Netgate Discussion Forum
    • Categories
    • Recent
    • Tags
    • Popular
    • Users
    • Search
    • Register
    • Login

Pfsense upgrade işlemi neden bu kadar uzun sürüyor?

Turkish
    5
    16
    4.6k
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • A
      abdurrahman
      last edited by

pfSense 2.0.3-RELEASE 32 bitlik sürümü Maneul olarak 64 bite upgrade ediyorum maneul olarak.
      İlgili .tgz uzantılı upgrade dosyasını upload ettim…
      Ancak ilginç olan 45 dakikadır upgrade işlemi devam ediyor.. Ne zaman pfsense web arabirimine girsem,
      upgrade işleminin devam etmekte olduğunu belirtiyor..

Bu kadar uzun sürüyor olması normal mi, yoksa bir sorunun göstergesi mi?

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • L
        Liderweb
        last edited by

Ben web panelden auto updateye tıklamıştım 10-15 dakka gibi bir sürede bitmişti.

• A
          abdurrahman
          last edited by

1 saati rahat geçti hala devam ediyor upgrade…inşaallah bir sorun yoktur.. sıfırdan kursam daha kısa sürerdi:-)

• S
            sgtr
            last edited by

Selam,

Bu işlem biraz uzun sürmesi normal. Biraz bekleyin.

Sevgilerle,
            SGTR

Bir umut olmasa bile Asla Pes Etme.

• A
              abdurrahman
              last edited by

işlem sabaha kada sürdüğü için, bizzat sunucuya command prompt'tan bağlandım…1 tane hata verdi..
              yeniden reboot ettim..sonra düzeldi...

• S
                sgtr
                last edited by

64 bite taşımanızın sebebi ram ilavesi mi yapmak?

Sevgilerle,
                SGTR

• A
                  abdurrahman
                  last edited by

hayır. sunucumun sun x4150 ve 64 bitlik mimariyi destekleyen donanımsal özellikleri gayet iyi.
                  Örnek veriyorum: 32 bit pfSense (i386) sürümünde state table size'ı 349000 olarak görürken,
                  64 bit pfSense (amd64) sürümünde state table size'ı 1579000 olarak görüyor. yani 64 bitlik pfSense , 32 bitlik sürüme göre
                  nerdeyse 4.5 kata kadar daha fazla state table ayarlıyor.
                  pfSense'in donanımın gücünü efektik olarak kullanabilmesi ve daha fazla performans gösterebilmesi için 64 bitlik kullanıyorum.

Artı tabii ki önemli olan ethernet kartlarının kalitesi…O yüzden Intel marka 4 Gigabit  portlu i350 serisi multicore ethernet kartları mesela bayağı bir övülüyor.
                  Bu ethernetleri de taksam bayağı bir performasn artışı olur.Çünkü bildiğim kadarıyla, pfSense'in network trafiğini hızlı bir şekilde yönetebilmesindeki
                  en önemli faktör ethernet kartlarının kalitesi diye okumuştum..

@SGTR:

64 bite taşımanızın sebebi ram ilavesi mi yapmak?

Sevgilerle,
                  SGTR

• L
                    Liderweb
                    last edited by

@abdurrahman:

hayır. sunucumun sun x4150 ve 64 bitlik mimariyi destekleyen donanımsal özellikleri gayet iyi.
                    Örnek veriyorum: 32 bit pfSense (i386) sürümünde state table size'ı 349000 olarak görürken,
                    64 bit pfSense (amd64) sürümünde state table size'ı 1579000 olarak görüyor. yani 64 bitlik pfSense , 32 bitlik sürüme göre
                    pfSense'in donanımın gücünü efektik olarak kullanabilmesi ve daha fazla performans gösterebilmesi için 64 bitlik kullanıyorum.

Artı tabii ki önemli olan ethernet kartlarının kalitesi…O yüzden Intel marka 4 Gigabit  portlu i350 serisi multicore ethernet kartları mesela bayağı bir övülüyor.
                    Bu ethernetleri de taksam bayağı bir performasn artışı olur.Çünkü bildiğim kadarıyla, pfSense'in network trafiğini hızlı bir şekilde yönetebilmesindeki
                    en önemli faktör ethernet kartlarının kalitesi diye okumuştum..

İnternet bağlantılarının 8 ve 16mbitlerde gezdiği durumlarda gigabite gerek varmıdır :) Ben dual wan kullanıyorum Lan ile Wan1 im TP-Linkin 15 TL lik gigabit ethernetinde, wan2 ise 10/100 onboard ethernette. Wanların monitör ipleri ttnet dnssine ayarlı. Ping süreleri onboard hattı olan wan2 de çok daha iyi :) Datacenter gibi bir yer işletmiyorsanız bana göre çok fazlada ethernete para vermeye gerek yok :)

• S
                      sgtr
                      last edited by

@Liderweb:

İnternet bağlantılarının 8 ve 16mbitlerde gezdiği durumlarda gigabite gerek varmıdır :) Ben dual wan kullanıyorum Lan ile Wan1 im TP-Linkin 15 TL lik gigabit ethernetinde, wan2 ise 10/100 onboard ethernette. Wanların monitör ipleri ttnet dnssine ayarlı. Ping süreleri onboard hattı olan wan2 de çok daha iyi :) Datacenter gibi bir yer işletmiyorsanız bana göre çok fazlada ethernete para vermeye gerek yok :)

Selam,

Bu tamamıyle donanım özellikleriyle alakalı bir durum. Şöyle ki konu olan sunucunun belirtildiği üzere donanımın özellikleri buna müsait değil. Yeni nesil desktoplarda bile artık pci slotu yok. Bir diğer hususta internet teknolojilerimiz takdir edilir ki günden güne gelişmekte. Bir dönem aklımızdan bile geçiremediğimiz hızları şu anda hepimizin evlerinde hatta telefonlarında mevcut. 56k modemi 25-30 kişiye paylaştırdığımı unutmuş değilim. Konumuza dönecek olursak şu an için ihtiyaç olmasa bile bir müddet sonra fiber altyapı heryerde olacak. Basit bir yapı ile kullanıyorsanız (internet, mail vs.) sıkıntı olmayacaktır lakin işin içine biraz daha complex (şubeler, vpn vs) yapılar da girince sunucularınızı değiştirmek biraz daha zorlaşıyor. Sonuç olarak öncesinde 64 bit paketlerde az da olsa uyum sorunu olmuş olsa bile artık 64bit paketler oturmuş durumda.

Sevgilerle,
                      SGTR

• tuzsuzdeliT
                        tuzsuzdeli
                        last edited by

@abdurrahman:

Bunun sebebi donanım gücü değil, 32bit işletim sistemlerinin maximum 3gb hafıza adreslemesine izin vermesi.
                        64 bit olunca 3gb'dan büyük hafıza kullanabiliyorsunuz.

Çözümün bir parçası değilsen, sorunun bir parçasısındır.

• A
                          abdurrahman
                          last edited by

bilgilendirme için teşekkür ederim. benim sunucu 16 GB olduğundan dolayı 64 bitlik freebsd işletim sistemi, RAM'in tamamını görüyor ve dolayısıyla state table size daha fazla oluyor tabii ki.
                          Ancak şunu sormak istiyorum: donanımsal özelliklerin gücü, pfSense 'in network trafiğinizi hızlı akıtmasında etken değil midir?
                          yani pfsense arkasındaki kullanıcılar, daha güçlü donanım üstüne kurulu pfSense üzerinden daha hızlı internete çıkmazlar mı? Bu konuda ne dersiniz?
                          artı Intel'in i350 serisi multicore ethernet kartını taktığımızda bu trafik pfSense üzerinde daha hızlı akar mı?
                          pfSense 'in arkasında ortalama 1500 kullanıcımın olduğunu da belirtmek isterim.
                          @tuzsuzdeli:

Bunun sebebi donanım gücü değil, 32bit işletim sistemlerinin maximum 3gb hafıza adreslemesine izin vermesi.
                          64 bit olunca 3gb'dan büyük hafıza kullanabiliyorsunuz.

• technicalT
                            technical
                            last edited by

@abdurrahman:

bilgilendirme için teşekkür ederim. benim sunucu 16 GB olduğundan dolayı 64 bitlik freebsd işletim sistemi, RAM'in tamamını görüyor ve dolayısıyla state table size daha fazla oluyor tabii ki.
                            Ancak şunu sormak istiyorum: donanımsal özelliklerin gücü, pfSense 'in network trafiğinizi hızlı akıtmasında etken değil midir?
                            yani pfsense arkasındaki kullanıcılar, daha güçlü donanım üstüne kurulu pfSense üzerinden daha hızlı internete çıkmazlar mı? Bu konuda ne dersiniz?
                            artı Intel'in i350 serisi multicore ethernet kartını taktığımızda bu trafik pfSense üzerinde daha hızlı akar mı?
                            pfSense 'in arkasında ortalama 1500 kullanıcımın olduğunu da belirtmek isterim.

1500 kullanıcı için sahip olduğunuz internet bağlantınızı öğrenebilirmiyim?
                            Tabiki güçlü sistem iyidir.

Necati Selim GÜNER
                            IT Technician

• tuzsuzdeliT
                              tuzsuzdeli
                              last edited by

Sizin wan hızınız 155mbit'ti sanırım.
                              Gayet tabii ki burada ethernet kartları temel bileşen.

Donanım gücü meselesi tamamen pfsense'de neler çalıştıracağınız ile alakalı.
                              Sadece bir firewall ve/veya router olarak kullanacaksanız, sizin için 2gb ramli ve 1.5ghz tek çekirdek içlemcili bir makine bile yeterli.
                              155megabit trafiği gözünüzde çok büyütmeyin :)

Ama üstüne snort kuracağım, squid kuracağım derseniz, her paketin kendine göre işlemci ya da Ram talebi olacak.

• A
                                abdurrahman
                                last edited by

wan hızım 155 mbit.. özel bir sayfa yasaklama yapmıyoruz.
                                ancak LAN interface'i ve arkauuçlar'dan dışarı doğru sadece belirli portları açtığımız için, otomatik torrentleri kesmiş oluyoruz.
                                Artı ilk firewall kurallarımdan biri de ultrasurf ip listesi yayınlanmıştı bu forumda… ultrasurf ip adreslerini reject etmek.
                                O yüzden squid düşünmüyorum..snort konusuna gelince, gerek var mıdır yok mudur bilmiyorum çok hakim değiliim snorta...
                                araştırmam lazım snort olayını...

teşekkürler
                                @tuzsuzdeli:

Sizin wan hızınız 155mbit'ti sanırım.
                                Gayet tabii ki burada ethernet kartları temel bileşen.

Donanım gücü meselesi tamamen pfsense'de neler çalıştıracağınız ile alakalı.
                                Sadece bir firewall ve/veya router olarak kullanacaksanız, sizin için 2gb ramli ve 1.5ghz tek çekirdek içlemcili bir makine bile yeterli.
                                155megabit trafiği gözünüzde çok büyütmeyin :)

Ama üstüne snort kuracağım, squid kuracağım derseniz, her paketin kendine göre işlemci ya da Ram talebi olacak.

• tuzsuzdeliT
                                  tuzsuzdeli
                                  last edited by

Squidi snort'u örnek olarak verdim zaten. Böyle bir sürü paket var daha. Ama sizin ihtiyacınız yok zaten.

Valla durum dediğiniz gibi ise, bahsettiğiniz bilgisayar çok atıl bir yatırım olur bence.
                                  İlk mesajımda belirttiğim ayarda bir makine size yeter.
                                  İçiniz rahat etmiyorsa, en azından bir deneyin ama.

• A
                                    abdurrahman
                                    last edited by

önerileriniz için teşekkür ederim.
                                    @tuzsuzdeli:

Squidi snort'u örnek olarak verdim zaten. Böyle bir sürü paket var daha. Ama sizin ihtiyacınız yok zaten.

Valla durum dediğiniz gibi ise, bahsettiğiniz bilgisayar çok atıl bir yatırım olur bence.
                                    İlk mesajımda belirttiğim ayarda bir makine size yeter.
                                    İçiniz rahat etmiyorsa, en azından bir deneyin ama.

• First post
                                      Last post
                                    Copyright 2025 Rubicon Communications LLC (Netgate). All rights reserved.