HTTPS Youtube Engellemek
-
Merhabalar,
Arkadaşlar biliyorsunuz Youtube sitesini engellemek için pfsense üzerinde veya başka araçlar ile birçok yöntem ve seçenek bulunmakta. Ben size yeni bulmuş olduğum yöntemi göstermek istiyorum. Size anlatacağım yöntemi rica etsem çalıştığınız şirkette, yoğun bir ortamda test edip daha sonra sonuçlarını biz topluluk ile paylaşırsanız seviniriz.
Bu arada arkadaşlar sadece youtube için geçerli değil bu olay, istediğiniz domain adreslerini bu yöntem ile yasaklayabilirsiniz.
Başlıyoruz! Resimler ektedir!
İlk olarak bir grub oluşturulur ve içerisine ilgili domain adresleri yazılır ve kaydedilir.
- Firewall > Alias > IP > + > Hosts > youtube.com, www.youtube.com > Saveİkinci olarak oluşturduğumuz bu grubu firewall tarafında engellemek. Engellemek istediğiniz ağ arabirimine girip orada bir yasak kuralı oluşturulur. Bunu lütfen kuralların en üstünde tutunuz.
- Firewall > Rules > LAN > +Yapacağımız ayarlar bu kadar, şimdi sıra test aşamasında. Lütfen kullandığınız web tarayıcısının geçmiş kayıtlarını (cache) silip, youtube.com web sitesine ulaşmayı deneyiniz.
NOT: Önceden (1-5 dk) youtube sitesine girdiyseniz durum halen firewall üzerinde aktif olabilir ve siz siteye ulaşmaya çalıştığınız zaman aktif olan durumdan gidersiniz ve testiniz bir işe yaramaz. Gerekirse durumlarınızı firewall tarafında siliniz. " Diagnostics > States "
NOT: Benim VMware üzerinde tecrübe ettiğim kadarıyla, bazen paket kayıpları yaşanıyor ve youtube açılıyor. Fakat hemen 1-2 dk sonra yeniden kapanıyor ve uzun süre açılmıyor. Yani dediğim gibi sizde test edin yoğun bir ortamda daha sonra tecrübelerinizi buradan paylaşın, eğer bu yöntem işe yarıyorsa herkes kullanabilir. ;)
-
Elinize sağlık fakat bu neredeyse herkesin denediği ve sonradan çıkan stabilite sorunları yüzünden kullanmadığı yöntem.
https rejected kuralı bile yazılsa bir süre sonra yoğun kullanımda dns yüzünden stabilite sorunları çıkmakta
yabancı forumlarda defalarca tartışıldı stabil değil.
wpad ile https ssl proxy aynı anda kullanmak daha stabil. -
Bilgilendirme için teşekkürler.) Evet bende stabil olmadığını test sırasında görmüştüm. Açıkcası pek yabancı kaynaklara bakmadım, bodozlama oldu biraz :d
WPAD ile birçok kez uğraştım, şu en son sürümde yeniden deneyeyim. Sonuçlar başarılı olursa bir blog post yazarım.
Yeniden teşekkürler.