Netgate Discussion Forum
    • Categories
    • Recent
    • Tags
    • Popular
    • Users
    • Search
    • Register
    • Login

Publiczne IP na prywatnym hoście

Scheduled Pinned Locked Moved Polish
    2 Posts 2 Posters 1.1k Views
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • A
      alojzy
      last edited by

Witajcie szanowni forumowicze,

piszę prośbę o pomoc w pilnej konfiguracji. Muszę przydzielić publiczny adres na komputerze w sieci lokalnej.
      Przyjmijmy że router ma dwa interfejsy:

• wan (8.8.8.8)
      • lan (192.168.0.1)
        Brama to host 8.8.8.7

Na interfejsie wan mam jeszcze jedną adresacje, przyjmijmy 4.4.4.4.
      Chciałbym przydzielić ten adres komputerowi w sieci lokalnej. Host ma otrzymać IP 4.4.4.4 i wychodzić przez bramę 4.4.4.3.

Próbowałem zrobić to poprzez 1:1 nat ale tam adres 4.4.4.4 może być nadany dla hosta z puli prywatnej (np. 192.168.0.2). Tutaj potrzebuje nadać bezpośrednio adres 4.4.4.4. Zresztą nie działało to odpowiednio bo reguły firewalla tyczyły się również tego dodatkowego adresu 4.4.4.4 a ja chciałbym przepuszczać cały ruch do 4.4.4.4 bez żadnego filtrowania.

Proszę o wskazówki jak to skonfigurować, z góry dzięki.

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • P
        Przemyslaw85
        last edited by

Komputer w sieci lokalnej nie dostanie adresu publicznego, ale pod takim adresem będzie widoczny dla innych.
        Do tego co potrzebujesz wystarczy przekierować porty na wewnętrzny adres.
        Możesz też zastosować nat 1:1 ale tu wszystko to co trafi na adres publiczny zostanie przekierowane na komputer w sieci wewnętrznej.

My pfSense box w HA:
        Master: HP DL360G8 1x E5-2670, 64GB ECC RAM, 8x NIC (17x VLan)
        Slave: HP DL360G5, 2x E5410, 64GB ECC RAM, 6x NIC (17x VLan)

1 Reply Last reply Reply Quote 0
        • First post
          Last post
        Copyright 2025 Rubicon Communications LLC (Netgate). All rights reserved.