Netgate Discussion Forum
    • Categories
    • Recent
    • Tags
    • Popular
    • Users
    • Search
    • Register
    • Login

Subnet Problemi

Turkish
    5
    13
    6.4k
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • S
      salihkurek
      last edited by

Merhabalar.

Networkumuz: 192.168.0.1~192.168.1.254 Subnet: 255.255.254.0 olarak çalışıyoruz.

PFSense 2.0.1 yeni kurdum.
      -LAN bacağına:
      IP: 192.168.1.2
      Subnet: 23 (255.255.254.0)
      veriyorum. Sonra da LAN bacağına switch üzerinden bağlı bir pc ye:
      IP: 192.168.1.40
      Subnet: 255.255.254.0
      veriyorum fakat web browser üzerinden http://192.168.1.2 yazdığımda PFSense' in arayüzü gelmiyor.
      Ping de atamıyorum.

Ayrıca şöyle bir durum var:
      -LAN bacağına:
      Subnet: 24 (255.255.255.0)
      veriyorum. Sonra da LAN bacağına switch üzerinden bağlı bir pc ye:
      IP: 192.168.1.40
      Subnet: 255.255.255.0
      veriyorum arayüze ulaşıyorum sorun yok. Sanki PFSense subnet seçiyor :) 24 ü kabul ediyor bağlanıyorum, 23 de hiçbir iletişim yok.

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • yakarY
        yakar
        last edited by

IP yapısın da bir problem görünmüyor, çok farklı subnet'lerde denedim sorun çıkmadı hiç..

LAN bacağına 23 bit verdikten sonra DHCP aktif edip dener misiniz.

Bilgi paylaştıkça artar!
        5651 sayılı kanun (güncel)
        pfSense alt yapısı üzerine kurulu iSafe ile işletmelere özel çözümler.

• S
          salihkurek
          last edited by

23 verdimç DHCP evet dedim;
          başlangıç: 192.168.0.50
          bitiş: 192.168.0.200
          verdim. Lan bacağına bağlı pc IP aldı:
          IP: 192.168.0.50
          Subnet: 255.255.254.0

Ama hala ulaşamıyorum.

Ayrıca fiziksel yapı şöyle:
          PFSense LAN bacağından çıkıp basit bir unmanagement 8 port 100Mbps switch e girip pc ye gidiyor.

• S
            salihkurek
            last edited by

Sorunu çözdüm  :D

Şundan kaynaklanıyormuş:
            LAN bacağına:
            Subnet Count: 23 (255.255.254.0)
            verdiğimde,
            WAN bacağına:
            IP: 192.168.1.75
            Subnet Count: 23 (255.255.254.0)
            vermiştim iki bacaktaki subnet count aynı olduğu için LAN bacağından girmeye çalıştığım arayüz yanıt vermiyordu.

Yardımlarınız için çok teşekkürler.

• E
              eXcitinG
              last edited by

ben ne pfsense de nede mikrotik de subnet olayını cözmüş değilim.

bir süre pfsense kullandım ethernet kartı uyuşmazlıgı vs derken baş edemedim mikrotik e geçiş yaptım bir daha başım ağrımadı.

ama şöyle bir sorun var cözmüş değilim.

mikrotik e bağlı swich var 24 portlu ve her portuna bağlı access pointler var swich normal yönetilemez bir swich
              ne yaptısam ne ettisem hiç bir şekilde access pointlerin subnet lerini network'un subnet'ine almadan erişim sağlıyamıyorum mutlaka düzenlemem değiştirmem gerekiyor ki access pointi client/access point modda olsun fark etmiyor erişim sağlıyamıyorum.

ben subnet lerine karışmadan direk erişim sağlamak istiyorum pfsense olsun mikrotik olsun fark etmeksizin ama olmuyor bir türlü bir firma ile görüştüm yapınızda sorun olabilir diyor ama ortada fazla bir yapı yok.

fiber modem den direk router'i giriyor diğer bacaktan cıkıp swich e gidiyor swich e bağlı access pointler var.

acaba yönetilebilir swich mi almam lazım yoksa yanlış yapılan birşey mi var.

sistemsel olarak hiç bir sorunum yoktur mikrotik'i bir kere bile yeniden başlatmadım 50 gündür kesintisiz çalışıyor sistemde aynı şekilde sorunsuz çalışıyor.

subnet olayını halletmek istiyorum sadece bu konuda fikirleri olan cözüm üretebilecek arkadaşlar var mı ?

• H
                hoscakal
                last edited by

switch ve Access pointlerin ip leri farkı segmentler mi

yani switch e bağlı 192 168 1 1
                Access  192 168 0 1 gibi mi

detaylıca yazarsanız yardımcı olabiliriz

• E
                  eXcitinG
                  last edited by

@hoscakal:

switch ve Access pointlerin ip leri farkı segmentler mi

yani switch e bağlı 192 168 1 1
                  Access  192 168 0 1 gibi mi

detaylıca yazarsanız yardımcı olabiliriz

swichler yönetilebilir değil yani ip blogu gibi atama gibi birşey yok.

100 mbit destekli zyxel marka normal bir 24 portlu swich.

yönetilebilir olmadıgı icin

mantık şu şekilde kısaca izah edeyim.

internet > modem > mikrotik > swich > access pointler bu kadar başka birşey yok.

modem bridge modda çalışıyor swichler standart düz sıradan yönetilemez swich dir.

ama benim bildigim subnet ler farklı olsa bile burada ağ yönetimini yapan mikrotik oldugu icin

subnet isteklerini mikrotikten alacağına göre access pointlere erişmem gerekiyor.

bu arada tüm ağ blogu aynı ip grubundadır.

16 bin adet ip dağıtacak şekilde yapılandırıldı mikrotik.

access pointler ve mikrotik aynı ip blogunda swich de hiç bir ip vb birşey yok yönetilemez cünkü.

bunun bir cözümü var mı cok merak ediyorum.

• H
                    hoscakal
                    last edited by

farklı subnetler kullanmak istiyorsanız switch önemli

iki farklı subnet i mirkotik üzerinde oluştursanız dahi

switch üzerinden hangi portun hangi subnet i kullanılacağını belirtmeniz lazım ki bu da en kötü layer 2 switch gerektirir.

ama şu da var layer 2 bir switch olsa bile bu 2 farklı segment arasında erişim sağlanmaz.. biraz daha açayım..

yönetilebilir bir switch var..

1-10 portu vlan 1
                    11-20 portu vlan 2

olarak tanımlı..

mikrotik üzerinden vlan oluşturup switch üzerinden takılı olduğu portu trunk yaptığınızda bu iki vlan ı da görür

vlan 1 e 192 168 0 1 den ip dağıtabilir
                    vlan 2 ye  192 168 1 1 den ip dağıtabilirsiniz

ama bu iki segmentteki pc ler birbirine erişemezler

sadece switch üzerinde trunk port yaptığınız giriş üzerinden ikisine de erişim olur oda ip nizi manuel olarak değiştirerek yani
                    192 168 0 1 den kendinize ip verirseniz vlan 1
                    192 168 1 1 den ip verirseniz vlan 2 deki pc lere erişirsiniz.

tek ip ile hepsine erişmek için layer 3 switch ya da router olması şarttır.

• E
                      eXcitinG
                      last edited by

tam olarak anlatamadım sanırım.

şimdi modem > mikrotik router > swich > access pointler..

burada network içerisindeyken access pointlerin subnet'leri 255.255 benim subnetim 255 ile sonu bitmiyor 248 li

şimdi elle ip verirsem erişim sağlıyorum ama access pointlerin subnetlerini değiştirmesem kendi subnet grubuma almasam giriş otomatik yapamıyorum aynı subnet e geçiş yapmak zorundayım.

router nicin lazım onu öğrene bilirmiyim özel bir router mi gerekiyor yoksa normal bir router yeterli mi ?

router'in amacı ne olacak acaba onu anlamadım.

router kısmını biraz açar mısınız işimi router görecekse hemen takviye yapayım sorun değil.

• S
                        sgtr
                        last edited by

Selam,

Öncelikle bu durumda daha da yardımcı olabilmek adına toplamda kaç kullanıcınız/cihazınız var? Ve bunun artma/azalma yaklaşık sayısı nedir? Bunu şunun için soruyorum 254 bilgisayar/cihazdan fazla olma durumu nedir? Buna göre ben olsam nasıl yapardım onu tarif etmeye çalışayım.

Sevgilerle,
                        SGTR

Bir umut olmasa bile Asla Pes Etme.

• E
                          eXcitinG
                          last edited by

@SGTR:

Selam,

Öncelikle bu durumda daha da yardımcı olabilmek adına toplamda kaç kullanıcınız/cihazınız var? Ve bunun artma/azalma yaklaşık sayısı nedir? Bunu şunun için soruyorum 254 bilgisayar/cihazdan fazla olma durumu nedir? Buna göre ben olsam nasıl yapardım onu tarif etmeye çalışayım.

Sevgilerle,
                          SGTR

şuanda 150 adet dhcp den ip dağıtılmış ve bağlı olan cihaz sayısı 50 60 adet rahat var.

kesinlikle 254 adet ip yeterli olmaz cünkü yükselme bu hafta devam ediyor ortalama 50 ile 100 arasında bir yükselme daha devam edecek..

şuan 16 bin adet dağıtabilir durumda router..

yani burda sıkıntı cektigim bir durum yok işin doğrusu işin biraz kolay kısmına kaçıyorum o kadar.

ap cihazını ayarlarken subnet'i 248 yaparsam cihaza ip verince sıkıntı olmuyor direk erişiyorum otomatik
                          cünkü bende aynı network'deyim ben istedim ki sadece ip değiştireyim subnet ile ugraşmıyayım.

ama olmuyorsada böyle devam edicem yada türk telekom gibi kullanıcı adı ve şifre ile bağlantı kurmayı da düşünüyorum belki ozaman subnet vb gibi derdim sorunum kalmaya bilir.

• S
                            sgtr
                            last edited by

@eXcitinG:

şuanda 150 adet dhcp den ip dağıtılmış ve bağlı olan cihaz sayısı 50 60 adet rahat var.
                            kesinlikle 254 adet ip yeterli olmaz cünkü yükselme bu hafta devam ediyor ortalama 50 ile 100 arasında bir yükselme daha devam edecek..
                            yani burda sıkıntı cektigim bir durum yok işin doğrusu işin biraz kolay kısmına kaçıyorum o kadar.
                            ap cihazını ayarlarken subnet'i 248 yaparsam cihaza ip verince sıkıntı olmuyor direk erişiyorum otomatik
                            cünkü bende aynı network'deyim ben istedim ki sadece ip değiştireyim subnet ile ugraşmıyayım.
                            ama olmuyorsada böyle devam edicem yada türk telekom gibi kullanıcı adı ve şifre ile bağlantı kurmayı da düşünüyorum belki ozaman subnet vb gibi derdim sorunum kalmaya bilir.

Selam tekrar,

Anlayamadığım bir kaç nokta var. Bunlardan birincisi 16 bin cihazdan bahsediyorsunuz ki bu da /18 demek (yani net mask 255.255.192.0) burada aklım almıyor. Bu gibi durumda ben olmuş olsam (buna benzer bir yapıdaki çözümüm yaklaşık olarak 300 civarında bir cihaz ve /23 kullanıyorum 192.168.190.1-192.168.190.254 arasını sunucular, yazıcılar, tarayıcılar ve access pointler için, 192.168.191.1-192.168.191.254 arasını da kullanıcılar için tahsis ettim) bu şekilde yönetmek daha kolay geliyor bana. Sonra 255.255.248.0 netmask kullandığında bu da /21 demektir. Çok doğal sorun yaşaman çünkü /18 ve /21 farklı network id lerine sahipler. Bu gibi durumda bir karar vermelisin ya /18 kullanmalısın bütün cihazlar için ya da /21 kullanmalısın. Bu noktada söylemem gereken birşey daha var ip aralığını ne akdar çok açarsan o kadar broadcast trafiğin olacaktır (access pointler eski hublar gibi broadcast trafiğini iletirler).

Sevgilerle,
                            SGTR

Bir umut olmasa bile Asla Pes Etme.

• E
                              eXcitinG
                              last edited by

@SGTR:

@eXcitinG:

Selam tekrar,

Anlayamadığım bir kaç nokta var. Bunlardan birincisi 16 bin cihazdan bahsediyorsunuz ki bu da /18 demek (yani net mask 255.255.192.0) burada aklım almıyor. Bu gibi durumda ben olmuş olsam (buna benzer bir yapıdaki çözümüm yaklaşık olarak 300 civarında bir cihaz ve /23 kullanıyorum 192.168.190.1-192.168.190.254 arasını sunucular, yazıcılar, tarayıcılar ve access pointler için, 192.168.191.1-192.168.191.254 arasını da kullanıcılar için tahsis ettim) bu şekilde yönetmek daha kolay geliyor bana. Sonra 255.255.248.0 netmask kullandığında bu da /21 demektir. Çok doğal sorun yaşaman çünkü /18 ve /21 farklı network id lerine sahipler. Bu gibi durumda bir karar vermelisin ya /18 kullanmalısın bütün cihazlar için ya da /21 kullanmalısın. Bu noktada söylemem gereken birşey daha var ip aralığını ne akdar çok açarsan o kadar broadcast trafiğin olacaktır (access pointler eski hublar gibi broadcast trafiğini iletirler).

Sevgilerle,
                              SGTR

ben 18 ile 21 i örnek vermiştim 21 i kullanmıyorum 18 kullanıyorum ama sorun değil sonradan değiştirip 4 bin veya 8 bin e de düşürebilirim.

bunun sebebi şundan dolayıdı örnek olması acısından söylüyorum.

100 kullanıcımız olsa ortalama 200 ile 300 ip dağıtımı oluyor sebebi kablolu kablosuz ve pda tablet vb.

cihazlar ile cok kolay şekilde ip blogu tüketilebiliyor ipleride o cihazlara tahsis edince ileriye dönük olarak ip blogu yetersiz kalabilir diye bende 18 olarak ayarlamıştım.

o sorun değil gerekirse 4 bin e düşürebilirim o sayıyı

broadcast  trafiği olarak neyi kast etmiştin biraz açar mısın konuyu faydası zararı nedir bize ?

olmazsa direk düşürürüm ip blogunu

sizin mantıgı anladım üst alt ip blogu oluşturarak erişim sağlıyabiliyorsunuz
                              aynısını başka bir arkadaşım kullanmıştı elle ip vererek mi geciyordu dicektim ama sanırım elle ip vermeden
                              direk geçiş oluyordu.

şimdi şöyle bir durum da söz konusu ip blogu hakkında mesela bir apartmana kurulum gerçekleştiriyorum.

30 taneli ve 20 hanesi mutlak net alıyor her dairede 3 5 adet rahat ip kullanımı oluyor bunu kıyaslayınca.

emin olun ilerde ip sıkıntısı cıkar.

şuan sistem online 1000 kişilik olarak dizayn edildi.

ondan sonra daha büyük bir server e geçiş yapacağım ama aynı server büyük ihtimal çalışmaya devam edecek.

şu kısmıda daha cözmüş değilim online 1000 kişi ama ortalama her evden 3 blog cıksa 1000 kişide 3000 adet blog cıkması söz konusu gibi birşey :)

broadcast  hakkındaki açıklamanızı bekliyor olacağım teşekkürler.

• First post
                                Last post
                              Copyright 2025 Rubicon Communications LLC (Netgate). All rights reserved.