Netgate Discussion Forum
    • Categories
    • Recent
    • Tags
    • Popular
    • Users
    • Search
    • Register
    • Login

Problem z konfiguracją

Polish
    4
    4
    2.3k
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • J
      ja79
      last edited by

Wstęp
      Mój ISP udostępnia usługi poprzez sieć lan (10.x.x.x).
      Zewnętrzny ip dostaję dopiero na ich routerze. Również na ich routerze jest ustawiona reguła dzięki której zapytania o mój adres zewnętrzny trafiają na ip lanu isp (10.x.x.x)
      Problem polega na tym, że często zmieniają ustawienia routera (głównie to pozwalające na pracę na zewnętrznym ip w sieci lan isp) i to bez ostrzeżenia, co doprowadza mnie do pasji
      Opis sieci:
      Kilka różnych usług ustawionych na różnych maszynach (mój lan) wystawionych na jednej domenie na różnych portach.
      Problem
      Nie wiem jak ustawić pfsense aby przekierowywał zapytania z domeny z konkretnego portu na adres lokalny serwera na innym porcie, np:
      przy wywołaniu domena.pl:81 ma zostać otwarty 172.16.1.8:8080
      Będę wdzięczny za każdą pomoc

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • V
        Vlodek
        last edited by

Dzień dobry.

A może dostawca ISP powinien skonfigurować swój ruter w trybie bridge ?

Wtedy na lan rutera mamy public IP.

Jeżeli to jest ogólnie znany dostawca to dzwoniąc na wiadomy numer możemy poprosić o rekonfigurację.

Pozdrawiam
        WKali

• P
          Przemyslaw85
          last edited by

Chyba masz usługę DSLTurbi 40/4Mb/s Jak tak to podłącz swój router do portu LAN1 i na routerze ustaw publiczny adres dla portu WAN.
          Mam w pracy 2 takie DSL-e i działa to tak że pomijam ten ich marny wynalazek.

Co do pfsense to pobaw się w zakładce: DNS forwarder Może coś tam zdziałasz. Ale wątpię byś mogła tak przekierować porty. Wiem że na routerzach draytek (mam w pracy taki 2 WAN-owy model 2910) i można przekierować porty na inne. Np ruch przychodzący po porcie 6000 będzie w sieci lokalnej na porcie np 80.

My pfSense box w HA:
          Master: HP DL360G8 1x E5-2670, 64GB ECC RAM, 8x NIC (17x VLan)
          Slave: HP DL360G5, 2x E5410, 64GB ECC RAM, 6x NIC (17x VLan)

• R
            RaThek
            last edited by

Firewall > NAT.

• First post
              Last post
            Copyright 2025 Rubicon Communications LLC (Netgate). All rights reserved.