pfSense jako IDS/IPS w trybie bridge
-
Witam wszystkich,
Mam niewielką firmę w której chciałbym wdrożyć IDS/IPS, niestety z pewnych względów nie mogę zastąpić już istniejącego routera i mam pytanie czy takie rozwiązanie jeżeli pfSense będzie ustawione w trybie bridge spełni swoją rolę czy też ze względu na szyfrowanie ruchu nie spełni to swojego zadania?
Jeżeli tak to czy mógłby ktoś podpowiedzieć w jaki sposób najlepiej było by to skonfigurować?
Z góry dziękuję za pomoc.
-
Możesz zrobić tak że ten nowy router będzie stał przed pfSense (między netem a pf). Na nowym routerze ustawiasz na porty LAN adresację jakiej to nie używasz np 172.22.1.1/24. Zmieniasz adres i bramę WAN na PF by pasowało do nowej adresacji np IP 172.22.1.10 brama i dns 172.22.1.1.
W efekcie nowy router będzie robił za konkretną zaporę.
Kwesia ruchu wychodzącego nie będzie problemem chyba IPS ubije ten ruch. Kwestia konfiguracji.
Natomiast ruch z zewnątrz to już trzeba przekierować porty na nowym routerze tak by wskazywało na PF lub zrobić DMZ na PF-a. W efekcie PF dalej będzie pełnił stare funkcję z tym że ruch już może zostać odfiltrowany przez IPS.ps. na pf-ie można doinstalować snort lub securita które pełnia rolę IDS/IPS.
-
Dziękuję za odpowiedź, rozumiem że proponujesz tutaj podwójny nat, bardziej interesowało mnie w trybie przeźroczystego bridge.
Przemyślę temat.Pozdrawiam!