Brak internetu przy ustawieniach ręcznych na WAN
-
Witam.
Mam pytanie dotyczące konfiguracji interfejsu WAN.
Tak jak w temacie napisałem - przy ustawieniach ręcznych dla interfejsu WAN komunikacja na zewnątrz nie działa.
IP dla interfejsu jakie ustawiam to 10.10.10.1 natomiast brama 10.10.10.10.
W routingu ustawiam bramę jako defaultową, a status WAN pokazuje OFFLINE - brak internetu.Przy ustawieniach DHCP dla interfejsu WAN konfiguracja jest taka sama jedynie IP dla WAN pobiera sobie z puli adresowej przydzielonej dla DHCP 10.10.10.100 i przy takich ustawieniach łączy się bez problemu.
Jeżeli zastosuje takie same ustawienia jak na DHCP przy ustawianiu adresu statycznego IP dla WAN na 10.10.10.100 brak wyjścia na zewnątrz.
Gdzie może leżeć problem, że dla statycznych numerów IP połączenia nie ma? -
Upewnij się że brama się dodaje poprawnie i DNS-y. Przerabiałem podobną kwestię jakiś czas temu.
-
Ręczne dodawanie bramy działa poprawnie. Niestety nie potrafię zlokalizować miejsca, w którym powinienem dodać własne serwery DNS.
-
Tu dodajesz zewnętrzne serwery DNS: System: General Setup
-
Zewnętrzne serwery DNS mam ustawione ręcznie w tej zakładce System: General Setup. Przypisane są do kart WAN. Mimo wszystko przy ustawieniach ręcznych nadal nie mogę uzyskać połączenia z Internetem.
Przy ustawieniach DHCP od razu rusza i Internet działa. Występują jednak chwilowe zaniki Internetu i rozłącza mnie na sekundę lub dwie po czym ponownie następuje połączenie.
W załącznikach widoczne są aktualne ustawienia dla ustawień ręcznych i ustawień DHCP.
-
Od kiedy to dla WAN podaje się DNS z sieci LAN?
DNS powinien być z sieci 10.10.10.x lub zewnetrzne: 194.204.159.1; 194.204.152.34; 8.8.8.8; 8.8.4.4
Dodatkowo usuń przyporządkowanie DNS do WAN. Jest to zbędne przy jednym WAN-ie.