PfSense 5651 Kanuna Uygun Log İmzalama
-
hocam aldığım hata sizin imzalar klasörünün içindeki oluşturmuş olduğunuz şifreyi değiştirdiğim için oluyormuş aynı şifreyi kullanınca sorunsuz çalıştı. bu şifreyi değiştirme işlemini nasıl yapabiliriz.yada böyle kullansam sorun olurmu. iyi çalışmalar
-
@abg Parola, ben o sertifikaları oluştururken kullandığım parola. Eğer o parolayı değişrirsen çalışmaz sertifikalar, kendine istersen Centos tabanlı bir sistemde sertifika oluştur, istediğin bir parola ile. Bu nasıl yapacağını google 'da araştırabilirsin veya blog yazımın en alt bölümünde iki tane link var oradan bulabilirsin.
-
ucribrahim Ben Loglama yı yapalı baya olmuştu hatta online ders almıştım paylaşımcı olduğunuz için teşekkür ederim
-
@bayrambayram67 İşinize yaradıysa ne mutlu bana :)
-
merhaba,
imzalama yapıyor fakat her gün üzerine koyarak gidiyor ve dosya boyutu gittikçe artıyor, böylemi olmalı benmi hata yaptım.. -
@kardanadam Böyle üstüne her gün boyutunun artıp ve böyle gitmesi muhtemelen Squid üzerindeki Log Rotate ayarının yapılmadığı içindir. Squid ayarlarında Log Rotate ayarı var, oraya 2 yazarmısınız. Aynı zamanda eskiden orada ne vardı bana söylermisiniz.
Log Rotate: 2 yaptınızda, 2 günde bir o log dosyasını sıfırlayıp yedeğini bir kenera alıcak.
Şuan muhtemelen eğer hiçbir şey yazılı değilse tüm kayıtlar sürekli hergün access.log dosyasına yazılır ve buda o dosyanın boyutunun büyümesini sağlıyor.
Normalde şöyle oluyor olabilir, access.log dosyasının boyutu 500MB diyelim, yarın yeni kayıtlar gelicek ve 800 MB olucak, script bu dosyayı imzalayıp sakladığında 800MB olarak yapıcak, bir sonraki gün 1GB olcak ve bu işlemi tekrar edicek. Log rotate ayarı yapılmazsa tüm kayıtlar aynı dosyaya yazılır, boyutu farkedilmeksizin.
NOT: Kısa ve özetle aslında şuan hiç bir sıkıntı yok. Yeni kayıtlar dosyanın içerisine yazılıyor ve boyut büyüyor. Normal yani.
-
@ucribrahim said in PfSense 5651 Kanuna Uygun Log İmzalama:
@kardanadam Böyle üstüne her gün boyutunun artıp ve böyle gitmesi muhtemelen Squid üzerindeki Log Rotate ayarının yapılmadığı içindir. Squid ayarlarında Log Rotate ayarı var, oraya 2 yazarmısınız. Aynı zamanda eskiden orada ne vardı bana söylermisiniz.
Log Rotate: 2 yaptınızda, 2 günde bir o log dosyasını sıfırlayıp yedeğini bir kenera alıcak.
Şuan muhtemelen eğer hiçbir şey yazılı değilse tüm kayıtlar sürekli hergün access.log dosyasına yazılır ve buda o dosyanın boyutunun büyümesini sağlıyor.
Normalde şöyle oluyor olabilir, access.log dosyasının boyutu 500MB diyelim, yarın yeni kayıtlar gelicek ve 800 MB olucak, script bu dosyayı imzalayıp sakladığında 800MB olarak yapıcak, bir sonraki gün 1GB olcak ve bu işlemi tekrar edicek. Log rotate ayarı yapılmazsa tüm kayıtlar aynı dosyaya yazılır, boyutu farkedilmeksizin.
NOT: Kısa ve özetle aslında şuan hiç bir sıkıntı yok. Yeni kayıtlar dosyanın içerisine yazılıyor ve boyut büyüyor. Normal yani.
rotage logs boştu 2 yazdım kontrol edip olumsuz bir durumda tekrar yazarım,
ilginize teşekkürler. -
Eğer yapınızda birden fazla pfsense kullanıyorsanız ve bunların arasında CARP / Failover yapısı oluşturmuş iseniz, GW olarak CARP IP adresini kullandığınızı varsayıyorum, bu durumda Squid tarafında bir kaç ayar yapmanız gerekiyor ve ayrıca NAT yapmanız da gerekiyor. Lakin NAT yapmanıza rağmen proxy adresi olarak CARP Lan adresini girdiğinizde proxy çok düzgün çalışmayabiliyor.
Mesela Ben firewall üzerinde Transparent Proxy özelliğini aktif etmedim. Bu yüzden şimdilik proxy adresi tanımlayarak erişim yaptırıyorum.
Fakat SSL li sitelerde SSL İnspection yapmıyor.
Squid ayarlarında Proxy interface olarak LAN ve loopback interface seçili.
Squid.conf dosyasına baktığımda loopback adresi için ssl-bump certificate vs.aktif değildi.Firewall içinde NAT kuralı yapılandırılmış durumda.
Çözümü şöyle buldum. Proxy İnterface olarak sadece LAN bıraktım ve Squid Custom Options bölümüne ilgili satırları yazdım.
Squid.conf dosyasında LAN için ne yazıyorsa onun aynısını Loopback için de uyarladım ve ayarları kaydettim.
Sonrasında yapı düzgün bir şekilde çalışmaya başladı.
Dosyaları imzalama konusunda ise sanırım her iki node içinde imzalama yaptırıp ftp üzerine ilgili yedekleri aldırmamız gerekecek diye düşünüyorum.
-
Öncelikle merhaba. adımları teker teker uyguladım şimdilik hiçbir sorun yok gibi görünüyor fakat aklıma bir şey katıldı. Teşekkür ediyorum.
Lightsquid ve sqstat raporlama yaparken sadece domain olarak yapıyor.
Örneğin bir eticaret sitesinde ürünü incelerken full URL yerine sadece alanadını raporpanıyor.Mesela bu konuyu ziyaret ettiğim zaman forum.netgate.com/topic/125383/blablabla/ yerine sadece forum.netgate.com:443 olarak raporluyor.
5651 için logladığım access.log dosyası da aynı şekilde. (https://i.hizliresim.com/lQZrOB.png)Anlık olarak trafiği izlemek için full URL görüntülemesi ve raporlaması nasıl oluyor acaba bir bilginiz var mı?
Ayrıca sadece alanadi.com olarak raporlamak ve imzalamak 5651 kanunu için yeterli mi? -
@onurturali Merhabalar,
URL full görüntüleyemezsiniz, SSL 'in çalışma mantığını araştırabilirsiniz. Gitmek istediğiniz adresin sadece domain kısmını görebilirsiniz, onun altındaki ilgili sayfa ve içeriğini göremezsiniz SSL ile şifreleniyor çünkü.
Nasıl full URL bilgisini alabilirsiniz bilmiyorum, ama internette araştırarak çözüm bulabilirsiniz.
alanadi.com olarak raporlamak ve imzalamak 5651 için kendi başına yeterli değil. Domain veya gittiği ip adresini raporlamak ve imzalamak aynı zamanda DHCP kayıtlarınıda imzalamak lazım.
5651 kanununun son halini internet araştırıp detaylarına bakabilirsiniz.
-
@ucribrahim Domain veya gittiği ip adresini raporlamaktan kastınız Lightsquid'in siteleri hem IP hem de domain olarak raporlaması mı? Mesela bende Lightsquid "disqus.com:433" ve onun IP adresi olan "151.101.64.134:443" olarak rapor tutuyor. Ayrıca Lightsquid raporunda bir gün için 820 kayıttan sadece 370'i domain geriye kalanı IP adresi. Bu biraz saçma geliyor bana açıkçası.
Bu arada cron çalışmıyor. Görseldeki gibi yaptım her şeyi. "service cron onerestart" komutu ile cron servisini yeniden başlatıtm, cron servisini silip tekrar kurdum, pfSense'i bile yeniden başlattım. Komutları manuel olarak çalışıtırabiliyorum hiç sıkıntı yok. Fakat imzalama komutları ne yazık ki cronda çalışmıyor. Zaman ile sıkıntı yok. "date" komutundaki çıktı ile yerel saat aynı. Çözemedim bir türlü.
edit: cron birden bire çalışmaya başladı. Nasıl oldu bilmiyorum. "service cron start" komutunu çalıştırmıştım. Fakat öncesinde zaten cron çalışıyordu. "service cron status" ile bunu görüntülüyebiliyordum.
-
@onurturali Hocam benim 5651 projesinin Lightsquid ile yakından uzaktan bir ilgisi yok. Bilginize.
Hocam siz Squid&SquidGuard 'mı yoksa E2guardian 'mı kullanıyorsunuz? Squid kullanıyorsanız SSL Inception 'mı yapıyorsun. Bu soruyu Lightsquid 'i anlamak için soruyorum. Normalde HTTPS domain çözemezseniz direkt kişinin gittiğini domain'nin ip adresini görürsünüz sadece. Aynı zamanda sadece HTTP domainlerini görebilirsiniz, karşısında ip adresi ile birlikte. Ama HTTPS, sadece ip görürsünüz.
Hocam Cron çok basic bir servis, çalışmama gibi bir lüksü olmamalı. Edit, kısmında çalıştığını görebiliyorsunuz demişsiniz, o zaman sıkıntı yok. Yine bakarsınız kontrol edersiniz, gerçekten çalışıyormu.
-
@ucribrahim Squid & E2Guardian kullanıyorum. Buradaki gibi yaptım kurulumu ve ayarları.
Evet, SSL interception yapıyorum.Bu arada cron işlerinin hepsini 23:30 yapınca çalışmadı sanırım bende. Komutları birer dakika arayla kurunca çalıştı. Bu bir etken olabilir mi sizce?
-
Bir şeyi merak ediyorum. Squid https loglama yapıyor. Https tcp dump neden yapılıyor. Squid loglarini imzalayinca yeterli olmuyor mu?
-
@lncsence Squid varsayılan olarak HTTPS loglamaz, eğer sen kullanıcılara sertifika yükleyip veya başka ayarlar yaparsan HTTPS loglayabilir. O zaman benim HTTPS loglamak için kullandığım script dosyalarını eklemene gerek kalmaz. Eğer http ve https geçiyorsa squid dosyasından, sadece onu imzalamak yeterli olur.
Dhcp kayıtlarınıda imzalamak lazım, onuda belirteyim(zorunlu).
Detaylı bilgi için aşağıdaki blog yazımı takip edebilirsin.
https://lifeoverlinux.com/pfsense-5651-kanuna-uygun-log-imzalama/ -
Yazılarinizi ilgiyle takip ediyorum. Paylaşımlarınız için teşekkür ederim. İmzalama işlemini yapmak için araştırmalar yapıyorum. Dhcp ve squid yeterli oluyor o zaman.
Verdiğiniz cevap için teşekkür ederim.
-
Bu imzalama scripti Pfsense 2.5.1' de çalışmıyor galiba. 2.4.x te doğrulayabildiğim aynı ayarlarla 2.5.1 de hata alıyorum.
[2.5.1-RELEASE][root@pfSense.home.arpa]/root: sh /usr/local/ssl/imzalama/dhcp-kiralar-imzalama.sh Using configuration from /etc/ssl/openssl.cnf Using configuration from /usr/local/ssl/imzalama/openssl.cnf Response is not generated. 34371026944:error:0E06D06C:configuration file routines:NCONF_get_string:no value:/build/ce-crossbuild-251/sources/FreeBSD-src/crypto/openssl/crypto/conf/conf_lib.c:273:group=tsa_config1 name=signer_digest 34371026944:error:2F098088:time stamp routines:ts_CONF_lookup_fail:cannot find config variable:/build/ce-crossbuild-251/sources/FreeBSD-src/crypto/openssl/crypto/ts/ts_conf.c:106:tsa_config1::signer_digest Using configuration from /etc/ssl/openssl.cnf 34371026944:error:02001002:system library:fopen:No such file or directory:/build/ce-crossbuild-251/sources/FreeBSD-src/crypto/openssl/crypto/bio/bss_file.c:69:fopen('dhcpd.leases.der','rb') 34371026944:error:2006D080:BIO routines:BIO_new_file:no such file:/build/ce-crossbuild-251/sources/FreeBSD-src/crypto/openssl/crypto/bio/bss_file.c:76: Dogrulama Saglanamadi. Islemler geri aliniyor. /usr/local/ssl/imzalama/dhcp-kiralar-imzalama.sh: mail: not found
-
@kumpasagv said in PfSense 5651 Kanuna Uygun Log İmzalama:
kumpasagv arkadaşımızın aldığı hatayı beden alıyorum. Bu imzalama scripti Pfsense 2.5.1' de çalışmıyor galiba. 2.4.x te doğrulayabildiğim aynı ayarlarla 2.5.1 de hata alıyorum.
[2.5.1-RELEASE][root@pfSense.home.arpa]/root: sh /usr/local/ssl/imzalama/dhcp-kiralar-imzalama.sh Using configuration from /etc/ssl/openssl.cnf Using configuration from /usr/local/ssl/imzalama/openssl.cnf Response is not generated. 34371026944:error:0E06D06C:configuration file routines:NCONF_get_string:no value:/build/ce-crossbuild-251/sources/FreeBSD-src/crypto/openssl/crypto/conf/conf_lib.c:273:group=tsa_config1 name=signer_digest 34371026944:error:2F098088:time stamp routines:ts_CONF_lookup_fail:cannot find config variable:/build/ce-crossbuild-251/sources/FreeBSD-src/crypto/openssl/crypto/ts/ts_conf.c:106:tsa_config1::signer_digest Using configuration from /etc/ssl/openssl.cnf 34371026944:error:02001002:system library:fopen:No such file or directory:/build/ce-crossbuild-251/sources/FreeBSD-src/crypto/openssl/crypto/bio/bss_file.c:69:fopen('dhcpd.leases.der','rb') 34371026944:error:2006D080:BIO routines:BIO_new_file:no such file:/build/ce-crossbuild-251/sources/FreeBSD-src/crypto/openssl/crypto/bio/bss_file.c:76: Dogrulama Saglanamadi. Islemler geri aliniyor. /usr/local/ssl/imzalama/dhcp-kiralar-imzalama.sh: mail: not found
-
2.5.x sürümünde çalışmıyor maalesef. Uzun zamandır da kimse pfsense 2.5.x sürümü için 5651 çalışması yapmıyor ve ya bu scripti düzenlemiyor.
2.4.5 sürüm olan makinede çalışıyordu sorunsuz, pf güncellenince scrip çalışmaz oldu. İlgili arkadaşlardan acil destek rica ediyoruz. -
@ares Up
@ucribrahim hocam destek lütfen.