Yeni Fiziki kurulum LAN bacağı hatası
-
Gigabit kartlarda bağlantı için crossover kablo olması şart değil. Kart, kablonuzun crossover olup olmadığını anlar, ona göre bağlantı yapar.
Eski kartlarda bu özellik yoktur. -
Şuan şu linkteki Ethernet kartı ile deneme yapıyorum.
http://download.level1.info/datasheet/FNC-0109TX_SPEC_V5.0.pdfPfsense tekrar kurulum yaptım.
Levelone fnc-0109tx modeli RTL8139b çipli kartını taktım.IP yapılandırması yapmadan önce kendi otomatik 192.168.1.1 ip atadı cross kablo ile laptop bağlantısı yaptım Laptop tanımlamayan ağ dedi.
PC üzerinde LAN bacağın ip grubuna dahil static ip yaptım yine tanımlamayan ağ diyor. Ping atınca hedef ana bilg. ulaşılamaz uyarısı.
Bir yerde terslik var deli etti.
5-6 tane eski ethernet kart var, anakart onboard da zaten 10/100.
Sonra 3COM 8 lik Switch hub ile test ettim LAN bacaktan çıkanı switch 1. yere taktım diğer 7 tane boş yerlerden laptop a bağlantı yaptım otomatik ip almadığı gibi static ip ilede ağ kurulumu olmuyor.
Yeni 10/100 ethernet kartı alayım diyeceğim çözüm olacağını sanmıyorum elimdeki kartlar sağlam direk bağlantıda ışıkalrı yanmıyordu cross ve HUB ile bağlayınca ışıkları yandı. Başka ethernet kartını da takıp denedim cross bağlantıda
PC den duruma baktım paket gönderiliyor ama alınamıyor. -
Öncelikle Pfsense makina wan bacağına ekteki resimdeki gibi modemden ip alıyor mu? Alıyorsa Pfsense makinadan google ping atabiliyor musunuz? Yani pfsense makinaya monitör+klavye bağlayarak, direkt komut satırından(shell), google'la ping atıp cevap alabiliyor musunuz? Eğer bu işlem başarılı ise, o durumda lan ethernet kartınızı değiştirmeniz olasıdır.
8139 çipsetler çok yaygın ama bir o kadar da kırılgan kartlardır. Bozulduğu için değiştirdiğim RTL8139 model kartın sayısını bile unuttum diyebilirim. RTL8169 chipsetli kart denemenizi tavsiye ederim. Hem 8169 Gbit karttır. Yahut ikinci elden Davicom çipsetli kart bulabilirseniz, o da olur. Çok kararlı ve sağlam çipsettir Davicom.
-
@plusbil
Evet monitor felan bağlı yeni kurulum yapıyorum.
Modemden bir kablo bağladım sıkıntı yok ip aldı ping attı.
Gbit kart şuan için anlamsız onboard Gbit değil ayrıca adsl olacak.
Hatta diğer pfsense makindeki Gbit kartı söküp taktım buna yok o kartta da aynı sıkıntı var.Levelone ın FNC-0111TX kartı taktım levelone çipli pfsense onuda dc0 olarak gördü.
IP tanımladım yine çalışmıyor. intel çipli var pfsense görüyor çalışmıyor.
Bu anakartta tek 1 PCI var. Aslında bana 3 ethernet lazım 3. den geri modeme dönüp wifi yayını için. Modemde vlan özelliği var.2 tane usb ethernet alsam kullanılmaya başlandığında sıkıntı yaşatır mı?
BIOS ayarları kurcaladım ters bir durum yok.
-
GBit sadece internet hızı için kullanılmaz ki; bant genişliğidir önemli olan. Sonuçta server kuruyorsunuz çünkü.
Alacağınız usb ethernetin kalitesine bağlı sorun yaşayıp yaşamamanız. Tabi burada anakartınızın da kalitesi önemli, çünkü usb hizmetini anakartınız veriyor. Oem üreticilerinde 775 pin anakart üretimi bittikten sonra, alt piyasa ihtiyacını karşılamak amacıyla üretilen tabiri caizse "merdiven altı üretim ürünü olan" Hiper gibi bir anakarttan ne kadar performans alırsınız; yorum yapmak güç. Yanlış anlamayın; makinanızı güçlendirin demiyorum. Bilakis; ben yaklaşık 60 kullanıcılı pfsense makina için zamanında 25 TL'ye hurdadan aldığım HP 5750 kasa kullanıyorum. Ama HP marka cihaz, kalite yani. Pfsense'de çok kapsamlı iş yükünüz olmayacaksa; güçlü makina değil ama her zaman kaliteli makina kullanmaya çalışın.
Ha bu arada; interfaceleri değiştirerek denediniz mi pfsense'e bağlanmayı? Wan'ı Lan, Lan'ı Wan yaparak clientlardan pfsense arayüzüne ulaşmayı deneyin bir de... İnternete çıkamazsınız belki ama en azından iç ağ bağlantınızın sorunsuz olduğundan emin olursunuz bu sayede.
-
@plusbil Çok teşekkür ederim.
İşleme ayrı bir depo kiraladı şimdilik 1PC olacak, Bant genişliği olmayacak diye tahmin ediyordum Cepten kameralara bağlanacaklar haliyle Gbit ihtiyaç olacak.
Dediğiniz gibi Hiper anakart merdiven altı farklı isimde aynı kartlar mevcut, ddr2 ve ddr3 destekli elimdeki parçalar boşa gitmesin diye zamanında aldım, ram 1300mhz destekli yazsada desteklemedi geri yolladım değişip geldi bir işe yaradığı yok, içine ssd ile linux veya win kurup test yaptığım işlerde değerlendireyim artık. Elimdi yine 775pinli Lenovo hazır kasa pc var gbit ethernetli onuda mevcut yerdeki yedek adsl için pfsense düşünüyordum onun gibi bir makine alıp işe devam etmek lazım.Bu anakartla bayağı vakit kaybettim başka 2cel hazır kasa alayım.
Yardımlarınız için canı gönülden teşekkür ederim.
-
Tekradan Merhaba,
Elimde MSI G41M-P33 COMBO ddr2 ddr3 lü anakart var yukarıdaki hiper 41 in markalısı.
1PCI + 1PCI-E port var gigabit her 2 ethernet kartı var.
Lakin onboard ethernet 10/100 kart. sitesinde 10/100*1 diyor çarpı 1 ne anlama geliyor bulamadım. Xp de 100m olarak algılıyor.PFsense kursam modem brigde mode yapacam, PCI-E gigabit harici kartı giriş yapsam, PCI gigabit i switche yonlendirsem,
Onboard 100m etherneti wifi ye yonlendirsem bir sıkıntı olurmu. Wifisi çokta onemli değil cepten mailleri alalım bahanesi ile sosyal medyada takılacaklar.Uzaktan cepten bu sistem üzerinden 10tane kamera izleyecekleri için band genişiliği olacak bu şekilde kurulumda bir sıkıntı olur mu?
-
*1 anakartın üzerindeki o cihazdan kaç tane olduğu.
Sıkıntı olmaz.
Bu arada bilginiz olsun. Ekran kartı için olan slotu da PC-E ethernet kartlarda kullanabilirsiniz rahatlıkla. Ekran kartı X16. X1, yani kısa PC-E olan tüm kartları çalıştırır.
-
@plusbil Teşekkürler, Umarım doğru anladım, PCI_E ethernet kartını ekran kartı bölüme x16 ya takınca çalışıyor. Çok Teşekkürler öğrendiğim iyi oldu.
-
Evet; doğru anlamışsınız, çalışır.