Performans ayarı önerisi
-
Çok yararlı bilgiler, emeği geçenlere teşekkür ederim.
-
squid için de şöyle bir performans ayarı var. Ben de biraz farkedilir bir değişklik oldu, ama bir ölçüm metodu olmadığından, fark psikolojik de olabilir :) Bir deneyin derim.
Services - Proxy server - Cache management - Hard disk cache system : Ufs
sonrasında
System -> Advanced -> Sytem Tunables altındaki vfs.read_max=32 default değerini vfs.read_max=128 yapın. -
squid için de şöyle bir performans ayarı var. Ben de biraz farkedilir bir değişklik oldu, ama bir ölçüm metodu olmadığından, fark psikolojik de olabilir :) Bir deneyin derim.
Services - Proxy server - Cache management - Hard disk cache system : Ufs
sonrasında
System -> Advanced -> Sytem Tunables altındaki vfs.read_max=32 default değerini vfs.read_max=128 yapın.vohooo :) güzel gayet başarılı gözle görülür bir performans var ;) teşekkürler tuzsuz kardeş ;)
-
Merhaba yardımlarınız için çok teşekkür ederim sorunlarımı tek tek sayenizde çözüyorum sayın tuzsuzdeli birşey dikkatimi çekti proxy server: Cache management altındaki Level 1 subdirectories altındaki bu not
"Each level-1 directory contains 256 subdirectories, so a value of 256 level-1 directories will use a total of 65536 directories for the hard disk cache. This will significantly slow down the startup process of the proxy service, but can speed up the caching under certain conditions. "performans ayarında ilk senin dediğini yaptım gayet uzun zamadır sorunsuz çalıyor şimdi verdiğin en yüksek değeri yaptım yani 65536 yı..Level 1 subdirectories "16" olarak kullanıyorum 32 yapınca yada hardsik size 10000 yapınca squid ve squidguard stop ediyor bu Level 1 subdirectories ne işe yarıyor neden 32 yapınca yada daha yüksek yapınca servisler duruyor ? Eski haline yani 6000 ve 16 yapınca tekrar çalışıyor sistem
ram - 2 gb
harddisk - 500gb 5400 rpm
kullanıcı sayısı en az 85 en fazla 95 okulda kullanıyorum bu sistemi -
Durduğunu zannetmiyorum
Açılış süresi aşırı derecede uzuyor.
Belki bi 20-30 dakika belki 1 saat beklemeyi deneyin.Ya da loglara bakın, eğer başka bir problem var ise loglarda yazar.
-
teşekkürler birde öle deneyeyim bu ayarlar network buffer başka ne işe yarıyor yani amacı ne ve sen hangi ayarları kullanıyorsun şuan ekran görüntüsü atabilirsen çok iyi olur :) yada bu donanım için önerilerin ne acaba ?
-
Eternetimki sorundan dolayı yanlış bir geri bildirim yapmışım. Silerek düzeltiyorum.
-
/boot demeyeceksiniz
/boot/loader.conf dosyasını edit edeceksiniz.
ben bu işler için winscp kullandığımdan putty ile nasıl edit edileceği konusunda yardımcı olamayacağım.
ama winscp ile başka bir bilgisayardan bağlanırsanız, iş çok kolay.
windows ortamında edit edebilirsiniz.winscp'yi kurun
aynı putty'de olduğu gibi pfsense bağlanın
file explorerda ilgili dosyayı bulup "edit" i seçin
kaydedip çıkınabicim ben windows üzerinden tarayıcı ile bağlannıyorum bulamadım dediğin ayarı tam adres verirmisin ?
-
Daha açık nasıl yazılır bilemiyorum.
Windows üzerinden tarayıcı ile bağlanmayın, winscp kurup öyle bağlanın.Ya da
pfsense için "file manager package" kurup onunla yapabilirsiniz. (system packages altından paketi kurup, diagnostics menüsünden file manager'ı seçerek devam edebilirsiniz) -
Daha açık nasıl yazılır bilemiyorum.
Windows üzerinden tarayıcı ile bağlanmayın, winscp kurup öyle bağlanın.Ya da
pfsense için "file manager package" kurup onunla yapabilirsiniz. (system packages altından paketi kurup, diagnostics menüsünden file manager'ı seçerek devam edebilirsiniz)ayrı makinadan windowstan tarayıcıdan girdiğim için göremiyordum demekki
şimdi dediğini yaptım file manager package ini yükledim paketlerden.dediğini buldum yaptım.teşekkürler ilgine sağol.ALLAH razı olsun.iyi çalışmalar -
Merhaba,
WinSCP ile bağlantı yapmayı denediğimde; çok genir bir sftp paketi algılandı hatası veriyor bağlantı kurmuyor ?
yardımcı olursanız çok sevinirim
-
boş dosyaya şunları yazabilirsiniz
autoboot_delay="3"
vm.kmem_size="435544320"
vm.kmem_size_max="535544320"
kern.ipc.nmbclusters="32768"eğer makine sanal makine ise Vmware üzerinde çalışıyorsa da şu şekilde olmalı
autoboot_delay="1"
vm.kmem_size="435544320"
#kern.ipc.nmbclusters="0"
hint.apic.0.disabled=1
kern.hz=100
#for squid
kern.ipc.nmbclusters="32768"
kern.maxfiles="65536"
kern.maxfilesperproc="32768"
net.inet.ip.portrange.last="65535"merhaba bu hız ayarını 8 ay önce yapmış ve sorunsuz kullanıyordum ancak yazınızdaki "Vmware üzerinde çalışıyorsa da şu şekilde olmalı"
satırına göre configi güncelledim ve pfsense bir daha ACILMADI !
yeniden kurdum hiç bir şey yapmadan sizin ayarı yaptım gene açılmadı.
sorunu bulmak için bir daha kurdum
hint.apic.0.disabled=1 satırı olunca bu sorunun meydana geldiğini gördüm.tabi buda bana pahalıya patladı sabahlamak gibi :)
iyi çalışmalar.
-
vfs.read_max Increase UFS read-ahead speeds to match current state of hard drives and NCQ. More information here: http://ivoras.sharanet.org/blog/tree/2010-11-19.ufs-read-ahead.html 128
sura değilmi arkadaşlar? en altaki yere 128 yazdım.teşekkür ederim bilgilendiğiniz için…
-
autoboot_delay="3"
vm.kmem_size="435544320"
kern.ipc.nmbclusters="32768"eğer makine sanal makine ise Vmware üzerinde çalışıyorsa da şu şekilde olmalı
autoboot_delay="1"
vm.kmem_size="435544320"
hint.apic.0.disabled=1
kern.hz=100
#for squid
kern.maxfiles="65536"
net.inet.ip.portrange.last="65535"merhaba bu hız ayarını 8 ay önce yapmış ve sorunsuz kullanıyordum ancak yazınızdaki "Vmware üzerinde çalışıyorsa da şu şekilde olmalı"
hint.apic.0.disabled=1 satırı olunca bu sorunun meydana geldiğini gördüm.tabi buda bana pahalıya patladı sabahlamak gibi :)
iyi çalışmalar.
Kullandığınız Vmware hangisi acaba ? versiyonu filan ?
-
autoboot_delay="3"
vm.kmem_size="435544320"
autoboot_delay="1"
vm.kmem_size="435544320"
hint.apic.0.disabled=1
kern.hz=100
#for squid
kern.maxfiles="65536"
iyi çalışmalar.
Kullandığınız Vmware hangisi acaba ? versiyonu filan ?
Workstation 9 du ama şuan esxi 5.1 yükledim ama denemeye tırsıom :)
satede hint.apic.0.disabled=1 satırı hariç diğerlerini ekliyom. -
yapın bi tane klon makine
birini öyle birini diğer türlü çalıştırıp bakın -
2.3.x versiyonlarında da işe yararmı acaba ?
-
2.3.x versiyonlarında da işe yararmı acaba ?
merhaba,
referans adreslerde performans önerileri mevcut, inceleyebilirsiniz.
https://doc.pfsense.org/index.php/Low_Throughput_Troubleshooting
https://doc.pfsense.org/index.php/Tuning_and_Troubleshooting_Network_Cards -
pfsense ve/veya Squid çalıştırdığınız bilgisayarda
/boot/loader.conf dosyasında
kern.ipc.nmbclusters="0"
satırını, aşağıdaki şekilde değiştirirseniz, daha yüksek performans alırsınız.
kern.ipc.nmbclusters="32768"network buffer'ını arttıran bir parametredir.
üstad 2.4.2 içinde geçerli midir bu ayar? zira benim loader.conf dosyasında sadece aşağıda yazan satırlar var.
autoboot_delay="3"
comconsole_speed="115200"
hw.usb.no_pf="1" -
@disasterus said in Performans ayarı önerisi:
pfsense ve/veya Squid çalıştırdığınız bilgisayarda
/boot/loader.conf dosyasında
kern.ipc.nmbclusters="0"
satırını, aşağıdaki şekilde değiştirirseniz, daha yüksek performans alırsınız.
kern.ipc.nmbclusters="32768"network buffer'ını arttıran bir parametredir.
üstad 2.4.2 içinde geçerli midir bu ayar? zira benim loader.conf dosyasında sadece aşağıda yazan satırlar var.
autoboot_delay="3"
comconsole_speed="115200"
hw.usb.no_pf="1"AYNEN 2.3 VERSİYON SONRASI DOSYA DEĞİŞTİ. BENDE BULAMADIM. AMA DOSYAYI
autoboot_delay="3"
comconsole_speed="9600"
hw.usb.no_pf="1"
vm.kmem_size="435544320"
BU HALE GETİRDİM. DENİYORUM. BİR PROBLEM OLUŞMADI. İNŞALLAH SORUN OLMAZ.