Exchange 2010 DAG için Loadbalancing
-
Merhabalar,
2 adet exchange 2010 kurdum ve DAG özelliğini aktif ettim, ancak fail over durumunda kullanıcıları cas array üzerinden up olan server a switch edebilmem için load balancer gerekiyor. Windows Network Load balancer DAG kurulu olan sistemlerde çalışmıyor. bunun yerine pfsense kullana bilirmiyim. nasıl uygulanacağı hakkında bir fikri olan varmı?
topoloji
http://i1012.hizliresim.com/2010/12/24/3242.jpg -
Ms ürünlerini çok detaylı bilmem ama
Şemadan anladığım kadarı ile, 3 interfaceli bir pfsense makinesi kullanacaksınız.
Lan tarafı outlook clientların olduğu tarafa bakacak.
wan ve opt1 tarafı ise, Exc1 ve Exc2 tarafına.
Burada failover'a karşı bir hassas durum var ise, Loadbalance değil de failover yapacaksınız.
Exc1 açık olduğu sürece pfsense trafiği Exc1'e, bu makine down olduğunda ise Exc2'ye yollar.
Bu arada Exc1 ve Exc2'nin, birbirinin replikası 2 ayrı storage'ı mı var ?Buradan sonrasını beyin jimnastiği olsun diye yazıyorum:
DAG'ın avantajlarını bilmiyorum ancak böyle birşey istiyorsanız, Exchange datasını bir storage server üzerinde tutup, buna 2 ayrı fiziksel makine üzerine kurulu esx server üzerinde çalışan 2 ayrı sanal exchange sunucusunu High Availibility opsiyonu ile çalıştırmayı da düşünebilirsiniz.
Sunucularınızdan birine birşey olursa, kesintisiz olarak diğeri üzerinden çalışmaya devam edersiniz.
Hatta böyle bir sistemle mevcut tüm sunucularınızı da konsolide edip, toplam sahipolma maliyetlerinizi düşürebilirsiniz.