dhcp poollara ppoe gw atama
-
arkadaşlar merhaba
pfsense üzerinede 4 portlu ethernetim var 3 tanesi pppoe olarak internet girişlerine tanımlı bir tanede lan için bağlantım var. içerde ki 120 civarı pcleri 3 gruba ayırıp her birini bir internetten çıkmasını istiyorum bunun için dhcp de 3 tane pool oluşturmayı düşündüm fakat ppoe bağlantıları nasıl gateway olarak göstereceğimi bulamadım yardımcı olurmusunuz -
Selamlar Salih Bey ;
Firewall Rule'ları üzerinde ilgili network'e kural yazarken advanced altında gateway i pppoe1/ppp0e2/pppoe3 olarak seçmeniz yeterli olur ancak Dhcp üzerinde 3 adet pool tanımlarsanız ilgili client'in ilgişli pool'dan ip almasını sağlamak için vlan altyapınız olmalı yoksa herhangi bir client herhangi bir pool'dan ip alabilir ki 1 network üzerinde 1 tane 1 dhcp server olmalı.
120 Client mevcut ise zaten kuvvetle muhtemel ortamda kullandığınız switchler management switch'lerdir Layer 3 Routing yapan bir switch'iniz mevcut değilse bile vlan altyapısını da Pfsene ile kurabilir intervlan routing'de yapabilirsiniz. -
cumhur bey teşekkür ederim cevabınız için. ben hangi pc nin nerden ip alacağını mac control ile çözmeyi düşünüyordum fakat şöyle bir durum var rules>Lan içinde ip aralıklarını belirtip advanced sekmesinden gateway i default un dışında birşey gösterdiğimde kullanıcılar internete çıkamıyor başka bir yerede kural eklemem gerekir mi acaba ?
-
Selamlar ;
Bütün kullanıcılar aynı network bloğunda mı yer alacak yoksa oluşturmayı oluşturduğuuz her pool farklı bir networkte mi olacak ? Pfsense üzerinde Lan ip olarak 3 farklı Lan ip adresi kullanmanız da gerekecek 192.168.1.0 pool u için 192.68.1.1 / 192.168.2.0 pool u için 192.168.2.1 gibi.
Düşündüğünüz tarzda bir network oluşturmanın en stabil, creatif , basit ve yönetimi kolay olması için vlan altyapısı kesinlikle kullanmalısınız. Mac control ile böyle bir yapı kurmaya çalışmanın oldukça yanlış olduğunu düşünüyorumki benzer sayıda ve daha yüksek client'a sahip kullanıcılı networklerin hepsi vlan altyapısını kullanmaktadır ki Amerika'yı yeniden keşfetmeye çalıştığınızı düşünüyorum.
Modemler Bridge modunda ise herhangi bir route tanımlama vb yapmanıza gerek yok. -
hocam öncelikle cevap için teşekkür ederim. oluşturduğum poolların tamamı 192.168.1.0 networkü içerisinde bir gruba 1.10-1.50 arasını verdim diğerlerinide bölüştürdüm mac ile kontrol yapıp ip dağıtıyor rules ilede her grubu alias olarak tanımlayıp her gruba bir gateway tanımladım. vlan oluşturmayı bende düşündüm fakat sw ler managment değiller o nedenle vazgeçtim. sizin söylediğinizi başlangıçta düşündüm networkleri ayırmayı 1.1 2.1 3.1 şeklinde fakat bu konfigrasyona göre dhcp yi yapılandıramadım sürekli aynı bloktan pool oluşturabileceğime dair uyarı verdi