Pfsense çift adls gaming ayarları
-
Merhaba arkadaşlar çift modem için pfsense kurmak istiyorum örnek internetten herhangi bir sörf işleminin modem 1 den çıkmasını istiyorum oyunların ise modem ikiden çıkmasını istiyorum bu konu ile ilgili ayrıntılı bir paylaşım var mı forumda. varsada ben bulamadım eğer yoksa biri anlatabilir mi teşekkür ederim
-
@tanereda 2 yöntem önerebilirim.
birincisi default çıkışı rules tablosundan gaming modeme yönlendirip 80, 443 gibi bilinen servis portlarının çıkışlarını diğer modeme yönlendirmen,
ikincisi default çıkışı internette gezinmek istediğin modeme yönlendirip, oyunların kullandığı portları yine rules tablosundan gaming modeme yönlendirmen şeklinde olacaktır. oyunlarla ilgili çok bilgiye sahip değilim ama tahminimce belirli bir aralıktaki portları yoğunluğa göre kullanıyorlardır. portlarının sabit olacağını sanmam. en azından sunucu değişikliklerinde vs portlar değişecektir.
birinci yöntem için detaylara gelecek olursak, gaming modeme modem 1 ve diğer modeme modem 2 diyelim;
system > routes sayfasında default gateway modem 1 seçin
firewall > aliases > port sayfasına gelerek + işaretine tıklayın 80 ve 443 portlarının da içinde olduğu oyun portlarının olmadığı bir grup oluşturun.
sonrasında firewall > rules > lan sayfasına girin kural oluşturmak için sağ üstteki + işaretine tıklayın.
interface lan
tcp ip version ipv4 + ipv6
source bölümünde aliases bölümünde oluşturduğunuz grubun adı
log bölümü seçili olacak
gateway modem 2olacak şekilde kuralı ekleyin. ilerleyen zamanlarda aliases üzerinden port listesini güncelleyebilirsiniz. oraya eklenen portlar modem 2 üzerinden internete erişiyor olacaktır.
düzeltme: adımlar kafadan yazılmıştır seçenekler veya sekmelerin yerleri değişiklik gösterebilir.
-
@greenlight said in Pfsense çift adls gaming ayarları:
gateway
İlginden ve cevabından dolayı teşekkür ederim peki örnek olarak 1.modem oyunlar 2. modem internet 1. modem için alias oluşturdum portları 1 modeme yönlendirdim 2. modeme için 80 ve 443 portlarını yönlendirmem yetiyor mu ve mesela 1. modemde herhangi bir nedenden dolayı internet gitti diyelim oyunlar 2. modemden internete bağlanmaya otomatik devam edermi yoksa kural yazmamız gerekiyor mu
-
@tanereda oyunlar modem 1de ve default gateway modem 1 olarak ayarladıktan sonra sadece 2. modem için aliases oluşturup 80 ve 443 portlarını yönlendirmeniz gerekiyor. kesinti durumunda bağlantının devam edebilmesi için failover kullanmanız gerekiyor.
routes > groups sayfasında + işaretine tıklatın bir grup adı verin ve gatewayleri tier 1 olarak seçin. trigger'i packet loss olarak seçebilirsiniz. böylece bağlantı kesilip veri paketi kayıpları olduğu zaman diğer ağ geçidi kullanılmaya başlanır. seçenekler arasında yüksek ping de var onu da seçebilirsiniz.
sonrasında firewall > rules bölümüne gelmeniz gerekiyor. burada any kuralını düzenleyip gateway bölümüne önceki adımda oluşturduğunuz failover grubunun adını yazmalısınız.
eğer ikinci modemde internet gittiği zaman bağlantı birinci modemden de devam etsin internet sörfü durmasın diyorsanız routes bölümündeki default gateway için failover grubunuzu seçebilirsiniz.