Blokowanie stron nie po IP tylko po adresie
-
Witam
Nie mogę doszukać się na forum informacji na ten temat, dla tego dodałem ten wątek.
Jeśli w jakimś innym temacie jest odpowiedź na nurtujące mnie pytanie, proszę o przekierowanie.Czy da się w jakieś prosty sposób ograniczyć dostęp do określonych stron po adresie strony wyrażonym literami a nie po adresie IP?
Dotychczas sprawdzałem poleceniem nslookup dany adres i blokowałem adresy IP do niego przypisane. Jeśli jest jeden i się nie zmieni, nie ma problemu, ale spróbujcie w ten sposób zablokować na przykład youtube.com ;).
Nie dość że adresów jest cała masa, to czasami coś się zmieni lub przybędzie.
Jeśli była by możliwość dodania blokady na adres youtube.com, to czy serwis dodał by adres czy zmienił, nie miało by znaczenia.Z góry dziękuję za pomoc.
-
Temat do zamknięcia, udało mi się to zrobić przez proxy.
-
odświerzam , jak dokładnie to zrobiłeś ?
-
Możesz dodać listę URLi poprzez alias, ale nie wiem czy i jak często jest aktualizowane rozwinięcie na IP. Lub jeśli używasz DNS wbudowanego w system to jest tam Host Overrides tyle, że to działa globalnie wtedy. Można też poprzez osobny serwer DNS to zrobić lub właśnie poprzez PROXY.
-
Jakiego proxy użyłeś ? squidGuard ?
Da radę zablokować tym np. facebooka ?Pozdrawiam
Jacek -
Dodam, ze mozecie uzyc pfBlockerNG do tego. Przyklad https://js4.red/r/PFSENSE/comments/40q0f9/L/cyxdrxl