Czy ktos używa pfsense embedded ? Jak zrobić upgrade?
-
Witam,
Mam pytanie do używających pfsense w wersji embedded (na karcie CF, na sprzęcie bez karty graficznej itd.). Jak wiadomo, pod adresem:http://snapshots.pfsense.com/FreeBSD6/RELENG_1/
znajdują się najnowsze wersje pfsense, w których na gorąco są poprawane błędy (no i tworzone nowe błędy… zycie). O ile w przypadku wersji na PC sprawa jest prosta - ściągam snapshot, podaję to co ściągnąłem do wciągnięcia mojemu pfsense i mam upgrade zrobiony... o tyle z wersją embedded jest problem.
Shapshoty ukazują sie jako .img i oczywiście daje sie je wgrać po zatrzymaniu systemu i wgraniu np. za pomoca physdiskwrite. A czy komus udało się wgrać snapshot jako upgrade firmware?
Jesli tak, bym był bardzo wdzięczny za informacje jak to zrobić :)
Pozdrawiam,
Maciek -
TAk samo jak w wersji PC… wersja embedded różni się tylko tym ze nie odpala się grafika i nie ma swapa... nic więcej...
Zupełnie nie potrafię zrozumieć w czym masz problem??pozdr.
;) -
PRoblem polega na tym, że gdy próbyuje podsunąc mu plik np. pfSense-Full-Update-1.0.1-SNAPSHOT-03-27-2007.tgz
to krzyczy mi, że to nie jest upgrade do wersji embedded. Próbowałem dwukrotnie i za kazdym razem to samo. Zaraz sciągną najnowszy shapshot i wrzucę tutaj komunikat jaki mi się pojawia przy próbie upgrade'u.
Ten sam pli w wersji na PC oczywiście wgrywa się bezproblemowo (po uprzednim potwierdzeniu, że zdaję sobie zprawę z ryzyka itd.)pozdr.,
P.S.
No więc pfsense woła o taki plik:
Click "Enable firmware upload" below, then choose the image file (embedded-*.tgz) to be uploaded.
Click "Upgrade firmware" to start the upgrade process.zapodaje mu standardowego snapshota (bo innego nie ma) o nazwie jak na poczatku w pisu.
klikam upgrade firmware
plik jest wysyłany do pfsense (twa to kilkanascie sekund)
i…
otrzymuję taki komunikat:The following input errors were detected:
The uploaded image file is not for this platform (embedded).
i jak to mawia moj znajomy: "czapa d.pa"
P.S. 2
No i wyjasniło się... trzeba przeflashować, czyli wyjąc karte i wgrac nowy image, po czym wgrać zbakapowany uprzednio config
-
Moim zdaniem wgrywasz zły plik… do wersji PC a nie do embedded
;) -
Problem w tym, że upgrad'y w postaci snapshotów pojawiają sie tylko w wersji na PC, w katalogu embedded są tylko obrazy dysku (.img.gz), nie ma upgradów. A szkoda, bo zrobić upgrade jest kwestią 5 minut i mozna robić zdalnie, zabawa z fleshowaniem to juz co najmniej 20 minut roboty.
P.S.
Własnie pojawił sie (po raz pierwszy) upgrade w postaci shapshot'a do wersji embedded. Zaraz sprawdzę do.