1.2.3-rc3 USB keyboard not working



  • I've been using Dell Optiplex 330 (Pentium dual core 2GHz, G31 chipset, 1GB ram) with pfsense 1.2.3-rc1 for some time as our router without any problems. Last week I decided to try recently released pfsense 1.2.3-rc3. I did full backup, exported settings, keys and stuff and did full reinstall to 1.2.3-rc3.

    I was using usb keyboard when installing pfsense (optiplex 330 has no ps2 ports). When pfsense live cd booted, keyboard was still working in boot loader. However, as soon as kernel detected usb ports keyboard stopped responding, as if it is not plugged at all. Obviously I checked the keyboard (some no-name junk) and it is working fine. Then I tried different keyboard (this time HP keyboard) and as soon as I plugged the keyboard in (later I discovered both keyboards did the same) kernel displayed message:

    
    uhub1: port1, set config at addr 2 failed
    uhub1: device problem (SHORT_XFER), disabling port1
    
    

    Later I used live cd + usb drive with config file so it is possible to ssh into it and use.

    dmesg output:

    
    Copyright (c) 1992-2009 The FreeBSD Project.
    Copyright (c) 1979, 1980, 1983, 1986, 1988, 1989, 1991, 1992, 1993, 1994
    	The Regents of the University of California. All rights reserved.
    FreeBSD is a registered trademark of The FreeBSD Foundation.
    FreeBSD 7.2-RELEASE-p4 #0: Mon Oct  5 22:56:59 UTC 2009
        sullrich@FreeBSD_7.2_pfSense_1.2.3_snaps.pfsense.org:/usr/obj.pfSense/usr/pfSensesrc/src/sys/pfSense_SMP.7
    Timecounter "i8254" frequency 1193182 Hz quality 0
    CPU: Intel(R) Pentium(R) Dual  CPU  E2180  @ 2.00GHz (1995.00-MHz 686-class CPU)
      Origin = "GenuineIntel"  Id = 0x6fd  Stepping = 13
      Features=0xbfebfbff <fpu,vme,de,pse,tsc,msr,pae,mce,cx8,apic,sep,mtrr,pge,mca,cmov,pat,pse36,clflush,dts,acpi,mmx,fxsr,sse,sse2,ss,htt,tm,pbe>Features2=0xe39d <sse3,dtes64,mon,ds_cpl,est,tm2,ssse3,cx16,xtpr,pdcm>AMD Features=0x20100000 <nx,lm>AMD Features2=0x1 <lahf>Cores per package: 2
    real memory  = 1062576128 (1013 MB)
    avail memory = 1025925120 (978 MB)
    ACPI APIC Table: <dell  b9k =""  ="">FreeBSD/SMP: Multiprocessor System Detected: 2 CPUs
     cpu0 (BSP): APIC ID:  0
     cpu1 (AP): APIC ID:  1
    ioapic0: Changing APIC ID to 8
    ioapic0 <version 2.0="">irqs 0-23 on motherboard
    lapic0: Forcing LINT1 to edge trigger
    wlan: mac acl policy registered
    kbd1 at kbdmux0
    ath_hal: 0.9.20.3 (AR5210, AR5211, AR5212, RF5111, RF5112, RF2413, RF5413)
    cryptosoft0: <software crypto="">on motherboard
    acpi0: <dell b9k =""  ="">on motherboard
    acpi0: [ITHREAD]
    acpi0: Power Button (fixed)
    Timecounter "ACPI-fast" frequency 3579545 Hz quality 1000
    acpi_timer0: <24-bit timer at 3.579545MHz> port 0x808-0x80b on acpi0
    acpi_hpet0: <high precision="" event="" timer="">iomem 0xfed00000-0xfed003ff on acpi0
    Timecounter "HPET" frequency 14318180 Hz quality 900
    acpi_button0: <power button="">on acpi0
    pcib0: <acpi host-pci="" bridge="">port 0xcf8-0xcff on acpi0
    pci0: <acpi pci="" bus="">on pcib0
    pcib1: <acpi pci-pci="" bridge="">irq 16 at device 1.0 on pci0
    pci1: <acpi pci="" bus="">on pcib1
    vgapci0: <vga-compatible display="">port 0xecd8-0xecdf mem 0xdfe00000-0xdfe7ffff,0xc0000000-0xcfffffff,0xdff00000-0xdfffffff irq 16 at device 2.0 on pci0
    agp0: <intel g33="" svga="" controller="">on vgapci0
    agp0: detected 7164k stolen memory
    agp0: aperture size is 256M
    vgapci1: <vga-compatible display="">mem 0xdfe80000-0xdfefffff at device 2.1 on pci0
    pcib2: <acpi pci-pci="" bridge="">irq 16 at device 28.0 on pci0
    pci2: <acpi pci="" bus="">on pcib2
    bge0: <broadcom netlink="" gigabit="" ethernet="" controller,="" asic="" rev.="" 0xb002="">mem 0xdfcf0000-0xdfcfffff irq 16 at device 0.0 on pci2
    miibus0: <mii bus="">on bge0
    brgphy0: <bcm5787 10="" 100="" 1000basetx="" phy="">PHY 1 on miibus0
    brgphy0:  10baseT, 10baseT-FDX, 100baseTX, 100baseTX-FDX, 1000baseT, 1000baseT-FDX, auto
    bge0: Ethernet address: 00:22:19:1e:5d:fe
    bge0: [ITHREAD]
    uhci0: <uhci (generic)="" usb="" controller="">port 0xff80-0xff9f irq 21 at device 29.0 on pci0
    uhci0: [GIANT-LOCKED]
    uhci0: [ITHREAD]
    usb0: <uhci (generic)="" usb="" controller="">on uhci0
    usb0: USB revision 1.0
    uhub0: <intel 1="" 9="" uhci="" root="" hub,="" class="" 0,="" rev="" 1.00="" 1.00,="" addr="">on usb0
    uhub0: 2 ports with 2 removable, self powered
    uhci1: <uhci (generic)="" usb="" controller="">port 0xff60-0xff7f irq 22 at device 29.1 on pci0
    uhci1: [GIANT-LOCKED]
    uhci1: [ITHREAD]
    usb1: <uhci (generic)="" usb="" controller="">on uhci1
    usb1: USB revision 1.0
    uhub1: <intel 1="" 9="" uhci="" root="" hub,="" class="" 0,="" rev="" 1.00="" 1.00,="" addr="">on usb1
    uhub1: 2 ports with 2 removable, self powered
    uhci2: <uhci (generic)="" usb="" controller="">port 0xff40-0xff5f irq 18 at device 29.2 on pci0
    uhci2: [GIANT-LOCKED]
    uhci2: [ITHREAD]
    usb2: <uhci (generic)="" usb="" controller="">on uhci2
    usb2: USB revision 1.0
    uhub2: <intel 1="" 9="" uhci="" root="" hub,="" class="" 0,="" rev="" 1.00="" 1.00,="" addr="">on usb2
    uhub2: 2 ports with 2 removable, self powered
    uhci3: <uhci (generic)="" usb="" controller="">port 0xff20-0xff3f irq 23 at device 29.3 on pci0
    uhci3: [GIANT-LOCKED]
    uhci3: [ITHREAD]
    usb3: <uhci (generic)="" usb="" controller="">on uhci3
    usb3: USB revision 1.0
    uhub3: <intel 1="" 9="" uhci="" root="" hub,="" class="" 0,="" rev="" 1.00="" 1.00,="" addr="">on usb3
    uhub3: 2 ports with 2 removable, self powered
    ehci0: <intel 82801gb="" r="" (ich7)="" usb="" 2.0="" controller="">mem 0xff980800-0xff980bff irq 21 at device 29.7 on pci0
    ehci0: [GIANT-LOCKED]
    ehci0: [ITHREAD]
    usb4: EHCI version 1.0
    usb4: companion controllers, 2 ports each: usb0 usb1 usb2 usb3
    usb4: <intel 82801gb="" r="" (ich7)="" usb="" 2.0="" controller="">on ehci0
    usb4: USB revision 2.0
    uhub4: <intel 1="" 9="" ehci="" root="" hub,="" class="" 0,="" rev="" 2.00="" 1.00,="" addr="">on usb4
    uhub4: 8 ports with 8 removable, self powered
    pcib3: <acpi pci-pci="" bridge="">at device 30.0 on pci0
    pci3: <acpi pci="" bus="">on pcib3
    rl0: <realtek 10="" 8139="" 100basetx="">port 0xdc00-0xdcff mem 0xdfbfff00-0xdfbfffff irq 17 at device 1.0 on pci3
    miibus1: <mii bus="">on rl0
    rlphy0: <realtek internal="" media="" interface="">PHY 0 on miibus1
    rlphy0:  10baseT, 10baseT-FDX, 100baseTX, 100baseTX-FDX, auto
    rl0: Ethernet address: 00:11:3b:0e:b4:8c
    rl0: [ITHREAD]
    isab0: <pci-isa bridge="">at device 31.0 on pci0
    isa0: <isa bus="">on isab0
    atapci0: <intel ich7="" udma100="" controller="">port 0x1f0-0x1f7,0x3f6,0x170-0x177,0x376,0xffa0-0xffaf irq 16 at device 31.1 on pci0
    ata0: <ata 0="" channel="">on atapci0
    ata0: [ITHREAD]
    atapci1: <intel ahci="" controller="">port 0xfe00-0xfe07,0xfe10-0xfe13,0xfe20-0xfe27,0xfe30-0xfe33,0xfec0-0xfecf mem 0xff970000-0xff9703ff irq 20 at device 31.2 on pci0
    atapci1: [ITHREAD]
    atapci1: AHCI Version 01.10 controller with 4 ports detected
    ata2: <ata 0="" channel="">on atapci1
    ata2: [ITHREAD]
    ata3: <ata 1="" channel="">on atapci1
    ata3: [ITHREAD]
    ata4: <ata 2="" channel="">on atapci1
    ata4: [ITHREAD]
    ata5: <ata 3="" channel="">on atapci1
    ata5: [ITHREAD]
    pci0: <serial bus,="" smbus="">at device 31.3 (no driver attached)
    speaker0: <pc speaker="">port 0x61 on acpi0
    cpu0: <acpi cpu="">on acpi0
    est0: <enhanced speedstep="" frequency="" control="">on cpu0
    est: CPU supports Enhanced Speedstep, but is not recognized.
    est: cpu_vendor GenuineIntel, msr a250a2506000a25
    device_attach: est0 attach returned 6
    p4tcc0: <cpu frequency="" thermal="" control="">on cpu0
    cpu1: <acpi cpu="">on acpi0
    est1: <enhanced speedstep="" frequency="" control="">on cpu1
    est: CPU supports Enhanced Speedstep, but is not recognized.
    est: cpu_vendor GenuineIntel, msr a250a2506000a25
    device_attach: est1 attach returned 6
    p4tcc1: <cpu frequency="" thermal="" control="">on cpu1
    pmtimer0 on isa0
    orm0: <isa option="" roms="">at iomem 0xc0000-0xcb7ff,0xcb800-0xcd7ff,0xcd800-0xcffff pnpid ORM0000 on isa0
    atkbdc0: <keyboard controller="" (i8042)="">at port 0x60,0x64 on isa0
    atkbd0: <at keyboard="">irq 1 on atkbdc0
    kbd0 at atkbd0
    atkbd0: [GIANT-LOCKED]
    atkbd0: [ITHREAD]
    ppc0: parallel port not found.
    sc0: <system console="">at flags 0x100 on isa0
    sc0: VGA <16 virtual consoles, flags=0x300>
    sio0: configured irq 4 not in bitmap of probed irqs 0
    sio0: port may not be enabled
    sio0: configured irq 4 not in bitmap of probed irqs 0
    sio0: port may not be enabled
    sio0 at port 0x3f8-0x3ff irq 4 flags 0x10 on isa0
    sio0: type 8250 or not responding
    sio0: [FILTER]
    sio1: configured irq 3 not in bitmap of probed irqs 0
    sio1: port may not be enabled
    vga0: <generic isa="" vga="">at port 0x3c0-0x3df iomem 0xa0000-0xbffff on isa0
    umass0: <vendor 0="" 2="" 0x13fe="" usb="" disk="" 2.0,="" class="" 0,="" rev="" 2.00="" 1.00,="" addr="">on uhub0
    Timecounters tick every 1.000 msec
    IPsec: Initialized Security Association Processing.
    ad4: 152587MB <wdc wd1600aajs-75m0a0="" 01.03e01="">at ata2-master SATA300
    acd0: DVDR <optiarc dvd+="" -rw="" ad-7200s="" 102a="">at ata3-master SATA150
    lapic1: Forcing LINT1 to edge trigger
    SMP: AP CPU #1 Launched!
    da0 at umass-sim0 bus 0 target 0 lun 0
    da0: < USB DISK 2.0 PMAP> Removable Direct Access SCSI-0 device 
    da0: 1.000MB/s transfers
    da0: 992MB (2031616 512 byte sectors: 64H 32S/T 992C)
    GEOM: da0: partition 1 does not start on a track boundary.
    GEOM: da0: partition 1 does not end on a track boundary.
    Trying to mount root from cd9660:/dev/iso9660/pfSense
    md0.uzip: 1640 x 65536 blocks
    GEOM: da0: partition 1 does not start on a track boundary.
    GEOM: da0: partition 1 does not end on a track boundary.
    rl0: link state changed to UP
    bge0: link state changed to UP
    bge0: link state changed to DOWN
    rl0: link state changed to DOWN
    bge0: link state changed to UP
    rl0: link state changed to UP
    pflog0: promiscuous mode enabled</optiarc></wdc></vendor></generic></system></at></keyboard></isa></cpu></enhanced></acpi></cpu></enhanced></acpi></pc></serial></ata></ata></ata></ata></intel></ata></intel></isa></pci-isa></realtek></mii></realtek></acpi></acpi></intel></intel></intel></intel></uhci></uhci></intel></uhci></uhci></intel></uhci></uhci></intel></uhci></uhci></bcm5787></mii></broadcom></acpi></acpi></vga-compatible></intel></vga-compatible></acpi></acpi></acpi></acpi></power></high></dell></software></version></dell ></lahf></nx,lm></sse3,dtes64,mon,ds_cpl,est,tm2,ssse3,cx16,xtpr,pdcm></fpu,vme,de,pse,tsc,msr,pae,mce,cx8,apic,sep,mtrr,pge,mca,cmov,pat,pse36,clflush,dts,acpi,mmx,fxsr,sse,sse2,ss,htt,tm,pbe> 
    

    Is this problem specific to freebsd 7.2 and used hardware ?
    And if yes then what hardware is safe to use regarding usb keyboards or is there some fix ?

    Thank you.


Log in to reply