multiple SSID multiple VLAN
-
Merhabalar,
bir konuda fikire ihtiyacım var çoğu kullanıcıya wireless olarak internet sağlamak ve VLAN oluşturmak istenmekte fakat aynı yapı içinde en az 50 adet SSID düşünülmekte 50 SSID yi 1 wireless antenden hizmeti istenmekte anten maliyeti açısından TP link ve unifi ürünlerine baktığım da tplink ürünleri 8 adet SSID ve 8 adet VLAN desteklemekte unifi ürünleri her WLAN grubuna en fazla 4 adet SSID 4 adet VLAN desteklemekte fakat her bir antene sadece 1 adet WLAN grubu tanımlanabiliyor çok fazla sayıca antenlerle yapılabilir ama bu da maliye artırmakta. Ayrıca birde firewall olarak PFsense düşünülüyor WAN da 50 /50 mbps metro ethernet var ama bağlı olacak kişi sayısı maksimum 300 cihaz düşünülüyor bunun için nasıl bir pfsense hardware toplanmalı fikirlerinizi alabilir miyim ?
PFsense wifi çözümü olarak neleri yapabilir bir wifi box kursam pfsense access point gibi çalışabilir mi ?
-
Mikrotik Level 4 ürünlerinde SSID sınırı yok biliyorum. Çoklu SSID projelerinizde Tplink'ten uzak durun, başınızı çok ağrıtır. Ubiquiti de her ne kadar profesyonel bir marka olsa da, ISP routing işleminden öte PtP-PtMP konularında uzmandır. 20-30 üzeri SSID hizmeti verecekseniz profesyonel düşünmek durumundasınız. Mikrotik ve Fortigate ürünlerini incelemenizi öneririm.
-
Selamlar ;
Tek bir cihazdan 50 farklı SSID dağıtabilecek bir marka olduğunu zannetmiyorun UBNT AC cihazlarında da 5-6 gibi bir limit vardı hatta 450$ seviyesinde en ucuz ürünleri bulunan Aruba'larda bile SSID limiti 8 idi yanılmıyorsam. Mikrotik ürünlerine çok hakim değilim Uzun mesafe bridge cihazları oldukça performanslı çalışıyor diye biliyorum ( Fiyat/Performans baz alındığında )
Ancak şu anki teknolojilerde 50 SSID yayını yapacak ürün bulmanız mümkün gözükmüyor böyle bir ürün var ise de fiyat olarak 10 adet SSID dağıtabilen 5 cihazı yanyana koyup 50 SSID dağıtmak size çok daha ucuza gelecektir buna emin olabilirsiniz.
Neden 50 adet farklı SSID dağıtmak istediğinizi belirtirseniz belki farklı a lternatif çözümler olabilir ( Wireless ağına bağlanan her client'ın diğer cihazlardan izole olması vb bir durum mu isteniyor ? )
Bu tamamen benim kişisel fikrimdir proje ürünlerinde ben şahsen home based ( Tplink/Airties/Xyzel vb ) markalardan uzak duruyorum size de kesinlikle tavsiye ederim ki özellikle 300 cihaz'ın kullanılacağı bir Wireless projesinde kesinlike kurumsal ürünler kullanın. Wireless teknolojisinde sadece cihazların yayın kapasitesi ve hızı önemli değildir cihazın yazılım özellikleri cihazın eş zamanlı ne kadar trafiğe cevap vereceği/ kaç tane session yönetebileceği vb çok fazla önem arz eden nokta vardır ki bu özellikler de günün sonunda cihazın kaç kullanıcıya hizmet edebileceği noktasına getiriyor bizleri ki Wireless tarafında burada da bitmiyor. Yapıyı kurdunuz belli bir süre çalıştı sonra cihazlarda sorunlar çıkmaya başladı diyelim kullanıcıların bağlanamaması/bağlı olanların kopması vb Wireless cihazlarının da genellikle erişiminin çok kolay olduğu yerlere montajının da yapılmayacağını düşünürsek problem yaşanan cihazı sadece restart etmek bile ciddi bir iş yükü. -
Selamlar @sinanc ,
Merak ettim araştırdım biraz tahmin ettiğim gibiymiş Wireless üreticilerinin SSID sınırı koymalarının sebebi performans aşağıdaki linkte güzel bir yazı var ve dağıtılan SSID sayısına ve kullanılan teknolojiye göre performans kayıplarının ne kadar olacagını hesaplayabileceğiniz güzel de bir araç eklemişler.
http://www.revolutionwifi.net/revolutionwifi/p/ssid-overhead-calculator.html
-
Merhabalar,
çok fazla SSID sıkıntıları çok fazla imiş Cumhuraltan paylaştığı linkte açıklamışlar en iyi çözüm şu oluyor gibi PFsense captive portal kurulumu ve kullanıcı bazlı VLAN'lara atama ama bu işlem ACCESS POINT üzerinde ne gibi ayar gerektiriyor onu araştırıyorum.