Yazıcı Paylaşımı
-
Tekrardan bir sorunla size merhaba demek istiyorum.
Kullandığım modem kablosuz ve 1 ethernet portu var. ethernet portu pfsense makinasına bağlı ve pfsense makinasından swicth'e güvenli bir şekilde internet dağıtımı yapıyorum. Modeme wifi ile bağlı olanlara herşey serbest :)
Buraya kadar herşey güzel. Wifiden bağlananda güzelce netine giriyor. Ağdaki bilgisayarlarda güzelce netine giriyor. Ancak olay burada değişiyor.
Modem ip adresi : 192.168.2.1
pfsense giriş ip adresi : 192.168.2.2
pfsense çıkış ip adresi : 192.168.0.1Modem içinden DMZ 192.168.2.2 adresine yönlendirilmiş durumda.
Swicth'e bağlı bir adet bilgisayar üzerinde bir yazıcı yüklü ve paylaşıma açık. Swicth üzerindeki bilgisayarlar gayet sağlıklı bir şekilde çıktılarını alabiliyorlar. Ancak wifi üzerinden bağlı kullanıcılar yazıcıyı göremiyor ve çıktı alamıyorlar.
Wifi üzerindeki bilgisayarlarında 192.168.0.5 nolu bilgisayara bağlı yazıcıyı görmeleri için ne yapabilirim.
-
Tekrardan bir sorunla size merhaba demek istiyorum.
Kullandığım modem kablosuz ve 1 ethernet portu var. ethernet portu pfsense makinasına bağlı ve pfsense makinasından swicth'e güvenli bir şekilde internet dağıtımı yapıyorum. Modeme wifi ile bağlı olanlara herşey serbest :)
Buraya kadar herşey güzel. Wifiden bağlananda güzelce netine giriyor. Ağdaki bilgisayarlarda güzelce netine giriyor. Ancak olay burada değişiyor.
Modem ip adresi : 192.168.2.1
pfsense giriş ip adresi : 192.168.2.2
pfsense çıkış ip adresi : 192.168.0.1Modem içinden DMZ 192.168.2.2 adresine yönlendirilmiş durumda.
Swicth'e bağlı bir adet bilgisayar üzerinde bir yazıcı yüklü ve paylaşıma açık. Swicth üzerindeki bilgisayarlar gayet sağlıklı bir şekilde çıktılarını alabiliyorlar. Ancak wifi üzerinden bağlı kullanıcılar yazıcıyı göremiyor ve çıktı alamıyorlar.
Wifi üzerindeki bilgisayarlarında 192.168.0.5 nolu bilgisayara bağlı yazıcıyı görmeleri için ne yapabilirim.
Anlattığına göre wifi kullanıcıları ile swicth'den kullanan kullanıcılar farklı network'lerde yer alıyorlar. Çünkü wifi kullanıcıları direk modem'den çıkıyor, diğer kullanıcılar pfsense'de ayrı bir gatwey'den çıkıyorlar. Bu yüzden şuan için birşey yapamazsın bence. Ama bir adet pointer alarak, pointer'ı swicth'e bağlarsın, wifi kullanıcılarıda bu sayede pfsense üzeirnden çıkmış olur ve aynı network'de çalışırlar. Güvenlik açısından da modemin wifi özelliğini kapatırsın.
İnşallah anlatabilmişimdir.
-
Bahettiğiniz problem değil. Ama amaç zaten pfsense dışından bir bilgisayarın pfsense ağındaki bir bilgisayardaki yazıcıdan çıktı alabilmesi. Bu amaçla örneğin, evimdeki bilgisayarımdan direkt olarak şirketimdeki yazıcıya çıktı gönderebilirim.
Microsoftun yazıcı ekleme sayfasında internet üzerinden ekle seçeneği var ama beceremedim. Belki kullananınız vardır.
-
Gopca benim sana önerim modemi bridge modda kullanmandır. Benim kullandığım sistemden örnek vermek gerekirse; + portlu wireless modem Bridge modda pfsense (192.168.1.1) bir ethernetten bağlı, Pfsense başka bir ethernetten hub'a bağlı Ağımdaki bilgisayarlar 192.168.1.xxx şeklinde devam ediyor. Wireless ı aktif edebilmek içinde adsl modemden bir kablo daha hub a giriyor. Böylece sistem bunu access point gibi algılıyor ve kablosuz bağlanan herkez pfsense ten ip alıyor ve 2. bir network oluşmuyor.
-
Bahettiğiniz problem değil. Ama amaç zaten pfsense dışından bir bilgisayarın pfsense ağındaki bir bilgisayardaki yazıcıdan çıktı alabilmesi. Bu amaçla örneğin, evimdeki bilgisayarımdan direkt olarak şirketimdeki yazıcıya çıktı gönderebilirim.
Microsoftun yazıcı ekleme sayfasında internet üzerinden ekle seçeneği var ama beceremedim. Belki kullananınız vardır.
Bahsttiğiniz işi yapmak için vpn kullanmalısınız.
PPTP vpn işinizi görür.
Dışarıdan bağlanıp şirket ağınıza dahil olabilir, ağdaki bilgisayarların dosya paylaşımlarına, yazıcılara vesaire herşeye ulaşabilirsiniz.