Multiwan 80 ve 443 port wan yönlendirme + squid yardım
-
Arkadaşlar netcafem için pfsense kuracağım yanlız bazı takıldığım noktalar var. Forumda benzer konu göremedim onun için yardımlarınız lazım. 2adet vdsl 35mbit bağlantım var. Failover olacak ve bağlantının birtanesini sadece 80 ve 443 portları için yani web için, diğer bağlantıyıda online oyunlar için kullanmak istiyorum. Böylece online oyunlardaki lag problemini önlemeyi düşünüyorum.Ayrıca oyun patchlarını cachelemesini istiyorum. Dolayısı ile loadbalance olmayacak. Forumdaki dualwan konularının hemen hemen hepsi loadbalance+multiwan+squid ile ilgili.tam olarak izlemem gereken yol nedir. Yardımlarınız için. Şimdiden teşekürler
-
online oyunlarda 80 ve 443 portunu kullanıyorlar. daha detaylı çalışmalar yapmanız lazım.
-
Yapmak istediğiniz şeyi çok mantıklı bulmasam da
Port bazında ayrı gateway kullanarak dediğinize yakın birşey yapabilirsiniz.
Ancak portları biliyorsanız bunu yapmak yerine traffic shaper ile öncelik vermek çok daha verimli bir yaklaşım olabilir -
2 adet vdsl baglantın varsa…35 mgbit. senin baglantın 40 50 masa lık bir cafeyi ihya eder...100 mgbit kullanıyorum cafemde 2 adet 50 mgbit hiç bir ayar yapmadım sadece squid le veriyorum interneti resmen internet akıyor lagın l si yok tüm online oyunlarda.
-
Peki Ekrem arkadaşım 2 bağlantinın yapısi muhtemelen loadbalance. Üyelik gerektiren sitelerdeki problemi nasıl çözüyorsun?. Https leri tek wanamı yönlendiriyorsun?. Ben daha önce denemdim yapamadım. Load balance çalışıyor fakat firewall>rules ićin yazdığım yönlendirme kuralları çalısmadi. En kötü ihtimalle şuan fortigate 60b kullanıyorum. Onun çıkışına sadece online oyun patchları için squid proxy olan bi pfsense kurabilirim ama bu işlemleri tek bi pfsense üzerinde yapabilmek en mantiklisi. Fortigatedeki loadbalance çok harika. Bir makinaya atadığı wani makina kapanip açılıncaya kadar degiştirmiyor.buda güvenlikli sitelerden düşmeni engelliyor.
Pfsensede 2 wan ile istediģim en güzel yapılandirma nasıl olmalı sizce. Gateway gruptan tierleri eşitleyerek yapılan load balace yerine 2 bağlantiýi en dengeli nasıl bir yapılandırma eşit daģıtir.tabi oyun güncellemeleri için squidde olmali bu sistemin içerisinde. Fikir verirseniz sevinirim.cevap veren arkadaşlarada teşekürler. -
bence en güzel ayar.modemleri bridge moda verip pfsense ile loadblance yapmak.+ squidle.forumda arkadaşlar anlatmıs bankacılık sitlerine erişim https sitelerine erişim.6 7 aydır kullanıyorum.1 aydır.100 mgbit kullanıyorum 37 masa full olsa bile online oyunlarda en ufak bir ping yükselmesi olmuyor.herkes menun.cok nadir modem şişmesi oluyor.yok diyorlar facebook video görüşme band felan yiyor.hikaye geliyor.50 mgbit ve üstü bir cafe için fazlasıyla yetiyor..ha 100 makineye kadar yeter.80 90 mgbit internet.. resetliuorum modemi onuda dün ups ye bagladım hiç ugun sorun cıkarmadı.60 mgb internete 70 mgbit internete bence hiç bir ince ayar cekmene gerek yok.