Fiber mi metromu
-
merhaba arkadaşlar daha önce metro Ethernet kullanmadığım için tavsiyelerinize ihtiyacım var.
100 mb fiber internetimi sadece tib log tutma amaçlı pfsene 2.3.4 kullanarak g4400 işlemcili 4Gb ddr4 2100 mhz ramli bir makine ile dağıtıyorum. an itibari ile 250-300 online kullanıcı sayılarını görüyorum. haliyle internet yavaşlıyor adam başı yarım mb dahi düşmüyor. metro Ethernet öneriyorlar 20 mb yeter diyorlar aklıma bir türlü yatmıyor. metro Ethernet ile fiber arasında download tarafında değilde upload tarafında fark olduğunu biliyorum. yani 100 mb download 3 mb upload olan bir hat yerine 20 mb download 20 mb upload olan bir hat tavsiye ediliyor. internette dolaşmak face instagram gezmek için uploadın değilde downloadın hızlı olması gerekmezmi. metro ve fiber kullanan arkadaşların tavsiyelerini bekliyorum. amaç sadece internette gezinmek başka bir amaç yok tekrar belirtmek istiyorum. teşekkürler. -
merhaba,
kurumsal bir hizmet vermiyorsanız, ( mail/hosting/vps vb. ) fiber adı ile geçen bağlantıyı kullanmaya devam edin.
kapasite yetersiz ise, 2/3/4.. hat alarak policy routing yapmanız yeterli.
hesaplı ve yönetilebilir bir çözüm olacaktır. -
Simetrik bir metro ethernet kesinlikle çözümdür, ama tabi pahalı bir çözüm. ARP teknolojisini araştırırsanız, download hızını, upload hızının belirlediğini görürsünüz. Dönüş(upload) paketiniz 3Mbit ile darboğaz yaşarsa, gelişiniz(download) isterse 1000MBit olsun, gelmez. Dolayısıyla da sayfa açılmaz. Intranet yapısı çift yönlüdür, aksi halde uydu downloadlarında olduğu gibi, alakalı alakasız gelen geçen bütün paketleri alırsınız.
20MBit simetrik metro hat yerine, arkadaşın da dediği gibi birden fazla fiber bağlantı ile sorununuzu çözebilirsiniz. 100/5 dört hattı birleştirdiğinizde 20MBit upload elde edersiniz ki, metro ethernet seviyesine %80 ulaşırsınız. %80 diyorum, çünkü altyapı fiber dahi olsa "metro altyapıda olduğu gibi" 5x4=20MBit upload miktarını her zaman sabit alamazsınız, ortalama 13-15MBit civarı garantidir.
Metro ethernet kapasitesini illa ki merak ediyorsanız; kurumsal bir lokasyonda 6MBit simetrik bir hatla 200 kullanıcıya sorunsuz yayın veriyoruz.
-
Öncelikle darboğazınızın tam olarak nerede olduğunu tespit edin.
Download tarafında mı yoksa upload tarafında mı kapasite yetmiyor.
"100/3 bir bağlantı yerine 20/20 bağlantı iş görür" yaklaşımı sorununuzu çözmeyebilir.Gündelik kullanımda, üstteki mesajlarda belirtildiği üzere mevcut bağlantıdan 1-2 tane daha eklemek fiyat/performans açısından daha makul bir netice olacaktır, ki alternatif olarak önerilen bağlantıdaki, download hızının 20 olması, 250-300 kullanıcı için oldukça yetersiz.
-
değerli yorumlarınız ve ilginiz için çok teşekkür ediyorum. bu işi deneme yanılma yöntemi ile taahhüt vermeden fiber hat sayısını birer birer artırarak kotarmaya çalışmak ve aradaki farkı görmek en mantıklısı gibi görünüyor.
-
Simetrik bir metro ethernet kesinlikle çözümdür, ama tabi pahalı bir çözüm. ARP teknolojisini araştırırsanız, download hızını, upload hızının belirlediğini görürsünüz. Dönüş(upload) paketiniz 3Mbit ile darboğaz yaşarsa, gelişiniz(download) isterse 1000MBit olsun, gelmez. Dolayısıyla da sayfa açılmaz. Intranet yapısı çift yönlüdür, aksi halde uydu downloadlarında olduğu gibi, alakalı alakasız gelen geçen bütün paketleri alırsınız.
20MBit simetrik metro hat yerine, arkadaşın da dediği gibi birden fazla fiber bağlantı ile sorununuzu çözebilirsiniz. 100/5 dört hattı birleştirdiğinizde 20MBit upload elde edersiniz ki, metro ethernet seviyesine %80 ulaşırsınız. %80 diyorum, çünkü altyapı fiber dahi olsa "metro altyapıda olduğu gibi" 5x4=20MBit upload miktarını her zaman sabit alamazsınız, ortalama 13-15MBit civarı garantidir.
Metro ethernet kapasitesini illa ki merak ediyorsanız; kurumsal bir lokasyonda 6MBit simetrik bir hatla 200 kullanıcıya sorunsuz yayın veriyoruz.
Merhaba hocam, 6 Mbps 'lik simetrik hat yani metro ile 200 kullanıcıyı nasıl internete çıkarabilirsiniz. Aklım almıyor. Mantıksal olarak böyle birşey olması imkansız. QoS olarak kullanıcı bazlı kaç Mbps veriyorsuınuz. 200-250 kişi için IP telefon veriyorum derseniz anlarım. Ama interneti nasıl veriyosunuz çok merak ettim. Cevabınızı bekliyorum.
-
Burası bir internet kafe değil kurum. Dolayısıyla kurumsal işleyiş söz konusu. Ayrıca kullanıcılar direkt webe erişmiyorlar. VPN tabanlı Fortigate 90d'ye erişim söz konusu. Ancak ister web, ister vpn; sonuçta 200 kullanıcı vpn tunelinden Ankara'ya uzanıyor ve webe çıkıyor. Burada önemli olan yük dengelemesini iyi yapmak. 6 aylık bakanlıkla ortak çalışmalarımız sayesinde şu an ufak tefek farklı sorunlarımız olsa da, sıkıntısız bir yük dengelemesiyle net erişimimiz stabil çalışıyor.
Ben 2008-2015 yılları arasında basit bir IPCOP makina ile 8/1MBit iki Adsl hattıyla da lokalde yaptım bu işi. Sosyal ağlar kurumsalda yasak zaten. Diğer bütün web içeriğini de adres topluluklarına çevirmelisiniz. Adres topluluklarının önem değerine göre dengeleme oluşturmalısınız. Yani sizin için birinci öncelik arama motorlarıysa, o gruba en yüksek bant genişliğini vererek asgari sürede kullanıcılara erişim sağlatmak mümkün. Burada proxy cachenizin de önemli büyük. Benim makinamda 40GB cache vardı ki; cachesiz günlük wan kullanımı 15GB seviyelerine varırken cache ile bu rakam 3-4GB'a kadar düşüyordu. Altyapınızı iyi analiz eder, doğru bir yol haritası çizerseniz; e bir de bilgi birikiminiz yeterliyse herşey mümkün…
-
Burası bir internet kafe değil kurum. Dolayısıyla kurumsal işleyiş söz konusu. Ayrıca kullanıcılar direkt webe erişmiyorlar. VPN tabanlı Fortigate 90d'ye erişim söz konusu. Ancak ister web, ister vpn; sonuçta 200 kullanıcı vpn tunelinden Ankara'ya uzanıyor ve webe çıkıyor. Burada önemli olan yük dengelemesini iyi yapmak. 6 aylık bakanlıkla ortak çalışmalarımız sayesinde şu an ufak tefek farklı sorunlarımız olsa da, sıkıntısız bir yük dengelemesiyle net erişimimiz stabil çalışıyor.
Ben 2008-2015 yılları arasında basit bir IPCOP makina ile 8/1MBit iki Adsl hattıyla da lokalde yaptım bu işi. Sosyal ağlar kurumsalda yasak zaten. Diğer bütün web içeriğini de adres topluluklarına çevirmelisiniz. Adres topluluklarının önem değerine göre dengeleme oluşturmalısınız. Yani sizin için birinci öncelik arama motorlarıysa, o gruba en yüksek bant genişliğini vererek asgari sürede kullanıcılara erişim sağlatmak mümkün. Burada proxy cachenizin de önemli büyük. Benim makinamda 40GB cache vardı ki; cachesiz günlük wan kullanımı 15GB seviyelerine varırken cache ile bu rakam 3-4GB'a kadar düşüyordu. Altyapınızı iyi analiz eder, doğru bir yol haritası çizerseniz; e bir de bilgi birikiminiz yeterliyse herşey mümkün…
yanıtınız için çok teşekkür ederim.
sanırım benim gibi tüm internet akışının serbest bırakıldığı ( face, İnst, youtube vs) bir trafik akışında sizin bahsettiğiniz değerlerdeki bir metro yetmeyecektir. kullanıcılar sürekli nette bir şeyler izliyor paylaşıyor. niye paylaşıyorsun yada izliyorsun gibi bir soru sorma yada sınır koyma hakkımda yok maalesef. sizin şansınız kurum olmanızdan kaynaklı sınırları siz belirleyebiliyorsunuz. video izleme film izleme sosyal medya da takılma bunların haricinde neti yoran birşey kalmıyor ki yazı ve fotoğraftan oluşan web sayfaları sıkıntı yaratmaz diye düşünüyorum. -
Hocam isterseniz bu işleri milatten önce yapın ben onu sormuyorum size. Mantık olarak açıklayın dedim mantıklı olarak açıkladığınızı görüyorum. Karşı tarafın internet kafe olarak görmeniz de cabası … neyse ben sizin yorumlarınıza takılmamayım. 7 Yıldız bir otelde(Dünyanın ilk 10 Oteli arasında Ödüller Aldı Cumhurbaşkanları burda İkramlarımızı kimse keşfemedi felan demicem ben sizin gibi tabiki) biz boşuna Yaz dönemlerinde 300 Mbit internete deli paralar veriyormuşuz da haberimiz yokmuş oluyor. VPN BGP VRRP MC-LAG RL Qos, Smart Qos, bu konularda yeterince bilgim var. Sorduğum soru 6 Mbps Up/Down bir hat ile 200-250 kişi internette öyle kafasına göre takılamaz bu imkansızdır. Ha derseniz. Sosyal ağlar(Facebook,İnstagram,Youtube,) , Torrent Ağlarını vs. kapattım ve kişiler için özel Qos ayarları uyguladım mümkün olabilir. Ama arkadaşında bahsettiği gibi Sosyal ağlar ve Up/Down yapan çoklu client'lı ortamlarda bu dediğiniz hız ile bırak intertnete çıkış dahi yapamassınız. 2008'li yıllarda kaldıysanız şuan o web siteleri yok. Görseller videolar arayüzlerde teknoloji gibi Mb ve Gb. şeklindedir.
-
:) Burada bir yargılama seziyorum. Oysa ne siz öğretmen ne de ben öğrencinizim. Yahut da tersi… Hem ben "hoca" da değilim, hitabetler üslubun fevkindedir; yeni şeyler öğrenmek ve bildiklerimi paylaşmak için konuya katkıda bulunmaya çalışan a yahut x yahut e formatında bir kullanıcıyım. Benim olurlarım ne sizi bağlar, sizin olmazlarınız ne de beni. Paylaşacaksanız buyrun, şayet tartışacaksanız yanlış platformdasınız, çünkü burası paylaşım forumu. Bilgi paylaştıkça çoğalır, tartıştıkça değil.