Pfsense 2.4.4-RELEASE-p3 Kanblonet Netmaster CBW-383ZN
-
Merhabalar,
pfsense ilk kurduğum PFsense versiyonu 2.3.4 dü ve sorunsuz bir şekilde tüm ayarları yapmıştım multi WAN load balance ve kişi bazlı LAN tarafında hız sınırlamayı ama PFsense box un hdd arızası nedeni ile yeniden kurulum yapmak zorunda kaldım ve yeni olan 2.4.4-RELEASE-p3 versiyonun kurulumunu yapıp config backup restore ettim. Sorunsuz tüm ayarlarım geri geldi fakat şöyle bir sıkıntı yaşamaya başladım kablonet den çıkan trafiğin en fazla 20 mbs yi geçmediğini gördüm biraz araştırdım modem üzerinde local "yani pfsense wan ip " siz dmz de tanımlı ise modem trafiği kısıtlayabiliyormuş ki hiç bir yerde böyle bir ayarda göremedim sonra netmaster konuştum konu ile alakalı modemi bridge moda alın daha iyi olur dediler ilk başta evet 100 mbs lik paketim de 95 mbs leri gördüm ama çok sürmedi ertesi gün yine hız 20 mbs ye düştü ve tüm kuralları kapatıp ve limitleri silip tekrar denedim yine aynı 20 mbs den fazla download speed vermiyor yeni bir kural oluşturup uydunet den çıkış verdiğim de ilk request de 50 ve 80 mbs ye kadar download hızı veriyor ama sonraki request de tekrar 20 mbs ye sınırlıyor.
aktif olarak kullanılan bir sistem olduğu için de fresh install yapamıyorum bir sürü de kural ve ayarlar var onları da tek tek oluşturmak baya uzun sürecek böyle bir sorun ile karşılaşan oldu mu
not: dhcp moda çalışan vdsl modem full bandwith alabiliyorum , netmaster modemi dhcp moda alıp bir bilgisayar bağlayıp speed test aldığım da 100 mbs alıyorum.
böyle bir problemle karşılaşan yada bilgisi olan var mı çözüm için ?
-
1- Dış cihaz ve pfsense üzerinden aynı zaman diliminde mi ölçtünüz speedtest hızınızı? Çünkü özellikle akıllı sınırsız paket kullanıyorsanız, 19-24 saatleri arasında 100Mbps hız zaten 25Mbps'ye düşüyor.
2- Pfsense lan bacağını değiştirmeyi denediniz mi? Ethernet kartı sorunlu olabilir mi yani? Bazen çok basit şeylerden çıkabiliyor çünkü sorunlar.
3- Pfsense üzerinden sistem aktifken mi ölçüyorsunuz? Çünkü kullanım esnasındaki, speedtest verileri yanıltabilir sizi. Ben henüz 100Mbps hız hiç göremedim ama kullanım dolayısıyla 25-98 arası çok çeşitli hızlara şahit oldum mesela.
4- Son olarak uydunet modemleri çok sıkıntılı modemlerdir. Ayar yapmaya gelmezler. Alıştıkları bir cihazdan, başka cihaza hizmet etmeyi sevmezler. Dhcp'yi sanki kendisi icat etmiş gibi, statik ip'yi kabul etmezler. Modemi ne tür ayarlarda kullanıyorsunuz bilmiyorum ama tavsiyem; modemi fabrika ayarlarına çekip, dhcp ayarını tek ip dağıtacak şekilde ayarlayarak, pfsense bacağını dhcp modda çalıştırın. Dmz ile de bütün port yönetimini pfsense'se devredin. Ayarları yaptıktan sonra modemi mutlaka kapatıp açın yalnız. -
@plusbil said in Pfsense 2.4.4-RELEASE-p3 Kanblonet Netmaster CBW-383ZN:
1- Dış cihaz ve pfsense üzerinden aynı zaman diliminde mi ölçtünüz speedtest hızınızı? Çünkü özellikle akıllı sınırsız paket kullanıyorsanız, 19-24 saatleri arasında 100Mbps hız zaten 25Mbps'ye düşüyor.
2- Pfsense lan bacağını değiştirmeyi denediniz mi? Ethernet kartı sorunlu olabilir mi yani? Bazen çok basit şeylerden çıkabiliyor çünkü sorunlar.
3- Pfsense üzerinden sistem aktifken mi ölçüyorsunuz? Çünkü kullanım esnasındaki, speedtest verileri yanıltabilir sizi. Ben henüz 100Mbps hız hiç göremedim ama kullanım dolayısıyla 25-98 arası çok çeşitli hızlara şahit oldum mesela.
4- Son olarak uydunet modemleri çok sıkıntılı modemlerdir. Ayar yapmaya gelmezler. Alıştıkları bir cihazdan, başka cihaza hizmet etmeyi sevmezler. Dhcp'yi sanki kendisi icat etmiş gibi, statik ip'yi kabul etmezler. Modemi ne tür ayarlarda kullanıyorsunuz bilmiyorum ama tavsiyem; modemi fabrika ayarlarına çekip, dhcp ayarını tek ip dağıtacak şekilde ayarlayarak, pfsense bacağını dhcp modda çalıştırın. Dmz ile de bütün port yönetimini pfsense'se devredin. Ayarları yaptıktan sonra modemi mutlaka kapatıp açın yalnız.Merhabalar,
1 aynı zaman diliminde test ettim kullandığım tarife 100 mbs lik sınırsız tarife
2 onun için cihaza yeni bir ethernet takıp deneyeceğim
3 aktif değilken denedim multi wan olduğu için her wan ayrı çıkarak test ettim yine dediğim gibi 20 mbps yi geçmiyor
4 modem dhcp modda idi yani standart modunda idi pfsense local tarafından bir ip alıyordu ve aldığı ip yi dmz olarka tanımlı idi modem de gelen isteklerin hepsini direkt yönlendirmesi için. bir kişi aynı bu şekilde sorun yaşamış DMZ e tanımlı ip nin trafiği 20 mbps yi geçmiyor demişti ondan şüphelenip başka bir ip atamadan pfsense in wan bacağına modemi bridge moda aldım ilk kurulum sonrası 100 mbps ye kadar gördüm fakat ertesi gün 20 mbps yi geçmedi trafik.şuan yapacağım ilk fırsatta ethernet kartını değişip denemek eğer ki olmaz ise fresh install yapıp konfigrasyonları manuel ekleyerek deneyeceğim.
-
Merhabalar,
sorunu anlam veremediğim bir şekilde olduğu için fresh install yapılıp ve ayarları tekrar manuel olarak yaparak çözüme ulaşıldı.