VPN and qbittorrent port randomization issue



  • Hello, I'm not sure if this is the right area to post this in, but here it goes. I've been looking for a solution to this but I haven't really found a answer to this specific issue. I have a openVPN connection set up to a commercial VPN service which works fine for the most part. I have my VPN, outbound nat, and firewall rules for a killswitch all set up from guides I have found scattered throughout the internet, and I am able to use the tunnel for one specific IP on my LAN. I just want to stress that it all works pretty well except for this one piece. Sure I could just use the client, but then what kind of tinkerer would I be?

    The one issue that I continue to have is my torrent client (qbittorrent) is saying I have no direct connections when I use the default randomized outgoing nat ports. When I set the outgoing nat to static, it works. When I use the client provided by the VPN service, it works. But when I turn off static nat, I get no direct connections. I am not forwarding any ports, and have never needed to do so with previous routers, nor do I intend to. What am I missing here? Is it a security risk to keep static nat enabled, since I only use the VPN for one host in a VM that is only used for one purpose? Should I even be concerned with this? I have tried other torrent clients as well, with the same results. I'm just trying to wrap my head around why it's being difficult, being new to pfsense and coming from asus/merlin, where this worked with little effort on my part. Please help me stop banging my head against the wall!