Navigation

Netgate Discussion Forum
    • Register
    • Login
    • Search
    • Categories
    • Recent
    • Tags
    • Popular
    • Users
    • Search

Problem z shaperem

Polish
    2
    4
    924
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • B
      bobkelso last edited by

Witam serdecznie. Jesteś dość świeżym użytkownikiem pfsens.
      Mój problem polega na tym że w traffic graph pojedyńcza ipka wyskakuje mi często po za shaper.
      Shaper jest ustawiony na 2Mb. i on działa. Niestety często na graphie w lanie obserwuję że jedna ipka wykorzystuje pozostaą moc łącza. Tak jakby w ogóle nie podlegałą shaperowi.
      Co dziwne nie bardzo pomaga na to ustawienie reguły w firewallu na zablokowanie. W linkach zrzuty z konfiguracji.

Czy jest możliwe że ten graph pokazuje głupoty? Za pierwszym razem urządzenie zgłaszało mi się jako router D-linka. Odłączyłem je fizycznie z portu na switchu. Teraz zgłasza mi się kolejne z na androidzie (co jest mocno dziwne). Nie jest to ta sama osoba i wątpie aby tyle ludzi kombinowało nad ominięciem shapera.
      http://imgur.com/a/wK1zt

–---
      Chyba że nie umiem ustawić shapera to bym poprosił o podpowiedź. Mam Łącze 30/15 i za nim x użytkowników. Chciałbym aby każdy miał po 1Mb. wszystko. Chyba że można zrobić tak że jak będzie nie wykorzystane łącze to daje więcej

Dobra - już wiem co omija shaper - buforowanei filmików na youtube etc. Jak w takim razie ogarnąć shapera żeby youtuby nie zdoały go omijać.
      Speedtesty, ściagania plików pokazują prawidłowo przycięty transfer a jak otworze 5-8 filmików to wysycam łącze jednym ip ;/

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • P
        Przemyslaw85 last edited by

Proponuję ścigać tych co to zapychają łącze. Sądzę że to sieć firmowa wiec tym bardziej.
        Co wybrałeś jako "mask" przy konfiguracji Firewall/Traffic Shaper/Limiters?
        Opcja:

• none -  nie pamięć jaki ma wpływ.
        • sorce address - limit dla każdego źródłowego adresu, ale przy ściąganiu wielu plików naraz limit jest na każde połączenie
        • destination address -  tu limit obejmuje wszystkich, ale to jest suma wszystkich połączeń z x komputerów. Lepiej nie używać.

Buforowanie YT… nie masz przypadkiem skonfigurowanego proxy? Jeśli tak to w tej sytuacji trzeba zrobić cięcie dla samego routera. Przy proxy to PF ściąga i dopiero udostępnia.

My pfSense box: IBM x3550 7879, 2x E5410 2.33GHz, 24GB ECC RAM, 6x NIC (13x VLan)

• B
          bobkelso last edited by

Nie bardzo wygodna metoda ze ściganiem bo to zwykły użytkownik, który włącza 3 i więcej youtubów naraz. To nie sieć firmowa a coś na kształt akademika.
          W Limiters mam source. Nie jest używane proxy. Na angielskim forum przeczytałem że problem jest powszechny i dopiero przez wtyczkę squid udaje sie to opanować.
          https://forum.pfsense.org/index.php?topic=74595.0
          Problem polega na tym że mój pfsense to spora staroć z 2011 i nic nie chce mi zaciągać z dodatków.
          Według mnie pomyliłeś none z destination - w przypadku none zdaje się że limit jest na wszystkie połączenia na raz.
          Jeśli mam pfsense z 2011 2.0 mogę wykonać proponowaną aktualizację bez bólu tyłka że bede zaraz musiał gnać do tego serwera i go stawiał ??

@Przemyslaw85:

Proponuję ścigać tych co to zapychają łącze. Sądzę że to sieć firmowa wiec tym bardziej.
          Co wybrałeś jako "mask" przy konfiguracji Firewall/Traffic Shaper/Limiters?
          Opcja:

• none -  nie pamięć jaki ma wpływ.
          • sorce address - limit dla każdego źródłowego adresu, ale przy ściąganiu wielu plików naraz limit jest na każde połączenie
          • destination address -  tu limit obejmuje wszystkich, ale to jest suma wszystkich połączeń z x komputerów. Lepiej nie używać.

Buforowanie YT… nie masz przypadkiem skonfigurowanego proxy? Jeśli tak to w tej sytuacji trzeba zrobić cięcie dla samego routera. Przy proxy to PF ściąga i dopiero udostępnia.

• P
            Przemyslaw85 last edited by

Aktualizuj. Nie powinno sie nic stać. Chyba że masz jakiś nietypowy sprzęt który nie jest wspierany w FreeBSD 10.3.

My pfSense box: IBM x3550 7879, 2x E5410 2.33GHz, 24GB ECC RAM, 6x NIC (13x VLan)

• First post
              Last post