Multiple Zone on Pfsense 2.2.6



  • Hi everybody,
    I had config pfsense 2.2.6 with 1 interface WAN, 2 interface LAN ( 1 LAN and 1 OPT1 )
    the first, config CP on LAN card. It work fine
    But when i config CP on 2 card ( 1 zone tag LAN and 1 zone tag OPT1) so CP OPT1 not working
    This problem is pfsense trouble with OPT1 or multiple zone not working ?



  • Details please. What do you mean by 'not working?' Can you ping the OPT1 interface from that network but the CP doesn't load? Does the CP load but authentication not work? What network ranges have you set each interface to use? How have you configured your CP's?



  • Hi muswellhillbilly,
    My topo as :
      - Pfsense : have 3 card network
            + WAN card –> connect pfsense to internet
            + LAN card --> connect to Access point 1
            + OPT1 card --> connect to Access point 2

    - Config
            + LAN card config 10.101.101.1 , tag Zone LAN, authent type : No authent, DHCP server
            + OPT1 card config 10.102.102.1, tag Zone OPT1, authent type : Username/Voucher , DHCP server
            + NAT outbound config nat all via WAN for both card
            + Firewall Rule pass all for both
    Issue :
        - Only LAN card pop-up authent page
        - OPT1 card has 2 case
              + Provde DHCP IP but dont pop-up authent page and open browser type direct issue dns
              + Dont provide DHCP IP

    I tried merge 2 interface to one Zone LAN and it working fine



  • Who can help me ?



  • You're waiting ??

    What about answering ??
    These questions :
    Details please. What do you mean by 'not working'?
    Can you ping the OPT1 interface from that network but the CP doesn't load?
    Does the CP load but authentication not work?
    How have you configured your CP's?

    I use the portal for many, many years on my OPT1 interface.
    Of course, I use LAN for my private (company) LAN trusted devices - not for non-trusted guest usage.
    I works …
    And only for ONE reason : because the setup is ok. (a second reason might be : because pfSense works  :))



  • Hi Ger,
    My answer as above :  :(

    • Details please. What do you mean by 'not working'?
        Can you ping the OPT1 interface from that network but the CP doesn't load?
      ==> OPT1 card has 2 case
                + Provde DHCP IP but dont pop-up authent page and open browser type direct issue dns
                + Dont provide DHCP IP

    • Does the CP load but authentication not work? ==> Not provide ip so make sure dont pop-up

    • How have you configured your CP's?
      ==>  Config
              + LAN card config 10.101.101.1 , tag Zone LAN, authent type : No authent, DHCP server
              + OPT1 card config 10.102.102.1, tag Zone OPT1, authent type : Username/Voucher , DHCP server
              + NAT outbound config nat all via WAN for both card
              + Firewall Rule pass all for both



  • Sorry, can't make anything from what you say.


Log in to reply