Problem ze statusem Gateway



  • Witam,

    Mam problem ze statusem Gateway, mam ciągle OFFLINE.

    Wersja pfSense 2.3.1, kiedy puszczam PING na www.wp.pl:
    PING www.wp.pl (212.77.98.9): 56 data bytes
    64 bytes from 212.77.98.9: icmp_seq=0 ttl=60 time=25.365 ms

    Skoro PING idzie, ustawiony DNS jest raczej dobrze. Ustawienia routingu w załączniku.
    Firewall/Rules dla WAN - brak, Firewall dla LAN w załączniku…

    Niby wszystko działa ale muszę mieć dobre statusy aby uruchomić loadbalacing.

    Ktoś wie co może być nie tak?





  • Jeśli brama jest też przypisana w dziale "Interface -> WAN" i masz dodane DNS w dziale "system -> General Setup" monitorowanie winno działać jak trzeba.

    Ps. lepiej daj inny adres do monitorowania z mniejszym IP (DNS-y googla u mnie mają ok 45-55ms).



  • Ustawiłem DNSy Googla i dalej OFFLINE… nie wiem czy to ma znaczenie, spróbuję zainstalować jeszcze raz starszą wersję pfSense, chociaż wątpię aby to coś dało...



  • Czasem restart serwera czyli cuda.



  • W Advanced zmień Data Payload z 0 na 1. Mi pomogło.



  • Witam

    Podepnę się pod temat. Brama widnieje ciągle jako Offline, pomimo iż można pingować np. wp.pl

    wersja pfsens -> 2.3.2-RELEASE-p1 (i386)

    WAN z IP z DHCP usługodawcy
    LAN z zakresu sieci lokalnej

    System -> General Setup - wpisane serwery DNS
    System -> Routing -> Gateways - brama wpisana z palca, założona automatycznie nie chciała działać
    Interfaces -> LAN wskazanie na założoną bramę










  • A dlaczego on monitoruje sam siebie? Powinien monitorować jakiś zewnętrzny adres. Najlepiej jakiś pewny. Ja wybrałem DNS 194.204.159.1 i 194.204.152.34 (mam 2 łącza)



  • Poprawiłem, usunąłem bramę dodaną ręcznie i edytowałem tą która powstała podczas tworzenia interfejsu. Nadal niestety status Offline.












  • @emski:

    W Advanced zmień Data Payload z 0 na 1. Mi pomogło.

    Pomogło


Log in to reply