tanımlardım. Public ip kullanmadığınız için default c class olarak kullanabilirsiniz rahat bir şekilde. Tabi ki bu cihaz sayınızla da doğru orantılı olmalı ki sorrun yaşamayasınız. Bu arada gördüğüm kadarıyla en fazla 30 cihaz kullanıyorsunuz bir lokasyonda/binada.

Sevgilerle,
          SGTR

Bir umut olmasa bile Asla Pes Etme.

• D
            DJM
            last edited by

Selam SGRT;

Yapmak istediğim şey şu 5 Adet 1000 lik ethernet kartım var 1 WAN 4 LAN oalarka kullancam yani 4 ayrı network oluşturcam. Birbirlerini görmeyecekler kesinlikle sadece anabinada kullancağım NAS ve paylaşıma açacağım klasöre ulaşacaklar.Kullanıcılar dhcp den ip aldıktan sonra Status kısmındaki DHCP Leases kısmından cihaz isimlerine/mac adreslerine göre statik ip tanımlamalarını yapcam dediğiniz gibi ama DHCP den alınan ip adresi ile sabitleme yapcağımız ip ayrı subnetten olmayacakmı ?

Kısaca ayrı networklar kurma ve birbirinden izole etmek istiyorum daha yeni öğrendiğim içinde içinden tam çıkamadım sizce tam olarak ne yapayım ?

• S
              sgtr
              last edited by

Selam tekrar,

Yapılacak adımlar,

PfSense donanımsal olarak hazır bir cihaza kurulur. 6 adet ethernet kartı tanımlanması yapılır. Her bir interface üzerinden kablo ile diğer binalardaki switch lere bağlantısı yapılır. Her bir interface üzerinde farklı ip blogu tanımlanır. Ör: Ana bina 192.168.100.0/24 (her zaman için LAN networkunuzu 192.168.0.0/24, 192.168.1.0/24 ya da 192.168.2.0/24 adreslerinden farklı yapmanız sizlere daha fazla rahatlık sağlayacaktır. Sebebine gelince dış kullanıcılarınız ileri ki bir zaman diliminde vpn ile bağlamaya kalktığınızda bu adresler genelde en çok sık kullanılan network adresleridir.) sonra sırasıyla 192.168.101.0/24, 192.168.102.0/24 ve diğer network ayarlarını da yaparsınız.

Kısaca yapınız

PfSense üzerinde şu şekilde olacaktır;

WAN metro oldugu için bu public bir ip blogu olacak isp tarafından verilen (hangisinden aldıysanız hizmeti)
              LAN ip adresi : 192.168.101.x/24 (x sizin belirleyeceğiniz bir rakamdır)
              LOKASYON2 ip adresi : 192.168.102.x/24 (x sizin belirleyeceğiniz bir rakamdır)
              LOKASYON3 ip adresi : 192.168.103.x/24 (x sizin belirleyeceğiniz bir rakamdır)
              LOKASYON4 ip adresi : 192.168.104.x/24 (x sizin belirleyeceğiniz bir rakamdır)
              LOKASYON5 ip adresi : 192.168.105.x/24 (x sizin belirleyeceğiniz bir rakamdır)

sonrasında da Services > DHCP Server sekmesine gelip her interface için ayarları yapacaksınız önceki mesajımdaki gibi buna ek olarak eğer ki lokasyonunuzda dns server var ise ilgili kısma o ip bilgisini girersiniz. Yazıcılarınız ve diğer network cihazlarınızın isimlerinin çözümlenebilmesi için. Bir de eğer ki Active Directory varsa daha sağlıklı çalışır yapınız. Her ethernet için o ethernet için verdiğiniz x değerini burada gateway olarak yazacaksınız. Takıldığınız bir nokta olursa yardımcı olmaya çalışırım.

Sevgilerle,
              SGTR

• D
                DJM
                last edited by

Selam tekrar;

Dediğiniz herşeyi yaptım diğer interfacelerden nete çıkamıyorum onun için ne yapmam gerekiyor ?

• S
                  sgtr
                  last edited by

Ip yapılandırmanızı nasıl yaptınız? 5 farklı lokasyon ve bir internet için ethernet yapılandırmanız doğru mu? Assign interfaces kısmında neleri nereye atadınız? Ip adresi ne verdiniz? Metro ethernet yapılandırmanızı nasıl yaptınız?

Sevgilerle,
                  SGTR

• D
                    DJM
                    last edited by

tekrar selam ;
                    wan 192.168.0.10
                    lan 1 - 192.168.100.1 - 192.168.100.50
                    lan 2 - 192.168.101.1 - 192.168.101.50
                    lan 3 - 192.168.102.1 - 192.168.102.50
                    lan 4 - 192.168.103.1 - 192.168.103.50

lan1 den nete çıkabiliyorum ama diğerlerinden çıkamıyorum nete ?

• S
                      sgtr
                      last edited by

Selam,

Bununla ilgili olarak ilgili interface lere ait resimleri paylaşır mısınız?

Sevgilerle,
                      SGTR

• D
                        DJM
                        last edited by

• S
                          sgtr
                          last edited by

Selam,

Öncelikle Lan ip adresini 192.168.100.254/24 olarak değiştirmelisin. Bir de DHCP Server LAN kısmında default gateway ve DNS adresine 192.168.100.254 yazmalısınız.

Sevgilerle,
                          SGTR

• D
                            DJM
                            last edited by

Selam;

Dediğin gibi yaptım bu yaptıklarımı diğer lanlara yapcakmıyım peki ? nete diğerlerinden hala çıkamıyorum :(

• S
                              sgtr
                              last edited by

Evet aynı şekilde diğerlerine de yapacaksınız.

Sevgilerle,
                              SGTR

• D
                                DJM
                                last edited by

Selam;

Dediğiniz herşeyi yaptım yeniden başlattım ama yine olmadı girmiyor nete :(

• S
                                  sgtr
                                  last edited by

Hangi interface lerden giremiyorsunuz? Lan üzerinden nete erişebiliyor musunuz?

Sevgilerle,
                                  SGTR

• D
                                    DJM
                                    last edited by

Selam;

Landan erişiyorum sorun yok opt1 opt2 opt3 den giremiyorum.. landa ne yaptıysam aynısı yaptım diğerlerinede

• S
                                      sgtr
                                      last edited by

Diğer interface lerin ekran görüntülerini paylaşır mısınız?

Sevgilerle,
                                      SGTR

• D
                                        DJM
                                        last edited by

• S
                                          sgtr
                                          last edited by

WAN ve LAN interface leri dışındakilerde fiziki olarak bağlantı hatası var görünüyor. Bu noktada bu interface lerin kablolarını ya da switchleri kontrol etmelisiniz.

Sevgilerle,
                                          SGTR

• D
                                            DJM
                                            last edited by

selam;

onlar bağlı değil evdeyim eve getirdim makinayı çıkartıp değir interface lere takıyorum sırayla öle deniyorum ondan dolayı hepsi bağlı değil.

• First post
                                              Last post
                                            Copyright 2025 Rubicon Communications LLC (Netgate). All rights reserved.