DHCP sunucu
-
Selamlar.
Benim sorunum dhcp den ip alan makinalar bazen lease time dolmadan aynı ip'yi başka makinalar alabiliyor bir ip yi başka hiçbir makinaya verdirmeme gibi bir seçeneğim varmı, ip ler değiştiği zaman izin sorunları ortaya çıkıyor. 150-200 makina oldugu için sabit ip vermek istemiyorum. pfsense de makina ismiyle kural yazabiliyorum ama sağlıklı çalışmıyor. mesela ahmet.localdomain gibi ama sağlıklı çalışmıyor.
bu konuda başına böyle bir sorun gelen yada bir fikri olan varmı acaba.
Teşekkürler.. -
Selam,
pfSense tarafından, istemciye verilen dhcp kira süresi dolmadan bir başka istemciye vermez notmal şartlarda.
http://www.faqs.org/rfcs/rfc2131.htmlBunun dışında, "şu mac adresine şu ip adresini ver" şeklinde tanımlamalar oluşturabilirsiniz. Böylelikle belirtilen mac adresine belirtilen ip adresi atanır.
"pfsense de makina ismiyle kural yazabiliyorum ama sağlıklı çalışmıyor. mesela ahmet.localdomain gibi ama sağlıklı çalışmıyor."
pfSense'de makina adına göre nasıl kural yazıyorsunuz ve bu kural nasıl sağlıklı çalışmıyor bu cümleyi açabilir misiniz ?
-
-Network'ünüzde aynı mac id ye sahip pc olabilirmi.. Kendi çalıştığım şirkette casper pc lerin bios unu güncellediğimizde mac id lerinin değişip aynı olduğunu ağdaki kilitlenmelerden farketmiştik.. Bazıları sizdeki gibi dhcp den ip alırken çakışmalara neden oluyordu bu yüzden..
-2. aklıma gelen farkında olmadan ağda 2. bir dhcp server unutmuş olabilirmisiniz..? -
resimdeki gibi isim ile calısmak istiyorum ama sıkıntı yasadım dhcp değişikliklerinden etkilenmiyeyim diye ama pfsense kuralları guncelliyomu ben demeden bilmiyorum ama normalde kural uygulandıgında velia.kromancelik ipsini alıp uyguladıktan sonra herhangi bir değişikliğe kadar güncelliyomu eğer güncellemiyorsa gene sıkıntı devam edecek.
mac adreslerinde sıkıntı oldugunu zannetmiyorum.
2. dhcp yi kontrol edeceğim.
teşekkürler