TIB5651Tr yazılımı (Static-Dynamic-Elle girilen kayıt dışı IP Raporlama)
-
eline sağlık..
bende daha önce statik ip leri loglama olayını yapmıştım.
http://forum.pfsense.org/index.php/topic,54119.msg289437.html#msg289437
güzel alternatif olmuş sanırım sadece smb ile çalışıyor ftp usb gibi varyasyonlar yok
onlarda ileride gelir umarım.kolay gelsin iyi çalışmalar
-
Emeğinize sağlık güzel bir çalışma olmuş.
Birde bu konu ile bağlantı kurduğum , kullanıcıların elle değiştirdikleri mac adresleri; Örneğin Kısıtlama bulunmayan patron bilgisayarının mac adresini, bir şekilde elde edip, patron bulunmadığı zaman, kısıtlı kurallardan ve yine 5651 yasası ile ilgili tutulan kayıtlardan geçmesi açıkları ile ilgili nasıl önlemler alabiliriz.
-
patronunun bilgisayarının mac adresini elde eden kullanıcıyı işten çıkartarak çok iyi ve yeterince kesin önlem alabilirsiniz.
fakat etkisi ve kesinliği daha az olan pek çok şeyde yapılabilir. -
önemli olan patronun mac adresini öğrenmesi değil
önemli olan bu mac adresini değiştireceği bilgisayardaki yetkisidir.
bu kadar serbestlik varsa zaten her şekilde bir açık bulunur.
zaten en büyük saldırılar içerden olmaz mı ? :)
-
Evet , her işyerinde olur bilgisayar kurdu diye geçicenler ama onalar olmasa göremediğin açıklarıda bulmak daha uzun sürer, işede yarıyolar, active directory şart diyosunuz kısaca.
-
Patronu PFsense dışına almama rağmen sistem inatla patron matron tanımam sisteme dahil ederim demekte ve patron buna kızıyor bu konuda çalışma yapacağım neden diye sonuçlandığında TIB yazılımında gözlemleyeceğim sizinle paylaşırım. Gelelim mac adreslerinin kullanıcı tarafından değiştirilmesine biliyorsunuz bu basit kullanıcıların işi olamaz. Bu hadise ile ilgili deneme yapmadım ama yazılım mantığı çerçevesinde değiştirilmiş olan mac adresini de tespitleyip raporluyor olması gerekir. Yazılım IP ve Mac çerçevesinde birlikte çalışmakta.
Hoşçakal ilgine teşekkür ederim. Senin yazılımını da incelemiştim. Bana faydası olduğunu açıkça söylemek isterim.
İlginize teşekkür eder. Saygılar sunarım.
Bülent ÖZKAN -
Patronun MAC adresinin çalınması gibi durumlar için birşey yapamazsınız, sistem network'te MAC ve ip üzerinden işlem yapar. Eğer statik ip kullanıyorsanız tavsiyem MAC/IP eşleştirmesi (statik arp işaretlenmeli) dışında otomatik ip dağıttırmamanız, böylelikle herkes standart ve mecburi bir ip adresini kullanır. Bir kereye mahsus tüm cihazların mac adreslerini tanımlarsınız ama ilerisi için büyük bir rahatlık olacaktır. Fiziksel olarak kimse size sormadan networke farklı bir cihaz getiremez ;) Kurallarınızı da buna göre yapılandırabilirsiniz.
MAC değiştirme işlemi için denilecek tek birşey var
"Network çözümsüzlükler dünyasına hoş geldiniz"
:)
-
Anlatım için çok teşekkürler ben ekli dosyadaki tüm uygulamaları yaptım fakat bir türlü TIB5651Log_BKP ve TIB5651Log_TMP dosyalarına gerekli kayıtar gelmedi. Bütün paketler yüklü ve çalışıyor. pfsense 2.0.2 yüklü.
el ile çalıştırdığımda (/sbin/ TIB5651ARPrun.sh yazdığımda)
/sbin/: Permission denied. yazıyor.
Pfsense konusunda yeniyim. Ne yapmam gerektiğini anlatırmısınız
-
bende dosyayı atıyor ama winrarla açında içi boş ? 1kb dosya boyutu nasıl oluyor ? win7 winserverda aynısını yaptı
-
Kerem ve Agasarın yazılarını okuyunca manuel çalıştırmayı anlatmanın daha doğru olacağına karar verdim.
TIB5651Tr yazılımının manuel çalıştırılması.
kurulum açıklamasında anlatılanları yaptıktan sonra sisteme bağlanarak deneme çalışması yapacak isek
1- Önce TIB5651ARPrun.sh komut dizisi yazılımını çalıştırmak zorundasınız. Cron üzerinde 5 dakika arayla çalışacak olan yazılım budur.
Bu yazılım /var/TIB5651Tr/TibDailyControl klasöründe 4 adet dosya oluşturacaktır. Arp.lst - ArpDaily.lst - Dhcpd.leases - DhcpdDaily.leases
2- Bu dosyalar oluşturulduktan sonra analiz ve kopyalama işlemlerini yapacak olan TIB5651ANLrun.sh dosyası çalıştırılmalıdır.Yani TIB5651ARPRun.sh dosyası ile 5 er dakika aralıklar ile sistemi gün içersinde taramakta ve ilgili veri dosyalarını oluşturmakta. Bu dosyalar oluşmaz ise diğer analiz sh dosyası önce kopyalama hatası verecek ve yanlış verileri text edecektir.Sorunların geneli bu, arkadaşlar ya TIB5651ARPRun.sh ve TIB5651ANLrun.sh dos kodlarını 0755 yapmayı unutuyor yada önce TIB5651ARPRun.sh dosyasını çalıştırmadan TIB5651ANLrun.sh dosyasını çalıştırıyorlar. Kurulum zaman ayarlı çalışmaya uygun olarak anlatıldığından bu açıklamanın kurulumu yapıp denemek için çalıştırmak isteyenle yol göstereceği kanaatindeyim.
Sevgili kerem : 0755 kodlamasını yap ve sh /sbin/TIB5651ARPRun.sh <enter> veya cd / <enter>, cd sbin <enter>, sh TIB5651ARPRun.sh <enter> olarak dene sonrasında TIB5651ANLrun.sh dosyasını çalıştır.
Agasar_ts61 merhaba sisteminde Squid - SquidQuard yüklümü Access kopyalama hatası Squid Access dosyasını bulamadığını mesajlamakta kurulum açıklamasını bir daha incele. Sonrasında samba ve talloc yüklemeyide incelersen yerinde olacak.
Sevgi ve saygılarımla
</enter></enter></enter></enter>
-
Kerem ve Agasarın yazılarını okuyunca manuel çalıştırmayı anlatmanın daha doğru olacağına karar verdim.
TIB5651Tr yazılımının manuel çalıştırılması.
kurulum açıklamasında anlatılanları yaptıktan sonra sisteme bağlanarak deneme çalışması yapacak isek
1- Önce TIB5651ARPrun.sh komut dizisi yazılımını çalıştırmak zorundasınız. Cron üzerinde 5 dakika arayla çalışacak olan yazılım budur.
Bu yazılım /var/TIB5651Tr/TibDailyControl klasöründe 4 adet dosya oluşturacaktır. Arp.lst - ArpDaily.lst - Dhcpd.leases - DhcpdDaily.leases
2- Bu dosyalar oluşturulduktan sonra analiz ve kopyalama işlemlerini yapacak olan TIB5651ANLrun.sh dosyası çalıştırılmalıdır.Yani TIB5651ARPRun.sh dosyası ile 5 er dakika aralıklar ile sistemi gün içersinde taramakta ve ilgili veri dosyalarını oluşturmakta. Bu dosyalar oluşmaz ise diğer analiz sh dosyası önce kopyalama hatası verecek ve yanlış verileri text edecektir.Sorunların geneli bu, arkadaşlar ya TIB5651ARPRun.sh ve TIB5651ANLrun.sh dos kodlarını 0755 yapmayı unutuyor yada önce TIB5651ARPRun.sh dosyasını çalıştırmadan TIB5651ANLrun.sh dosyasını çalıştırıyorlar. Kurulum zaman ayarlı çalışmaya uygun olarak anlatıldığından bu açıklamanın kurulumu yapıp denemek için çalıştırmak isteyenle yol göstereceği kanaatindeyim.
Sevgili kerem : 0755 kodlamasını yap ve sh /sbin/TIB5651ARPRun.sh <enter>veya cd / <enter>, cd sbin <enter>, sh TIB5651ARPRun.sh <enter>olarak dene sonrasında TIB5651ANLrun.sh dosyasını çalıştır.
Agasar_ts61 merhaba sisteminde Squid - SquidQuard yüklümü Access kopyalama hatası Squid Access dosyasını bulamadığını mesajlamakta kurulum açıklamasını bir daha incele. Sonrasında samba ve talloc yüklemeyide incelersen yerinde olacak.
Sevgi ve saygılarımla</enter></enter></enter></enter>
squid yüklü accesss dosyası 121mb acaba ondan olabilir mi? buarada squidguard yüklü değil
-
Sayın Bulo Bey,
Dediklerinizi yaptım. Manuel olarak çalıştı. Dosyaları oluşturdu fakat bozuk karakterli olarak oluşturuyor. Bunu nasıl düzeltebiliriz. Dosyaları oluştururken şöyle hata veriyor;
a TibAnalysis/BaseDailyLog/Base_Dynamic.log
a TibAnalysis/BaseDailyLog/Base_Daily.log
params.c:OpenConfFile() - Unable to open configuration file "/usr/local/etc/smb-client.conf":
No such file or directory
/usr/local/bin/smbclient: Can't load /usr/local/etc/smb-client.conf - run testparm to debug it
Failed to load upcase.dat, will use lame ASCII-only case sensitivity rules
Failed to load lowcase.dat, will use lame ASCII-only case sensitivity rules
session request to 10.0.0.99 failed (Called name not present)
Domain=[KEREM-PC] OS=[Windows 7 Home Premium 7601 Service Pack 1] Server=[Windows 7 Home Premium 6.1]
putting file TibAnalysis-20130307-115900.tar.gz as \TibAnalysis-20130307-115900.tar.gz (1943.5 kb/s) (average 1943.5 kb/s)
a Tib5651
a Tib5651/UserLog
a Tib5651/Base_Access.log
a Tib5651/SqAcsConvertEN.log
a Tib5651/FormTIB5651.txt
a Tib5651/UserLog/10.0.0.6
a Tib5651/UserLog/10.0.0.57
a Tib5651/UserLog/10.0.0.126
a Tib5651/UserLog/10.0.0.44
a Tib5651/UserLog/10.0.0.58
a Tib5651/UserLog/10.0.0.247
a Tib5651/UserLog/10.0.0.238
a Tib5651/UserLog/10.0.0.127
a Tib5651/UserLog/10.0.0.147
a Tib5651/UserLog/10.0.0.77
a Tib5651/UserLog/10.0.0.239
a Tib5651/UserLog/10.0.0.80
a Tib5651/UserLog/10.0.0.240
a Tib5651/UserLog/10.0.0.85
a Tib5651/UserLog/10.0.0.220
a Tib5651/UserLog/10.0.0.99
params.c:OpenConfFile() - Unable to open configuration file "/usr/local/etc/smb-client.conf":
No such file or directory
/usr/local/bin/smbclient: Can't load /usr/local/etc/smb-client.conf - run testparm to debug it
Failed to load upcase.dat, will use lame ASCII-only case sensitivity rules
Failed to load lowcase.dat, will use lame ASCII-only case sensitivity rules
session request to 10.0.0.99 failed (Called name not present)
Domain=[KEREM-PC] OS=[Windows 7 Home Premium 7601 Service Pack 1] Server=[Windows 7 Home Premium 6.1]
putting file Tib5651-20130307-115900.tar.gz as \Tib5651-20130307-115900.tar.gz (1857.8 kb/s) (average 1857.8 kb/s)Birde acaba bu yaptıklarımızı windows xp bilgisayarında yapabilirmiyiz. Çünkü bütün bilgisayarlar xp :D
Saygılarımla
-
Cron paketinin menü ismi farklı olabilir mi?
Bende services menüsünün altında Cron çıkmadı. Bütün yazılanları eksiksiz yaptım. -
Akdeniz nikli arkadaşım;
Cron paketi
Pfsense konsolünden System>>Pacages tıklandığında System:Package Manager Ekranında
a) Installed Packages : bize sistemimizde yüklü olan paketleri (Kontrol edermisin Cron varmı)
b) Aviable Packages : bize sisteme yükleyebileceğimiz paketlerin listesini verir.Cron aynı ismi ile aviable packages listesindedir. Buradan yükleyebilirsiniz.
Agasar_ts61 nickli arkadaşım: Access copy hatası /var/ TIB5651Tr/ içerisinde ilgili klasörler oluşturulamadığı zaman oluşan hatadır.
Bu klasörleri oluşturup diğer işlemleri de gerçekleştiren TIB5651ANLrun.sh komut dizinlerine sahip yazılımdır.
Deneme çalışmalarında Kesiinlikle pl uzantılı dosyalar çalıştırılmamalı çalışması gerekli olan dosyalar sadece önce TIB5651ARPrun.sh sonra TIB5651ANLrun.sh
MB uzunluğu sorun değil(denemedim ama sistemin sorun çıkaracağını sanmıyorum)
yazılım squid-squidguard verisi kullanıyor. Sanıyorum yanlış uygulama yapıyor olabilirsin önceki açıklamalarımı da okuyup tekrar deneKerem Özyurt nickli arkadaşım: Xp Bilgisayarında transferi denemedim bendekiler de hepsi Win7 dolayısı ile bilmiyorum ama müsait anımda deneyip paylaşacağım:)
Gelelim diğer soruna yazılım kurulum hatan var:)Windows XP ortamında denendi çalışıyor. DİKKAT windows güvenlik duvarları (tüm Windowslarda) kapalı olmalı yoksa dosya transferlerini gerçekleştiremezsiniz.
selam ve sevgilerimle -
G Ü N C E L L E M E
Merhaba arkadaşlar, 07-03-2013 tarihi itibariyle yazılım güncellemesi yapılmıştır.
Açıklama:
Proxy server General settings sayfasında bazı ip numaralarını Proxy için Bypass ediyorsak eski yazılımda bunları izleme imkanı vermiyordu. Bu konuda raporlama eklendi.
Gün boyunca açık olup ancak hiçbir şekilde interneti kullanmayan bilgisayarları listeye dahil etmekte
Acıklama word dosyası mevcutGüncel Temel(Full) Dosya Yükleme Adresi : https://hotfile.com/dl/197351251/00d0095/PFSWeb_TIB5651_2013-03-07_FULL.rar.html
Güncel Ek Dosya Yükleme Adresi : https://hotfile.com/dl/197351359/38a0b80/PFSWeb_TIB5651_2013-03-07_EK.rar.html
Güncel Resimli Kurulum Anlatımı : https://hotfile.com/dl/197454891/b896ce5/PFSense_TIB5651_Kurulum_Resimli.rar.htmlTemel(Full) : İlk yükleyecekler için
Ek : Daha önce yüklemiş olanların yapacakları değişiklilerÇalıştırmayı başaran arkaşlar lütfen görüş bildirsinler ki yazılım eksikliklerini veya gelişimini daha verimli hale gelmesinde katkıda bulunsunlar. İlk katkı Xman den geldi değerlendiriyorum
Saygılarımla
Bülent ÖZKAN -
Sıkıştırılmış dosya link
http://hotfile.com/links/197361178/fb01251/TibAnalysis-20130307-115900.tar.gz
-
squid3 demi çalışcak,squidguard ayarlamaları nasıl olcak bunları yazmamışsınız ?
-
Merhaba
Kurulumda anlatıldığı gibi yazılımın çalışması için
1-squid
2-squidguard
3-cron
paketleri Pfsense üzerinde kurulu ve çalışıyor olması gerekir.
Squid ve Squidguard kurulumları standart olup bu konuda herhangi bir özel yapılandırması yoktur. Sadece logların tutulması kutucuklarının onaylı olaması gerekir ki bunu zaten yapıyoruz. Yapılandırma sadece cron üzerindedir. Oda yazılımın çalışma saatleri ile yaptığımız zaman ayarlarıdır. Squid ve Squidguard kurulumu ile ilgili bir çok resimli makale var ayrıca PFSensin ABC si isimli PDF dosyasıda mevcut.
Yazılım 2 aşamalı çalışmakta 1. aşama gün içerisinde her 5 dakikada bir sistemi kontrol etmekte ve 2. aşamada çalışacak yazılım için gerekli dosyaları üretmekte. 2. aşama gün sonunda (Cron üzerinde 23:45 verdiğimiz) 1. aşamanın ürettiği dosyalar ile diğer günlük dosyalarını kopyalayıp temel doslayarı oluşturup bu dosyalar üzerinden analiz ve formları hazırlamakta. Hazırladığı bu dosyaları sıkıştırıp windows PC gönderdikten sonra Pfsense üzerinde bir sonraki gün analizi için ilgili klasörler ve dosyaları silmekte.Sorunu olan arkadaşlarım için mail adresim : buloeposta@gmail.com
Saygılarımla
Bülent ÖZKAN -
bahse konu dosyaları "mailreport" paketi ile mail attırabilir miyiz acaba ?
-
Merhaba
Uzun bir süredir yazamadım. Yapılanmada değişiklik oldu. Dolayısı ile yazılımı da güncelliyorum.
Mevcut 1. yazılım 1 adet WAN 1 adet LAN ile çalışmakta idi.
Yeni yazılım ise MultiWan ve 2 adet lan(lan-opt1) ile çalışmak üzere güncellenmekte.
Moderator tuzsuzdeli'ye bilgilendirme için teşekkürler.