PIA VPN slow speed and high latency with 2.4, working on 2.3.3 & 2.3.4



  • Hello

    I was having trouble running PIA VPN under pfsense 2.4 and started a thread on the OpenVPN section.
    https://forum.pfsense.org/index.php?topic=129193.msg714283#msg714283
    Tried running both with one and two VPNs in a gateway group, the last solve the speed issue, but the latency problem persisted.

    When I reverted back to 2.3.3 (and now 2.3.4) the problems disappeared.
    Was told I might have found a bug in 2.4 and to post the above link here in this section.



  • I read the original post thoroughly and with great interest because SOMETIMES my PIA connection crawls in speed.  I'm using 2.4 on a Dell Optiplex with the 2 port version of the same network card.

    However, mine seems to be working correctly most of the time.  It is not a full time connection.  When it works correctly I have a slow ping time ~48-50ms, but downstream bandwidth within 90% of ISP connection speed of 200/20.

    Just thought I would share.



  • @Ragen:

    I read the original post thoroughly and with great interest because SOMETIMES my PIA connection crawls in speed.  I'm using 2.4 on a Dell Optiplex with the 2 port version of the same network card.

    However, mine seems to be working correctly most of the time.  It is not a full time connection.  When it works correctly I have a slow ping time ~48-50ms, but downstream bandwidth within 90% of ISP connection speed of 200/20.

    Just thought I would share.

    I had the same pings ~45-50ms and that was torable for most websites, but a select few were always extremely slow to start loading (15+ seconds). at some points and without warning the ping to the VPN would go up to 130ms and stay there until I restarted the server. My downstream bandwith was all over the place 30-80% of my 100mbit ISP connection.

    After installing 2.3.3 or 2.3.4 the pings of the VPN servers where excactly the same as when I tried pinging them over my ISP, so 18 and 23ms, for the two servers I ran. and the speed went up to 95-100%.



  • This interests me as well…

    I've always ran 2.4 since starting with pfSense and recently bought vpn services.  Speeds, connection stability, etc have all been an issue.  I'm on a 300/20 isp pipe and struggle to get 15/10 through the vpn gateway.

    Before the recent daily with I/O and S/R buffers, I had the advanced options set from op's original thread, and was able to occasionally get 30/20, and after the daily, I'm back to 15/10.  I haven't removed the advanced settings and used the gui options yet though.  I finally have the 5 connections all with separate vips as when they come online they like to pick the same ones.

    As to round robin group gateways with vpns, it's a mixed bag as well.

    I'm open to try or test anything the guru's want, I don't know if I could start fresh again with 2.3...



  • 2.3.x wasn't any better for me when I did some comparison testing. ANY gain was marginal and not worth redoing my firewall from scratch.



  • Pretty sure the problems are actually to do with PIA. I was using them until the end of last year when speeds through to the same server dropped considerably without any changes.

    Moved to OVPN.com and now that some initial teething issues with 2.4 snapshot AES-NI, I can push 250/20+ through my connection to their Amsterdam server. They've recently upgraded their servers to OpenVPN 2.4 so you can benefit by using AES-GCM anfd LZ4 on the link too.