Intel Wifilink 5100 not detected



  • Hello,

    I've installed Pfsense and my Intel 5100 is not detected. I read I need to agreed with license. I put this on my loader.conf.local (even in loader.conf)

    legal.intel_ipw.license_ack=1
    legal.intel_iwi.license_ack=1
    legal.intel_wpi.license_ack=1
    

    But In wifi config I have None parent interface :(

    Any Idea ?

    Ty


  • LAYER 8

    @elineda said in Intel Wifilink 5100 not detected:

    Intel 5100

    that card work only as client and not as AP, do you realy need it working?
    anyway
    i think you need also

    if_iwn_load="YES"
    

    inside loader.conf.local

    try from console to load the module

    kldload if_iwn
    

    post here what you have with

    ifconfig -a
    dmesg | grep iwn 
    pciconf -lv.
    

    check if the driver is attached . i don't have a wireless card right now but you should see something like

    iwn0@pci0:2:0:0:    class=0x028000 card=0x82708086 chip=0x08b48086 rev=0x93 hdr=0x00
        vendor     = 'Intel Corporation'
        device     = 'Wireless 5100'
        class      = network
    


  • @kiokoman said in Intel Wifilink 5100 not detected:

    kldload if_iwn

    kldload: can't load if_iwn: No such file or directory
    

    if config :

    em0: flags=8843<UP,BROADCAST,RUNNING,SIMPLEX,MULTICAST> metric 0 mtu 1500
    	options=209b<RXCSUM,TXCSUM,VLAN_MTU,VLAN_HWTAGGING,VLAN_HWCSUM,WOL_MAGIC>
    	ether 00:e0:67:08:81:c0
    	hwaddr 00:e0:67:08:81:c0
    	inet6 fe80::2e0:67ff:fe08:81c0%em0 prefixlen 64 scopeid 0x1
    	inet 10.78.36.103 netmask 0xffffff00 broadcast 10.78.36.255
    	nd6 options=23<PERFORMNUD,ACCEPT_RTADV,AUTO_LINKLOCAL>
    	media: Ethernet autoselect (1000baseT <full-duplex>)
    	status: active
    em1: flags=8843<UP,BROADCAST,RUNNING,SIMPLEX,MULTICAST> metric 0 mtu 1500
    	options=209b<RXCSUM,TXCSUM,VLAN_MTU,VLAN_HWTAGGING,VLAN_HWCSUM,WOL_MAGIC>
    	ether 00:e0:67:08:81:c1
    	hwaddr 00:e0:67:08:81:c1
    	inet 192.168.1.1 netmask 0xffffff00 broadcast 192.168.1.255
    	inet6 fe80::1:1%em1 prefixlen 64 scopeid 0x2
    	nd6 options=21<PERFORMNUD,AUTO_LINKLOCAL>
    	media: Ethernet autoselect (1000baseT <full-duplex>)
    	status: active
    em2: flags=8c02<BROADCAST,OACTIVE,SIMPLEX,MULTICAST> metric 0 mtu 1500
    	options=209b<RXCSUM,TXCSUM,VLAN_MTU,VLAN_HWTAGGING,VLAN_HWCSUM,WOL_MAGIC>
    	ether 00:e0:67:08:81:c2
    	hwaddr 00:e0:67:08:81:c2
    	nd6 options=21<PERFORMNUD,AUTO_LINKLOCAL>
    	media: Ethernet autoselect
    	status: no carrier
    em3: flags=8c02<BROADCAST,OACTIVE,SIMPLEX,MULTICAST> metric 0 mtu 1500
    	options=209b<RXCSUM,TXCSUM,VLAN_MTU,VLAN_HWTAGGING,VLAN_HWCSUM,WOL_MAGIC>
    	ether 00:e0:67:08:81:c3
    	hwaddr 00:e0:67:08:81:c3
    	nd6 options=21<PERFORMNUD,AUTO_LINKLOCAL>
    	media: Ethernet autoselect
    	status: no carrier
    enc0: flags=0<> metric 0 mtu 1536
    	nd6 options=21<PERFORMNUD,AUTO_LINKLOCAL>
    	groups: enc
    lo0: flags=8049<UP,LOOPBACK,RUNNING,MULTICAST> metric 0 mtu 16384
    	options=600003<RXCSUM,TXCSUM,RXCSUM_IPV6,TXCSUM_IPV6>
    	inet6 ::1 prefixlen 128
    	inet6 fe80::1%lo0 prefixlen 64 scopeid 0x6
    	inet 127.0.0.1 netmask 0xff000000
    	nd6 options=21<PERFORMNUD,AUTO_LINKLOCAL>
    	groups: lo
    pflog0: flags=100<PROMISC> metric 0 mtu 33160
    	groups: pflog
    pfsync0: flags=0<> metric 0 mtu 1500
    	groups: pfsync
    	syncpeer: 224.0.0.240 maxupd: 128 defer: on
    	syncok: 1
    

    There is not output for dmesg | grep iwn
    and on network I've only ethernet detected

    em0@pci0:1:0:0:	class=0x020000 card=0x00008086 chip=0x150c8086 rev=0x00 hdr=0x00
        vendor     = 'Intel Corporation'
        device     = '82583V Gigabit Network Connection'
        class      = network
        subclass   = ethernet
    em1@pci0:2:0:0:	class=0x020000 card=0x00008086 chip=0x150c8086 rev=0x00 hdr=0x00
        vendor     = 'Intel Corporation'
        device     = '82583V Gigabit Network Connection'
        class      = network
        subclass   = ethernet
    em2@pci0:3:0:0:	class=0x020000 card=0x00008086 chip=0x150c8086 rev=0x00 hdr=0x00
        vendor     = 'Intel Corporation'
        device     = '82583V Gigabit Network Connection'
        class      = network
        subclass   = ethernet
    em3@pci0:4:0:0:	class=0x020000 card=0x00008086 chip=0x150c8086 rev=0x00 hdr=0x00
        vendor     = 'Intel Corporation'
        device     = '82583V Gigabit Network Connection'
        class      = network
        subclass   = ethernet
    

  • LAYER 8

    show if there is some none0@pci with pciconf -lv



  • @kiokoman said in Intel Wifilink 5100 not detected:

    pciconf -lv

    Two none

    hostb0@pci0:0:0:0:	class=0x060000 card=0x0f318086 chip=0x0f008086 rev=0x0e hdr=0x00
        vendor     = 'Intel Corporation'
        device     = 'Atom Processor Z36xxx/Z37xxx Series SoC Transaction Register'
        class      = bridge
        subclass   = HOST-PCI
    vgapci0@pci0:0:2:0:	class=0x030000 card=0x0f318086 chip=0x0f318086 rev=0x0e hdr=0x00
        vendor     = 'Intel Corporation'
        device     = 'Atom Processor Z36xxx/Z37xxx Series Graphics & Display'
        class      = display
        subclass   = VGA
    ahci0@pci0:0:19:0:	class=0x010601 card=0x0f238086 chip=0x0f238086 rev=0x0e hdr=0x00
        vendor     = 'Intel Corporation'
        device     = 'Atom Processor E3800 Series SATA AHCI Controller'
        class      = mass storage
        subclass   = SATA
    none0@pci0:0:26:0:	class=0x108000 card=0x0f188086 chip=0x0f188086 rev=0x0e hdr=0x00
        vendor     = 'Intel Corporation'
        device     = 'Atom Processor Z36xxx/Z37xxx Series Trusted Execution Engine'
        class      = encrypt/decrypt
    hdac0@pci0:0:27:0:	class=0x040300 card=0x0f048086 chip=0x0f048086 rev=0x0e hdr=0x00
        vendor     = 'Intel Corporation'
        device     = 'Atom Processor Z36xxx/Z37xxx Series High Definition Audio Controller'
        class      = multimedia
        subclass   = HDA
    pcib1@pci0:0:28:0:	class=0x060400 card=0x0f488086 chip=0x0f488086 rev=0x0e hdr=0x01
        vendor     = 'Intel Corporation'
        device     = 'Atom Processor E3800 Series PCI Express Root Port 1'
        class      = bridge
        subclass   = PCI-PCI
    pcib2@pci0:0:28:1:	class=0x060400 card=0x0f4a8086 chip=0x0f4a8086 rev=0x0e hdr=0x01
        vendor     = 'Intel Corporation'
        device     = 'Atom Processor E3800 Series PCI Express Root Port 2'
        class      = bridge
        subclass   = PCI-PCI
    pcib3@pci0:0:28:2:	class=0x060400 card=0x0f4c8086 chip=0x0f4c8086 rev=0x0e hdr=0x01
        vendor     = 'Intel Corporation'
        device     = 'Atom Processor E3800 Series PCI Express Root Port 3'
        class      = bridge
        subclass   = PCI-PCI
    pcib4@pci0:0:28:3:	class=0x060400 card=0x0f4e8086 chip=0x0f4e8086 rev=0x0e hdr=0x01
        vendor     = 'Intel Corporation'
        device     = 'Atom Processor E3800 Series PCI Express Root Port 4'
        class      = bridge
        subclass   = PCI-PCI
    ehci0@pci0:0:29:0:	class=0x0c0320 card=0x0f348086 chip=0x0f348086 rev=0x0e hdr=0x00
        vendor     = 'Intel Corporation'
        device     = 'Atom Processor Z36xxx/Z37xxx Series USB EHCI'
        class      = serial bus
        subclass   = USB
    isab0@pci0:0:31:0:	class=0x060100 card=0x0f1c8086 chip=0x0f1c8086 rev=0x0e hdr=0x00
        vendor     = 'Intel Corporation'
        device     = 'Atom Processor Z36xxx/Z37xxx Series Power Control Unit'
        class      = bridge
        subclass   = PCI-ISA
    none1@pci0:0:31:3:	class=0x0c0500 card=0x0f128086 chip=0x0f128086 rev=0x0e hdr=0x00
        vendor     = 'Intel Corporation'
        device     = 'Atom Processor E3800 Series SMBus Controller'
        class      = serial bus
        subclass   = SMBus
    em0@pci0:1:0:0:	class=0x020000 card=0x00008086 chip=0x150c8086 rev=0x00 hdr=0x00
        vendor     = 'Intel Corporation'
        device     = '82583V Gigabit Network Connection'
        class      = network
        subclass   = ethernet
    em1@pci0:2:0:0:	class=0x020000 card=0x00008086 chip=0x150c8086 rev=0x00 hdr=0x00
        vendor     = 'Intel Corporation'
        device     = '82583V Gigabit Network Connection'
        class      = network
        subclass   = ethernet
    em2@pci0:3:0:0:	class=0x020000 card=0x00008086 chip=0x150c8086 rev=0x00 hdr=0x00
        vendor     = 'Intel Corporation'
        device     = '82583V Gigabit Network Connection'
        class      = network
        subclass   = ethernet
    em3@pci0:4:0:0:	class=0x020000 card=0x00008086 chip=0x150c8086 rev=0x00 hdr=0x00
        vendor     = 'Intel Corporation'
        device     = '82583V Gigabit Network Connection'
        class      = network
        subclass   = ethernet
    

  • LAYER 8

    your network card is not present, i can't see it on that list if it's complete
    is it usb ?



  • No it's a card inside the minipc I will search for an another for try. ty for help


  • LAYER 8


Log in to reply