Pfsense can't establish gateway to OpenVPN server



  • Hello
    I have an OpenVPN server that is set to route work IP addresses.
    I have setup an OpenVPN client on Pfsense that establishes a connection and assigns IP addresses.
    However, the gateway shows as down.

    Gateways
    GW_WAN      IPADDRESS    - Online
    OPT1_VPNV4 172.27.254.1  - Offline

    OpenVPN Client Instance Statistics
    VPN Access UDP4 6.14.7.8  <- Not real IP
    Thu Apr 5 10:52:43 2018 172.27.254.4

    Interfaces
    Wan                    IPADDRESS
    LAN                    IPADDRESS
    FTLINTERFACE   172.27.250.38    <–name of interface assigned to ovpnc1

    I have assigned the Routing for the OPT1_VPNV4 gateway of as "dynamic" as per instructions.

    I am at a loss why it refuses to work.  When I set to ignore the status of the gateway it showed as Packet Loss.
    The OpenVPN server works for a linux client and all windows clients.

    Any help would be greatly appreciated!



  • Any ideas about where to start troubleshooting, based on the error identified above?

    Is there some piece of information that would be helpful in understanding this issue?

    Thanks.



  • @nicole4pt:

    OpenVPN Client Instance Statistics
    VPN Access UDP4 6.14.7.8  <- Not real IP
    Thu Apr 5 10:52:43 2018 172.27.254.4

    Interfaces
    Wan                    IPADDRESS
    LAN                    IPADDRESS
    FTLINTERFACE   172.27.250.38    <–name of interface assigned to ovpnc1

    Have you set that interface IP as static one?

    What is the VPN tunnel network?



  • Hello
    Thanks for your assistance

    Assuming you mean -
    VPN IP Network
    Specify the addresses and netmasks for the virtual networks created for VPN clients 
    The VPN tunnel network is  172.27.240.0/20

    My Pfsense box is getting assigned  the 172.27.254.38 ip and it seems to know the gateway is 172.27.254.1 but the interface shows as down as it cannot ping or talk to 172.27.254.1 .

    On the OpenVPN server, I can ping the 172.27.254.1  Gateway IP but not from the PfSense Box.

    Some documentation seems to say you need to assign a manual route, and others do not.  I have tried  assigning a manual NAT listing but it didn't seem to change anything.


Log in to reply