Public WiFi cannot access VPN



  • This is somewhat VPN based, somewhat DDNS, and somewhat DNS, but I'm hopeful you guys will be able to help.

    I have an OpenVPN setup that works from LTE and most networks that my devices are on: family member's WiFi, coffee shop, etc.  When I turn on OpenVPN, it finds my domain and negotiates a connection, easy.

    For the second time, I am experiencing a network that will not allow me to connect to my VPN.
    I am on public wifi at a large complex and have no issues accessing websites, including the this forum.  When I attempt to initiate my VPN, it times out.  I attempt to ping my network, but with no luck.  Meanwhile, my phone is using LTE and quickly connects to my VPN, no problem.

    My VPN doesn't use the standard VPN port.
    My DDNS service is through Google.

    I can ping www.nytimes.com, no problem. 
    I can ping 8.8.8.8, no problem.
    I cannot ping my vpn server, it times out.

    I have run a DNSleaktest on the public wifi, and it says it is using Google servers for DNS.

    Why can I not connect to my VPN?
    Is their firewall only allowing certain ports (like 80 and 443)? 
    Why do pings work for some domains, but not my domain?

    How can I force this connection or how should I modify my VPN to make this connection work?

    Thanks!


  • LAYER 8 Global Moderator

    What port are you using for vpn, you say not standard so not 1194 UDP?  But still UDP?

    There are many a wifi network that block ports other than 80/443.. This is why I run an instance of openvpn on tcp 443.  This way you are pretty much SURE you can get to it from anywhere.  Since not allowing 443 tcp would make the internet not viable..  And when running in tcp mode on 443 this also pretty much makes sure you can even make the vpn connection over a proxy.

    So just run a another instance of openvpn on 443 tcp and if you have problems from a location just use that configuration..

    As to your domain?  I assume you mean some dyndns you have setup - is that resolving.  Its possible where your at is blocking that domain?  Does it resolve?  Test with some tool like HE tools for ios or android it has a dns testing feature, etc.


Log in to reply