Vlan ile LB
-
Merhaba,
- 150 terminalimiz bulunmakta.
- PFsense üzerinde 2 adet intel Pro 1000 GT ethernet kartı bulunmakta.
- Hp pro curve layer2 managable switch'e sahibiz.
- 6 adet 8 mbps adsl hattımız var. ( Lokasyonun şehir merkezine uzaklığından dolayı sadece 8 mbps adsl hattını telekomdan alabilmekteyiz. )
Yapmak istediğim, - Vlanlar ile 6 adet 8 mbps adsl hattını loadbalancing uygulaması ile birleştirerek, 150 kullanıcının hizmetine sunmak.
Yaptığım,
- Modemleri tek tek ip'lerini yapılandırdım ve dhcplerini kapattım.
- Switch üzerinde vlanları tanımladıktan sonra, pfsense wan bacağına yönledirdim.
- Pf üzerinde vlanları tanımladım ve gerekli yapılandırmayı yaptım.
- Pfsense 1xx de Lb panelinde hatlarım aktif durumda.
- Pfsense 2.0 da gateway tabında aynı şekilde hatlarım aktif.
- Her iki versiyonda test yaptım.
Birtürlü olmayan,
- Download yaptığım takdirde tüm hatlarımdan veri akışı oluyor ve yaklaşık saniyede 3,5 ile 4,5 mb arasında dosya çekebiliyorum.
- Fakat kullanıcılar aynı performansı site açılışlarında görememekte.
( daha önce tuzsuzdeli bir açıklama yapmıştı ancak bu kadarda performanssız olmaması gerekir diye düşünüyorum. ) - Hatlar sadece http trafiği için kullanıldığında tüm hatlarım aktif olmasına rağmen 15 mbps geçmemekte.
( Doğal olarak 150 kullanıcı verimli bir bağlantı sağlayamamakta. ) - Gateway'leri tek tek test ettiğimde bağlantı hızları gayet normal, ancak lb modunda test ettiğimde 14 ile 18 mbps arasında kalmakta.
- Herhangi bir kullanıcı dosya indirdiğinde bu rakamlar 30 mbps kadar çıkabiliyor.
Sorum,
Http trafiğini, hatlarım ile daha kullanışlı hale nasıl getirebilirim ?Keyifli çalışmalar
-
-Anlattığınız sorunu fiber hatta bile yaşamaktayız, nedenleri hakkında kendim de çok emin olmamakla birlikte naçizane bazı saptamalarımı aktarmak isterim..
-ilk aklıma gelen kullandığınız dns server ile çok alakalı bir durum gibi geliyor.. kendi testlerimde open dns in google dns ine göre belirgin oranda yavaş kaldığını görmüştüm.. onunlada yetinmeyip bir arkadaşımın kendi evinde kullandığı ve fiber üzerinden yayın yaptığı dns ini kullandığımda daha da şaşırmıştım çok daha iyi neticeler alınabiliyordu.. Yani sözün özü (sizde biliyorsunuzdur muhtemelen) dns web için çok önemli bir şey..
-ikincisi ise balans sisteminizi şimdilik bozacak ama bir proxy edinmek de web trafiğinizi hızlandırabilir.. Ya da balans ettiğiniz sisteminiz haricinde squid yüklü bir pc daha kurarsanız balansı bozmadan da birşeyler yapmış olursunuz sanırım..
-Son bir şey; Kullandığınız ethernet kartlarına da önemli işler düşüyor aslında.. Server bazlı ethernet kartları kullanmak bazan belirgin sonuçlar doğuruyor.. Örneğin hp nin server larında kullandığı yanılmıyorsam 373 serisi gibi donanımsal tcp-ip hızlandırıcılı kartları 100 makine ve üzeri networklerde iyi iş görüyor heleki o network içinde oyun serverlarına bağlanan pc sayısı yüksek ise çok işe yarıyor..