Trying to use TL-WN951n [SOLVED]



  • Tryingto use the above card, is supported by athos driver but as soon as I configure the opt1 interface the whole box hangs?

    This is the contents of dmsg :-

    Any hints?

    Copyright © 1992-2010 The FreeBSD Project.
    Copyright (c) 1979, 1980, 1983, 1986, 1988, 1989, 1991, 1992, 1993, 1994
    The Regents of the University of California. All rights reserved.
    FreeBSD is a registered trademark of The FreeBSD Foundation.
    FreeBSD 8.1-RELEASE-p4 #0: Tue Sep 13 16:58:32 EDT 2011
       root@FreeBSD_8.0_pfSense_2.0-AMD64.snaps.pfsense.org:/usr/obj./usr/pfSensesrc/src/sys/pfSense_Dev.8 amd64
    WARNING: WITNESS option enabled, expect reduced performance.
    Timecounter "i8254" frequency 1193182 Hz quality 0
    CPU: Intel(R) Core(TM) i5 CPU         650  @ 3.20GHz (3199.98-MHz K8-class CPU)
     Origin = "GenuineIntel"  Id = 0x20652  Family = 6  Model = 25  Stepping = 2
     Features=0xbfebfbff <fpu,vme,de,pse,tsc,msr,pae,mce,cx8,apic,sep,mtrr,pge,mca,cmov,pat,pse36,clflush,dts,acpi,mmx,fxsr,sse,sse2,ss,htt,tm,pbe>Features2=0x298e3ff <sse3,pclmulqdq,dtes64,mon,ds_cpl,vmx,smx,est,tm2,ssse3,cx16,xtpr,pdcm,sse4.1,sse4.2,popcnt,aesni>AMD Features=0x28100800 <syscall,nx,rdtscp,lm>AMD Features2=0x1 <lahf>TSC: P-state invariant
    real memory  = 4294967296 (4096 MB)
    avail memory = 3841155072 (3663 MB)
    ACPI APIC Table: <gbt  =""  gbtuacpi="">FreeBSD/SMP: Multiprocessor System Detected: 2 CPUs
    FreeBSD/SMP: 1 package(s) x 1 core(s) x 2 SMT threads
    cpu0 (BSP): APIC ID:  0
    cpu1 (AP): APIC ID:  1
    ioapic0: Changing APIC ID to 2
    ioapic0 <version 2.0="">irqs 0-23 on motherboard
    netisr_init: forcing maxthreads to 1 and bindthreads to 0 for device polling
    ipw_bss: You need to read the LICENSE file in /usr/share/doc/legal/intel_ipw/.
    ipw_bss: If you agree with the license, set legal.intel_ipw.license_ack=1 in /boot/loader.conf.
    module_register_init: MOD_LOAD (ipw_bss_fw, 0xffffffff80470ee0, 0) error 1
    ipw_ibss: You need to read the LICENSE file in /usr/share/doc/legal/intel_ipw/.
    ipw_ibss: If you agree with the license, set legal.intel_ipw.license_ack=1 in /boot/loader.conf.
    module_register_init: MOD_LOAD (ipw_ibss_fw, 0xffffffff80470f80, 0) error 1
    ipw_monitor: You need to read the LICENSE file in /usr/share/doc/legal/intel_ipw/.
    ipw_monitor: If you agree with the license, set legal.intel_ipw.license_ack=1 in /boot/loader.conf.
    module_register_init: MOD_LOAD (ipw_monitor_fw, 0xffffffff80471020, 0) error 1
    wpi: You need to read the LICENSE file in /usr/share/doc/legal/intel_wpi/.
    wpi: If you agree with the license, set legal.intel_wpi.license_ack=1 in /boot/loader.conf.
    module_register_init: MOD_LOAD (wpi_fw, 0xffffffff8064c130, 0) error 1
    wlan: mac acl policy registered
    kbd1 at kbdmux0
    cryptosoft0: <software crypto="">on motherboard
    padlock0: No ACE support.
    acpi0: <gbt gbtuacpi="">on motherboard
    acpi0: [ITHREAD]
    acpi0: Power Button (fixed)
    acpi0: reservation of 0, a0000 (3) failed
    acpi0: reservation of 100000, d7ae0000 (3) failed
    Timecounter "ACPI-fast" frequency 3579545 Hz quality 1000
    acpi_timer0: <24-bit timer at 3.579545MHz> port 0x408-0x40b on acpi0
    cpu0: <acpi cpu="">on acpi0
    cpu1: <acpi cpu="">on acpi0
    acpi_hpet0: <high precision="" event="" timer="">iomem 0xfed00000-0xfed003ff on acpi0
    Timecounter "HPET" frequency 14318180 Hz quality 900
    acpi_button0: <power button="">on acpi0
    pcib0: <acpi host-pci="" bridge="">port 0xcf8-0xcff on acpi0
    pci0: <acpi pci="" bus="">on pcib0
    pcib1: <pci-pci bridge="">irq 16 at device 1.0 on pci0
    pci1: <pci bus="">on pcib1
    pci1: <serial bus,="" usb="">at device 0.0 (no driver attached)
    vgapci0: <vga-compatible display="">port 0xff00-0xff07 mem 0xfb400000-0xfb7fffff,0xe0000000-0xefffffff irq 16 at device 2.0 on pci0
    agp0: <intel ironlake="" (d)="" svga="" controller="">on vgapci0
    agp0: detected 65532k stolen memory
    agp0: aperture size is 256M
    pci0: <simple comms="">at device 22.0 (no driver attached)
    uhci0: <uhci (generic)="" usb="" controller="">port 0xfe00-0xfe1f irq 16 at device 26.0 on pci0
    uhci0: [ITHREAD]
    uhci0: LegSup = 0x2f00
    usbus0: <uhci (generic)="" usb="" controller="">on uhci0
    uhci1: <uhci (generic)="" usb="" controller="">port 0xfd00-0xfd1f irq 21 at device 26.1 on pci0
    uhci1: [ITHREAD]
    uhci1: LegSup = 0x2f00
    usbus1: <uhci (generic)="" usb="" controller="">on uhci1
    uhci2: <uhci (generic)="" usb="" controller="">port 0xfc00-0xfc1f irq 18 at device 26.2 on pci0
    uhci2: [ITHREAD]
    uhci2: LegSup = 0x2f00
    usbus2: <uhci (generic)="" usb="" controller="">on uhci2
    ehci0: <intel pch="" usb="" 2.0="" controller="" usb-b="">mem 0xfbffe000-0xfbffe3ff irq 18 at device 26.7 on pci0
    ehci0: [ITHREAD]
    usbus3: EHCI version 1.0
    usbus3: <intel pch="" usb="" 2.0="" controller="" usb-b="">on ehci0
    pci0: <multimedia, hda="">at device 27.0 (no driver attached)
    pcib2: <acpi pci-pci="" bridge="">irq 16 at device 28.0 on pci0
    pci2: <acpi pci="" bus="">on pcib2
    atapci0: <jmicron jmb363="" udma133="" controller="">port 0xdf00-0xdf07,0xde00-0xde03,0xdd00-0xdd07,0xdc00-0xdc03,0xdb00-0xdb0f mem 0xfbafe000-0xfbafffff irq 16 at device 0.0 on pci2
    atapci0: [ITHREAD]
    atapci1: <ahci sata="" controller="">on atapci0
    atapci1: [ITHREAD]
    atapci1: AHCI v1.00 controller with 2 3Gbps ports, PM supported
    ata2: <ata 0="" channel="">on atapci1
    ata2: [ITHREAD]
    ata3: <ata 1="" channel="">on atapci1
    ata3: [ITHREAD]
    ata4: <ata 0="" channel="">on atapci0
    ata4: [ITHREAD]
    pcib3: <acpi pci-pci="" bridge="">irq 17 at device 28.1 on pci0
    pci3: <acpi pci="" bus="">on pcib3
    re0: <realtek 8111="" 8168="" b="" c="" cp="" d="" dp="" e="" pcie="" gigabit="" ethernet="">port 0xbe00-0xbeff mem 0xfbdff000-0xfbdfffff,0xfbdf8000-0xfbdfbfff irq 17 at device 0.0 on pci3
    re0: Using 1 MSI messages
    re0: Chip rev. 0x28000000
    re0: MAC rev. 0x00000000
    miibus0: <mii bus="">on re0
    rgephy0: <rtl8169s 8110s="" 8211b="" media="" interface="">PHY 1 on miibus0
    rgephy0:  10baseT, 10baseT-FDX, 100baseTX, 100baseTX-FDX, 1000baseT, 1000baseT-FDX, auto
    re0: [FILTER]
    uhci3: <uhci (generic)="" usb="" controller="">port 0xfb00-0xfb1f irq 23 at device 29.0 on pci0
    uhci3: [ITHREAD]
    uhci3: LegSup = 0x2f00
    usbus4: <uhci (generic)="" usb="" controller="">on uhci3
    uhci4: <uhci (generic)="" usb="" controller="">port 0xfa00-0xfa1f irq 19 at device 29.1 on pci0
    uhci4: [ITHREAD]
    uhci4: LegSup = 0x2f00
    usbus5: <uhci (generic)="" usb="" controller="">on uhci4
    uhci5: <uhci (generic)="" usb="" controller="">port 0xf900-0xf91f irq 18 at device 29.2 on pci0
    uhci5: [ITHREAD]
    uhci5: LegSup = 0x2f00
    usbus6: <uhci (generic)="" usb="" controller="">on uhci5
    ehci1: <intel pch="" usb="" 2.0="" controller="" usb-a="">mem 0xfbffd000-0xfbffd3ff irq 23 at device 29.7 on pci0
    ehci1: [ITHREAD]
    usbus7: EHCI version 1.0
    usbus7: <intel pch="" usb="" 2.0="" controller="" usb-a="">on ehci1
    pcib4: <acpi pci-pci="" bridge="">at device 30.0 on pci0
    pci4: <acpi pci="" bus="">on pcib4
    ath0: <atheros 5416="">mem 0xfbbe0000-0xfbbeffff irq 19 at device 1.0 on pci4
    ath0: [ITHREAD]
    ath0: AR5416 mac 13.10 RF2133 phy 8.1
    rl0: <realtek 10="" 8139="" 100basetx="">port 0xce00-0xceff mem 0xfbbff000-0xfbbff0ff irq 18 at device 2.0 on pci4
    miibus1: <mii bus="">on rl0
    rlphy0: <realtek internal="" media="" interface="">PHY 0 on miibus1
    rlphy0:  10baseT, 10baseT-FDX, 100baseTX, 100baseTX-FDX, auto
    rl0: [ITHREAD]
    isab0: <pci-isa bridge="">at device 31.0 on pci0
    isa0: <isa bus="">on isab0
    atapci2: <intel pch="" sata300="" controller="">port 0xf800-0xf807,0xf700-0xf703,0xf600-0xf607,0xf500-0xf503,0xf400-0xf40f,0xf300-0xf30f irq 19 at device 31.2 on pci0
    atapci2: [ITHREAD]
    ata5: <ata 0="" channel="">on atapci2
    ata5: [ITHREAD]
    ata6: <ata 1="" channel="">on atapci2
    ata6: [ITHREAD]
    pci0: <serial bus,="" smbus="">at device 31.3 (no driver attached)
    atapci3: <intel pch="" sata300="" controller="">port 0xf100-0xf107,0xf000-0xf003,0xef00-0xef07,0xee00-0xee03,0xed00-0xed0f,0xec00-0xec0f irq 19 at device 31.5 on pci0
    atapci3: [ITHREAD]
    ata7: <ata 0="" channel="">on atapci3
    ata7: [ITHREAD]
    ata8: <ata 1="" channel="">on atapci3
    ata8: [ITHREAD]
    atrtc0: <at realtime="" clock="">port 0x70-0x73 on acpi0
    sc0: <system console="">at flags 0x100 on isa0
    sc0: VGA <16 virtual consoles, flags=0x300>
    vga0: <generic isa="" vga="">at port 0x3c0-0x3df iomem 0xa0000-0xbffff on isa0
    atkbdc0: <keyboard controller="" (i8042)="">at port 0x60,0x64 on isa0
    atkbd0: <at keyboard="">irq 1 on atkbdc0
    kbd0 at atkbd0
    atkbd0: [GIANT-LOCKED]
    atkbd0: [ITHREAD]
    ppc0: cannot reserve I/O port range
    est0: <enhanced speedstep="" frequency="" control="">on cpu0
    p4tcc0: <cpu frequency="" thermal="" control="">on cpu0
    est1: <enhanced speedstep="" frequency="" control="">on cpu1
    p4tcc1: <cpu frequency="" thermal="" control="">on cpu1
    Timecounters tick every 1.000 msec
    IPsec: Initialized Security Association Processing.
    usbus0: 12Mbps Full Speed USB v1.0
    usbus1: 12Mbps Full Speed USB v1.0
    usbus2: 12Mbps Full Speed USB v1.0
    usbus3: 480Mbps High Speed USB v2.0
    usbus4: 12Mbps Full Speed USB v1.0
    usbus5: 12Mbps Full Speed USB v1.0
    usbus6: 12Mbps Full Speed USB v1.0
    usbus7: 480Mbps High Speed USB v2.0
    ad10: 114472MB <seagate st3120813as="" 2aaa="">at ata5-master UDMA100 SATA 3Gb/s
    ugen0.1: <intel>at usbus0
    uhub0: <intel 1="" 9="" uhci="" root="" hub,="" class="" 0,="" rev="" 1.00="" 1.00,="" addr="">on usbus0
    ugen1.1: <intel>at usbus1
    uhub1: <intel 1="" 9="" uhci="" root="" hub,="" class="" 0,="" rev="" 1.00="" 1.00,="" addr="">on usbus1
    ugen2.1: <intel>at usbus2
    uhub2: <intel 1="" 9="" uhci="" root="" hub,="" class="" 0,="" rev="" 1.00="" 1.00,="" addr="">on usbus2
    ugen3.1: <intel>at usbus3
    uhub3: <intel 1="" 9="" ehci="" root="" hub,="" class="" 0,="" rev="" 2.00="" 1.00,="" addr="">on usbus3
    ugen4.1: <intel>at usbus4
    uhub4: <intel 1="" 9="" uhci="" root="" hub,="" class="" 0,="" rev="" 1.00="" 1.00,="" addr="">on usbus4
    ugen5.1: <intel>at usbus5
    uhub5: <intel 1="" 9="" uhci="" root="" hub,="" class="" 0,="" rev="" 1.00="" 1.00,="" addr="">on usbus5
    ugen6.1: <intel>at usbus6
    uhub6: <intel 1="" 9="" uhci="" root="" hub,="" class="" 0,="" rev="" 1.00="" 1.00,="" addr="">on usbus6
    ugen7.1: <intel>at usbus7
    uhub7: <intel 1="" 9="" ehci="" root="" hub,="" class="" 0,="" rev="" 2.00="" 1.00,="" addr="">on usbus7
    ad11: 476938MB <maxtor stm3500630as="" 3.aae="">at ata5-slave UDMA100 SATA 3Gb/s
    uhub0: 2 ports with 2 removable, self powered
    uhub1: 2 ports with 2 removable, self powered
    uhub2: 2 ports with 2 removable, self powered
    uhub4: 2 ports with 2 removable, self powered
    uhub5: 2 ports with 2 removable, self powered
    uhub6: 2 ports with 2 removable, self powered
    uhub3: 6 ports with 6 removable, self powered
    uhub7: 6 ports with 6 removable, self powered
    acd0: DVDR <tsstcorp cddvdw="" sh-s223c="" sb04="">at ata6-master UDMA100 SATA 1.5Gb/s
    SMP: AP CPU #1 Launched!
    WARNING: WITNESS option enabled, expect reduced performance.
    Trying to mount root from ufs:/dev/ad10s1a
    lock order reversal:
    1st 0xffffff801a302bf8 bufwait (bufwait) @ /usr/pfSensesrc/src/sys/kern/vfs_bio.c:2559
    2nd 0xffffff0005881600 dirhash (dirhash) @ /usr/pfSensesrc/src/sys/ufs/ufs/ufs_dirhash.c:285
    KDB: stack backtrace:
    db_trace_self_wrapper() at db_trace_self_wrapper+0x2a
    _witness_debugger() at _witness_debugger+0x2e
    witness_checkorder() at witness_checkorder+0x81e
    _sx_xlock() at _sx_xlock+0x55
    ufsdirhash_acquire() at ufsdirhash_acquire+0x33
    ufsdirhash_add() at ufsdirhash_add+0x19
    ufs_direnter() at ufs_direnter+0x889
    ufs_makeinode() at ufs_makeinode+0x239
    VOP_CREATE_APV() at VOP_CREATE_APV+0x8d
    vn_open_cred() at vn_open_cred+0x473
    kern_openat() at kern_openat+0x179
    syscall() at syscall+0x102
    Xfast_syscall() at Xfast_syscall+0xe1
    –- syscall (5, FreeBSD ELF64, open), rip = 0x80072d1ac, rsp = 0x7fffffffbde8, rbp = 0x800a04300 ---</tsstcorp></maxtor></intel></intel></intel></intel></intel></intel></intel></intel></intel></intel></intel></intel></intel></intel></intel></intel></seagate></cpu></enhanced></cpu></enhanced></at></keyboard></generic></system></at></ata></ata></intel></serial></ata></ata></intel></isa></pci-isa></realtek></mii></realtek></atheros></acpi></acpi></intel></intel></uhci></uhci></uhci></uhci></uhci></uhci></rtl8169s></mii></realtek></acpi></acpi></ata></ata></ata></ahci></jmicron></acpi></acpi></multimedia,></intel></intel></uhci></uhci></uhci></uhci></uhci></uhci></simple></intel></vga-compatible></serial></pci></pci-pci></acpi></acpi></power></high></acpi></acpi></gbt></software></version></gbt></lahf></syscall,nx,rdtscp,lm></sse3,pclmulqdq,dtes64,mon,ds_cpl,vmx,smx,est,tm2,ssse3,cx16,xtpr,pdcm,sse4.1,sse4.2,popcnt,aesni></fpu,vme,de,pse,tsc,msr,pae,mce,cx8,apic,sep,mtrr,pge,mca,cmov,pat,pse36,clflush,dts,acpi,mmx,fxsr,sse,sse2,ss,htt,tm,pbe>



  • Yup, it won't work.

    ath0: <atheros 5416="">mem 0xfbbe0000-0xfbbeffff irq 19 at device 1.0 on pci4

    Same chip that's in my Dlink card. Once we get a 9.0 kernel the card should work much better.</atheros>


Log in to reply